nemanja
17. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 11 minute nemanja je alter-ego Puležanina koji je albumom “Voodoo Beat” zatvorio svoju psihodeličnu disko trilogiju.

13. kolovoza 2023.

Vrijeme čitanja: 6 minute Svjedočili smo nedavno momentu u pop-kulturi kada su dva filma, naslovima spojena u “Barbieheimer” navodno najavila spas kina. Jesu li u tome uspjeli?

Film

Jubilarni 10. Zagreb Dox: “Danas, deset godina kasnije, mislim da smo ispunili zadatak koji smo stavili pred sebe”

Foto: facebook.com/pages/ZagrebDox
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com/pages/ZagrebDox
Foto: facebook.com/pages/ZagrebDox

Sutra, 23. veljače, počinje jubilarni 10. Zagreb Dox na kojem imate prilike pogledati preko 150 dokumentarnih priča iz cijeloga svijeta. Oni najbolji borit će se za Mali i Veliki pečat, za nagradu publike, tradicionalnu nagradu generaciji direktora festivala Nenada Puhovskog te Teen Dox i Phone Dox.

“Gledatelji su uskraćeni za mogućnost da saznaju kako je dokumentarac danas, možda više nego ikada u svojoj povijesti, živa, kreativna, uzbudljiva, popularna, rizična ali i prekrasna vrsta filmskog izražavanja. Zbog svega toga odlučili smo pokrenuti festival čija je ambicija upoznati najširu publiku s najboljim svjetskim dostignućima dokumentarnog filma i predstaviti širok spektar dokumentarističkih tema, autora i žanrova”, izjavio je direktor festivala Nenad Puhovski. I zaista, Zagreb Dox iz godine u godinu dostavlja najbolje svjetske dokumentarce u Cineplexx Centar Kaptol, a moći ćete ih gledati sve do zatvaranja festivala 2. ožujka.

Možda najzanimljiviji našoj publici bit će dokumentarci koji su u utrci za nagradu Oscar, a kojih će se, od pet nominiranih, čak četiri prikazati na redovnom programu. Politički triler i detektivska priča Prljavi ratovi autora bestsellera Blackwater istražuje američke tajne ratove od Afganistana pa nadalje, a na Sundanceu je osvojio priznanje za najbolju kameru. U sklopu Biografskoj doxa bit će prikazani Slatkica i boksač, film o ekscentričnim japanskim umjetnicima i njihovoj slavi. Na repertoaru će se naći i dva favorita za Oscara, a to su Pet metara od slave (neispričane priče pratećih vokala glazbenih legendi u sklopu Glazbenog globusa) te Čin smaknuća Joshue Oppenheimera. Važno je za naglasiti kako je Čin smaknuća jedan od laureata 9. Zagreb Doxa te kako je upravo naš festival bio jedan od prvih koji ga je prikazao u svijetu. Priča o zločinačkom režimu, korupciji i ideologiji u Indoneziji ima možda najveće šanse za osvajanje zlatnog kipića.

Iz međunarodne konkurencije važno je naglasiti američke laureate Sundancea – Brat po krvi i Pjesma iz šume, te sirijsko-njemački film Povratak u Homs. Ekspedicija na kraj svijeta prikazat će veličanstveno putovanje, sve do otapajućih ledanjaka na Grenlandu , a Otac i sin te Otac i sin na putu također prikazuju neobičnu filmsku avanturu poljskih braća dokumentarista koji su uz viziju istog projekta, stvorili dvije različite verzije filma.

Na repertoaru nalazi se i niz premijera hrvatskih dokumentaraca: Naslovnica Silvane Menđušić, Mitch – dnevnik jednog šizofreničara Damira Čučića, Još jednom Ane Opalić i Noe Pintarića te festivalske premijere filmova Ovrha Nevena Hitreca, Dragi Lastane! Irene Škorić i druge.

“Danas, deset godina kasnije, mislim da mirno mogu reći kako smo ispunili zadatak koji smo stavili pred sebe. Jer ako ubrojimo filmove koji će biti prikazani na ovogodišnjem ZagrebDoxu i usvojimo projekciju njihovih potencijalnih gledatelja dolazimo do zaista impresivne brojke od 1.500 filmova i oko 200.000 gledatelja! Brojke su to kojih se ne bi postidjeli ni daleko veći i financijski ‘potkovaniji’ festivali u sredinama čije metropole imaju više stanovnika nego čitava Hrvatska.”, zaključio je direktor festivala te pozvao sve zainteresirane da se pridruže ovoj zadivljujućoj statistici sljedeći tjedan. Cijene karata ostaju 20 i 25 kn, a nakon zatvaranja festivala sljedeće nedjelje imate mogućnost po cijeni od 35 kn tradicionalno pogledati sve nagrađene filmove u sklopu The Best of Fest.

Vidimo se na jubilarnom Zagreb Doxu!

Be social

Komentari