Glazba

Izvještaj – ‘Svoga tijela gospodar’: Antun Krajinović Tuna živjet će vječno

Foto: Marta Lučić/Ziher
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: Press
Foto: Press

Subota u zagrebačkoj Tvornici Kulture provedena je u duhu predivnih uspomena, odlične glazbe i nevjerojatne količine pozitivne energije. Memorijalni koncert u sjećanje na nikad prežaljenog pjevača kultne Mikrofonije, Antuna Krajinovića – Tunu, prizvao je ljude iz cijele Hrvatske. Ljude koji dijele istu životnu filozofiju i pogled na svijet kroz glazbu.

Cijeli se tjedan pričalo o događaju za koji se tražila karta više, i to s razlogom. Organizacija je bila besprijekorna, a svaki je izvođač nastupao u okviru najavljenog vremena. Mrtvi Petak dobio je čast otvoriti koncert u Velikom Pogonu.

Oku ugodno popunjen prostor u koji su se smjestili najvjerniji obožavatelji ovih dečki s Trešnjevke. Članovi benda Mrtvi petak svoju kreativnost ispoljavaju na način da u metal, punk i reggae ritmovima pjevaju o vječnoj nedoumici mladog čovjeka sumiranoj u pitanju: ”Kada popijem sve, gdje ću pronači još?”. U poganju se pronašao i pokoji razbijeni nos jer ovi dečki znaju stvoriti uzavrelu atmosferu.

Foto: Marta Lučić/Ziher
Foto: Marta Lučić/Ziher

Mašinku je predana štafetna palica, slijevaju se rijeke ljudi i veliki pogon je prepun. Šubićevom su odzvanjale himne veselom pristupu životu i mladoj ludoj glavi koja pije dok ne popije sve. Puno se zadnjih mjeseci piše o dečkima čija pojava izaziva vriskove i rušenje djevojčica u prvim redovima. Njihov album „Svugdje je doma, ali lijepo je najljepše“ naučile su cvrkutati i ptičice na grani. Kritika im je blagonaklona, njima su zvijezde uvijek nasmiješene. Kao i uvijek, dečki su bili na visini zadatka, osmijeh mi se nije skidao s lica. Interakcija s publikom bila je predivna. Ljubav i sreća opile su publiku, koja je pala u trans izvođenjem pjesme Mikrofonije Nema nikoga. Između ostalog, opjevali su i uspješnice kao što su Kad idemo van, Erupcija sreće i Birtija. Nastup su priveli kraju izvođenjem Samoće benda KBO! koji zauzima posebna mjesta u malenim punk srcima.

FNC diverzanti sljedeći su stupili na snagu. Izvode sve poznate stvari od kojih bi izdvojila Blizu sunca. Ugodnim časkanjima između glazbenih brojeva zabavljaju publiku koja je dosta mirno popratila njihov nastup.

Pasi su bili ti koji su pokrenuli lavinu i probudili nabrijane zvijerke. Guranje u prve redove kod mnogih je prisutnih izazvalo modrice koje bi kod neupućenih promatrača mogle izazvati opasne misli. Riječani su osvojili publiku opuštenom pozitivnom energijom. Piva se prolijevala više nego što se pila i svi su bili sretni. Istina, Svoje ja i Prekrasan svijet odveli su atmosferu na vrhunac, ali kap koja je prelila čašu bila je ipak pjesma Jebotebog. Nenormalni vrtlozi poganja i vrištanja refrena spomenute pjesme trenuci su koji će se pamtiti.

Foto: Marta Lučić/Ziher
Foto: Marta Lučić/Ziher

Ne mogu se oteti dojmu da su svi zapravo čekali da se Koca popne gore i zauzme mikrofon. Nestrpljivi dočekani, Debeli Precjednik instantno osvaja. Bilo je tu svega, od pjesama s novog, iznimno hvaljenog EP-a „Povijest bolesti“, pa do svima nama poznatih hitova uz koje smo plakali i liječili srca. Nema više toga što bi mogla reći o ovim Osječanima, a da već nije rečeno. Na glasu su kao veliki, kvalitetni ljudi. Njihove istinite punk priče o životu nevjerojatno su bliske svima nama, mislim da je to razlog zašto ih toliko volimo – lako se poistovjetiti. Raspad sistema izazvale su pjesme Sill breathing, Puška ne ubija ljude, Zaboravi i Od klečanja su koljena umorna od moljenja. Nije preostalo ništa drugo no sve privesti kraju Farmerskim srcem.

Škrta sam na riječima jer smatram da su svi koji su svjedočili ovom događaju osjetili ono što sam i ja osjetila. Emocije su prštale na sve strane, pokušala sam ih sve sakriti u sebe i sačuvati za teške dane. Vjerujem da su to i drugi pokušali napraviti. Ljubav, zajedništvo, sreća i održavanje uspomene na Tunu ispunili su srca svih prisutnih. Nema ispravnih fraza ili izraza kojima bi mogla vjerodostojno opisati ljepotu koja se dogodila u subotu u Velikom pogonu Tvornice Kulture.

Be social

Komentari