Vizart

U muzej iz kreveta – najbolje virtualne zbirke i izložbe

Foto: louvre.fr, screenshot
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: vatican.va, screenshot
Foto: vatican.va, screenshot

Google Art Project

Ako već niste posjetili ovu stranicu, Google Art Project graniči s magijom za sve entuzijaste muzeja i umjetnosti. U stilu Street Viewa, Google je virtualizirao masivnu kolekciju poznatih svjetskih muzeja po kojima sada možete prošetati uz samo par klikova po tastaturi, uz mogućnost jednake masivnosti i zapanjujuće detaljnog zumiranja na umjetnine te pratećih informativnih tekstova i linkova. Također, ova virtualna kolekcija ima lako pretraživu bazu u koju možete ukucati posebnu zbirku, muzej, umjetnika ili nešto drugo za što ste zainteresirani. Savršeno za ova zaleđena zimska popodneva.

Digitalna Sikstinska kapela

Jedno od talijanskih turističkih meka, Sikstinska kapela, nalazi se u sklopu Vatikanske palače te je najpoznatija po renesansnom svodu kojeg je oslikao Michelangelo. Fresku je naručio tadašnji Papa Julije II., zanimljivoga nadimka “strašni papa” zbog sukobljavanja s lokalnim feudalnim moćnicima te plemićkom obitelji Borgia. Borgie, o kojima danas imamo i televizijsku seriju, doselili su iz španjolske u Italiju u 15.stoljeću te za vrijeme renesanse dostigli velik politički i ekonomski utjecaj, često potpomognut raznim kriminalnim i semi-kriminalnim aktivnostima. No osim toga što ih se smatra pretečom talijanske mafije, Borgie su također bile poznate kao izdašni mecene tadašnjim umjetnicima.

Ako vam se ne da potegnuti do Italije, ili se samo dekintirani od blagdana, virtualna tura Sikstinskom kapelom nudi HD snimku u 360 stupnjeva s veoma kvalitetnom mogućnošću zumiranja freski, koje su u stvarnoj Sikstinskoj kapeli možda ipak malo predaleko da bi ih se vidjelo u detalje. Jedino isključite zvuk jer virtualna Sikstina svira neku stravično blaženu i stravično napornu pozadinsku muziku.

Foto: louvre.fr, screenshot
Foto: louvre.fr, screenshot

Rare Book Room

Ne u potpunosti muzej za sebe, no Rare Book Room projekt omogućava pregledavanje te čitanje digitaliziranih kopija starih knjiga, prvih izdanja, slavnih rukopisa i sličnog u visokoj rezoluciji. Ako vas zanima kako je izgledala Blakeova ilustrirana poezija, Beethovenove privatne bilješke ili pak izdanje Danteove Božanstvene komedije iz 1497., Rare Book Room je mjesto gdje možete utažiti znatiželju. Vi knjiški moljci 2.0.

Virtualni Louvre

Klasika nad klasikama i možda najpopularniji muzej na svijetu, francuski Louvre, virtualizirao je gotovo cijelu svoju zbirku uključujući mogućnost virtualne šetnje kroz podrume, parkove i ostale arhitektonske zanimljivosti same zgrade muzeja. Zbirke su praktično podijeljene po tematici pa možete odabrati samo dio muzeja koji želite pregledati uz dodatne informacije o izlošcima. Ako vam se stranica slučajno otvori sva na francuskom, izbornik jezika je pomalo nevidljivo smješten u gornjem desnom kutku.

Muzej Salvadora Dalija u Figueresu

Gala-Salvador fundacija virtualizirala je muzej-kazalište posvećeno nadrealističkom slikaru Salvadoru Daliju u njegovu rodnom gradu Figueresu. Ako patite na nadrealizam a ne stižete do Španjolske, ovo je the next best thing, osim možda čitanja Dalijeve semi-fikcionalne autobiografije koja je humorističnija od većine ovogodišnjih komedija.

Be social

Komentari