novo u kinu
1. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 4 minute Kako bismo vam olakšali izbor, pripremili smo kratki pregled što je novih naslova u kinu u friško načetom mjesecu.

nova glazba
28. siječnja 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

Glazba

Izvještaj – Punčke i ###: Distorzije na slavonski

[Punčke] Foto: Valentina Cetin / Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 4 minute

Tmurna subota iza nas bila je kao stvorena za ostati doma, izvući zimske vunene čarape iz dubine ormara u koji smo ih s gnušanjem bacili nakon par ljetnih i sunčanih dana te gledati film ili s pristojne razdaljine imati staring contest sa skriptama za taj kolokvij u utorak. Ipak, neki su odlučili pokazati srednjaka fujkastoj suboti i krenuti put Tvornice. Neki, ne svi. Pregrađeni Veliki pogon već je na početku dao naslutiti da će ostati poluprazan, redova nije bilo prije službenog otvaranja ulaza, cijela je atmosfera bila u tonu dana na izmaku.

### ili dR:dR:dR ili ‘ljestveljestveljestve’ ili tri brza trzaja po gitari ili ‘oni Sisčani’ ili bend koji se ne može heštegirati. Kako god se oni zvali, interpretacije su brojne, a nomina sunt odiosa, svojim su distorzijama stvorili vibracije u pivama čak i pristojno ispunjenog Velikog pogona i u pola sata svirke pokazali da je sisačka industrija možda u totalnom rasulu, ali da rafinerija rocka definitivno neće tako skoro otići u stečaj. Ono što oni sviraju moglo bi se nazvati melodični noise, na dvije gitare i bubnjevima stvaraju tu buku u njenoj pravoj punini (op.a. na kraju cijele večeri, kada smo krenuli prema kućama, nebo je bilo vedro. Ne isključujem mogućnost da su ### i Punčke svojim svirkama rastjerali oblake). Tek nakon nekoliko stvari njihova je bučna svirka bila obogaćena i zvukom bas gitare, dobivši dodatni elan da svojom žustrom svirkom protresu prostor koncertne dvorane. S obzirom na to, održali su i više nego energičan nastup, a uvjerena sam da ćemo još čuti za njih – možda kada budu nastupali negdje vani jer bojim se da u Hrvatska jednostavno nije adekvatno tržište za njih. A imaju i bliski primjer sugrađana iz The Bambi Molestersa koji su, također u fahu instrumentalne muzike, svoje tržište pronašli vani prije nego što ih je itko počeo dovoljno cijeniti u njihovom dvorištu.

[###] Foto: Valentina Cetin/Ziher.hr
[###] Foto: Valentina Cetin/Ziher.hr

Nakon zagrijavanja uz ###, ljudstvo Tvornice već se standardno povuklo na puš-pauzu, ali Veliki pogon nije se punio pridošlicama koje nemaju naviku podržati i predgrupu već dolaze kao engleska kraljica na koncert, sa stavom “kaj ste svi došli tak rano, e”. Obistinilo se očito. Tek se neznatno popunio prostor kada su djevojke iz Vinkovaca/Novske stupile na pozornicu. Došle su s misijom da pokažu što je za njih rock. I uspjele su. Svaki put iznova Lucija pokazuje da je utjelovljenje rocka sa svim njegovim klišejima i stereotipima, Ruby uspjeva nakon par pjesama pomaknuti bubanj s mjesta, a Anja, iako naočigled mirna i staložena, proživljava tu bujicu u sebi i katalizira je kroz bas. A propos basa, on je sinoć mogao biti i glasniji, pa makar nam se ispremiješali unutarnji organi od vibracija. Jer to je rock’n’roll. S druge pak strane, velika pohvala za rasvjetu koja je savršeno osvjetljavala Lucijine grimase koje su sada već postale njen zaštitni znak. Sve je kod Punčki teatralno, a ima nešto strašno zabavno u tome, nešto neopisivo privlačno, jednostavno ne skidate pogled s pozornice da nešto ne propustite.

[Punčke] Foto: Valentina Cetin/Ziher.hr
[Punčke] Foto: Valentina Cetin/Ziher.hr

Iako su kasnije veliki znalci u kontemplacijama s pivom i cigaretom u ruci konstatirali da su gitara i bas trebali biti jači, Punčke su uspjele i ovako ‘napola uštekane’ isisati svu energiju iz prostora i pretvoriti je u vibracije. Iako same ne vole da se na njih gleda kao na ženski bend, sinoć je ta sintagma imala pozitivan predznak jer takvu rokačinu, luđačke krikove i bivanje na svim dijelovima pozornice, što na nogama, što na koljenima, ponekad može samo žena. Rispekt sestre, kapa do poda. Nakon sat i nešto sitno svirke, na bisu su izvele svoj najveći hit, a uz Petru Pan (čije smo stihove sasvim prigodno sinoć preobličili u “piti sretan to je najbolje-e, piti sretan”), servirale su nam i najvažniji obrok u danu – Doručak. S doručkom su i završile, pozvale sve prisutne na slavonsku feštu u mali pogon (dosta dobar spin jer svi smo očekivali plate kulena i seke mu također).

Presjekle su svoju kratku, ali intenzivnu karijeru na pola pa smo sinoć uživali u numerama s njihovog prvog albuma “Sunčano s povremenom naoblakom” te EP-jeva “Robot koji hekla” i “Mehanizmi obrane” te prvom zagrebačkom live izvođenju Oceana, singla koji su izbacile prije osječkog Tuluma, a koji najavljuje drugi album koji bi svjetlo dana trebao ugledati ove godine. Iako na prvi pogled koncert bez povoda (novi album nije još izašao, a djevojke su u zadnje vrijeme doista mnogo nastupale po Hrvatskoj pa ih se publika možda malo i zasitila), žao mi je što njihov prvi samostalni koncert u Velikom pogonu nije dovukao više ljudi jer bend koji je u protekle dvije godine (a to nije puno vremena) nastupao po pozornicama najvećih regionalnih festivala i lomio žice prije velikana kao što su Queens of the Stone Age, svakako zaslužuju veći broj znatiželjnika.


Foto: Valentina Cetin/Ziher.hr

(Visited 513 times, 1 visits today)
Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari