22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Glazba

Kad zvučni čušpajz postane glazbeni hit

Foto: www.facebook.com/muse
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: www.facebook.com/muse
Foto: www.facebook.com/muse

Gdje završava kreativni proces a počinje gotovo umjetničko djelo vjerojatno ćemo saznati tek nakon što dočekamo Godota i sa astronomskom preciznošću ustvrdimo smisao života, svemira i svega ostalog. Te kroksica, smisao kroksica isto. Pitanje kada demo ide u pravcu postajanja gotove stvari, a kada baljezga u prazno, vjerojatno je jednako delikatno, ako ćemo suditi po demo snimkama Musea, Queena, Kasabiana i drugih. I, kako je Plug in Baby zvučao prije nego li je postao supermasivan Museov hit? Kao vi u rock ‘n’ roll duhu pod tušem u subotu ujutro.

Plug in Poet ili što je Muse htio reći 1997?

Matt Bellamy 1997. ispjevava srce, dušu i rebra, ali samo se tu i tamo pronalaze donekle koherentni komadići toga kako bi pjesma u stvari trebala zvučati. Što je pjesnik htio reći? Pjesnik je htio reći toliko toga da mu nije stalno u jednu pjesmu. Pet godina kasnije, isti pjesnici su zaključili što točno žele reći pa su nasnimili Origins of Symmetry, na kojoj je mumbo jumbo iz 1997. postala masivna Plug in Baby. Cheers to the poet!

Muse – Plug in Baby demo 1997

Muse – Plug in Baby, 2001

Queen i koncentrat Davida Bowieja u kutijici

On je kao vilinski prašak u kutijici koji se koristi po potrebi u gotovo bilo kojoj situaciji koja zahtjeva poboljšanje. Imate raspršeni, još ne dovršeni hit? Dodati malo Davida Bowieja. Treba pokrenuti novu eru zvuka? Dodati malo Davida Bowieja. Boli vas ogrebano koljeno? Dodati malo Davida Bowieja…i antibiotika. Under Pressure završio je na albumu Queenovaca Hot Space, i dosegao prvo mjesto britanske UK Singles Chart. S vremena na vrijeme treba malo glam-rocka.

Queen – Feel Like/Under Pressure demo

Queen ft. David Bowie – Under Pressure, 1981

Pop sintesajzeri i Radiohead

Nakon što shvatimo smisao kroksica, mogli bi probati shvatiti i smisao Radioheadovih veselih synthova u ranoj verziji pjesme Creep

Radiohead – Creep demo

Radiohead – Creep, 1993

U2 multitasking

Dok drugi bendovi većinom pišu jednu po jednu pjesmu, U2 piše tri-četiri odjednom. Komadići Until the End of the World, Lady With the Spinning Head, Salome ivjerojatno još pokoja kasnije dovršena pjesma mogu se čuti u ovoj zvukovnoj juhi ranog jammanja u Dublinskom studiju negdje 1990. Edge svim silama želi svirati Until the End of the World, Larry Mullen Jr. na bubnjevima mu to ne da.  Adam Clayton se baš ne slaže niti s jednim od njih. Bono viče na Adama jer „je već do sada mogao zapamtiti akorde“.

U2 – Take you Down

U2 – Until the End of the World

 

The Strokes u 2 ujutro…

To nije bilo to.

The Strokes – Is this it demo

The Strokes – Is this it, 2001

Kasabian u Texasu

Prije nego li su se probili na svjetskoj glazbenoj sceni, članovi benda Kasabian čuvali su bizone u nekom Američkom rezervatu, jeli krvave odreske, nosili slamnate šešire, žvakali čačkalice (povremeno i pejotl) i uz to imali pristup jednoj jedinoj diskoteki koja je puštala samo ABBA-u, te se ulazilo jedino u rolama sa četiri kotača. Ovakav ugođaj nagnao je Kasabian, tada zvan Saracuse, na bavljenje glazbom. Naravno, samo u fikciji. Iako se na pola pjesme skroz osjeti onaj pejotl…

Kasabian – Come Back Down, 1999

Kasabian – L.S.F., 2004

Be social

Komentari