Glazba

Izvještaj – Svoga Tijela Gospodar: Tuna nas sve spaja

tuna
Foto: Filip Bušić
Vrijeme čitanja: 3 minute

Petak u Vintage Industrial Baru donio nam je deseto po redu izdanje memorijalnog koncerta u znak sjećanja na Antuna Krajinovića Tunu – tekstopisca, pjevača i gitaristu zagrebačkog benda Mikrofonija. Tuna nas je još jednom sve skupio na jedno mjesto i podsjetio da je jednom godišnje premalo za ovako veliku punk obitelj.

Slavlju i uspomeni na Tunu su se pridružili bendovi Dolibasija, Loš Primjer, Svinje, FNC Diverzant i Debeli Precjednik koji su nas proveli ulicom sjećanja na bezbrižnije godine, mladost, vrijeme provedeno s Tunom. U zraku se osjetio miris uspomena iz dana kada smo bili mladi i luđi nego danas. Između bendova su se za šankom prepričavale anegdote iz srednje škole i mnogih punk koncerata koji su nam ostali u pamćenju. Nostalgija i sreća na licima koja su se mimoilazila u prolazu i srca puna emocija. Tako je sve izgledalo od samog početka događanja.

Memorijalni koncert je počeo uz očekivano odstupanje od satnice, već prilikom nastupa Dolibasije koncertni prostor je bio skoro potpuno ispunjen. Atmosfera je bila vesela i opuštena, bend je bio jako dobro raspoložen. Osobno mi je najdraži trenutak koncerta bio izvođenje pjesme Sretna zvijezda.

tuna
Foto: Filip Bušić
Preplavljenost emocijama

Bend Svinje svojim su žestokim repertoarom dodatno zagrijali publiku koja se sad već malo i gužvala. Svinje su jedan od onih bendova koje je veći gušt slušati uživo baš zbog lude energije koju prenose na publiku i kvalitetne svirke.

Za vrijeme nastupa požeškog Lošeg Primjera već je bilo teško – gotovo nemoguće gurati se kroz masu do prednjeg dijela koncertnog prostora. To nas nije spriječilo da se probijemo naprijed i uživamo u atmosferi i pjesmama. Pogovi središnjeg dijela i stage diveanje su već bili normalna stvar.

Svidjelo mi se to što su između bendova pauze stvarno bile kratke. Tako se užarena atmosfera u publici lako prenosila iz nastupa jednog benda na drugi. Došao je red na pankere s Dugava. FNC Diverzant su nam odsvirali novu stvar, a Blizu Sunca i Biba su od publike izmamile najglasniju reakciju. Pjevač je veselo i emocionalno ćaskao s publikom između pjesama. Dobro raspoloženi pojedinci iz prvih redova su mu pravili društvo za mikrofonom.

Koncertni program svojim je nastupom priveo kraju Debeli Precjednik koji je svoj repertoar hitova podijelio na dva dijela, Prvi dio sastojao se od pjesama na engleskom, a drugi onih na hrvatskom. Završetak s pjesmama Zaboravi, Farmerskim, Puška ne ubija ljude i Koljenima ostavio je publiku u onom dobro poznatom osjećaju preplavljenosti emocijama.

tuna
Foto: Filip Bušić
Bendovi kultnog statusa

Prvi put nakon mnogo vremena nisam imala osjećaj da se čeka nastup samo jednog benda. Publika je podjednako bila uzbuđena oko svakog nastupa. Neki će možda i zamjeriti što nisam više pisala o samom nastupu bendova. Bendovi Dolibasija, Loš Primjer, FNC Diverzant i Debeli Precjednik su bendovi kultnog statusa na domaćoj punk sceni. Svinje su bend mlađeg godišta, ali riječ je o iskusnoj ekipi koja zna što radi i ima dovoljno koncerata iza sebe u drugim sastavima.

Nema potrebe komentirati virtuoznost za instrumentom i ostale tehnikalije zato što je sve bilo na mjestu, a i ovo je prije svega bio prijateljski koncert i uspomena na Tunu koji nas je prerano napustio. Organizacija je bila dobra, zvuk je bio dobar, a publika i atmosfera baš kako i priliči pravoj veseloj punk fešti.

Namjera mi je skrenuti pažnju na to koliko u ovom užurbanom tempu i ludom vremenu uzimamo stvari zdravo za gotovo. Tuna deset godina nije s nama, a zahvaljujući prijateljima organizatorima jednom godišnje sjećanje na njega i sve što je predstavljao okupi veliku skupinu ljudi iz Hrvatske, a i regije na jednom mjestu. Ono što je rekao pjevač Diverzanta jest da ne bismo smjeli dopustiti da se ovako družimo samo jednom godišnje. Nazovite ljude koje niste dugo čuli, pošaljite jedni drugima poruku bez razloga, čuvajte se, volite i cijenite trenutke provedene zajedno. Budite dobri i brižni prijatelji jedni drugima, nazovite roditelje i pitajte kako su. Grlite jedni druge češće, pomognite uplakanoj osobi na ulici pa makar gestom ili toplom riječi.

Nekako mislim da bi Tuna to htio od nas i da je to ono što bi nam trebalo biti u srcu svaki dan, a ne samo jednom godišnje.

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari