Knjige

Kako doći do besplatnih e-knjiga?

Foto: screenshot
Vrijeme čitanja: 4 minute
Foto: screenshot
Foto: facebook.com

Iako još u Hrvatskoj nisu doživjele toliku popularnost kao na američkom tržištu, možemo reći da e-knjige predstavljaju pravu revoluciju. Naime, izdavački gigant Amazon prošle je godine prodao više e-knjiga nego onih u tiskanom obliku, pa je tako sasvim opravdano zapitati se o budućnosti printanih knjiga. Što su to e-knjige i zašto njihova popularnost raste iz dana u dan?

 Elektronička knjiga je knjiga u digitalnom obliku, namjenjena za čitanje na računalu, posebnim čitačima te u posljednje vrijeme, na mobilnim uređajima, pogotovo smartphoneima. The Oxford Dictionary of English definira e-knjigu kao elektroničku verziju printane knjige, no to nije u potpunosti točno. Naime, one mogu postojati bez svog ekvivalenta u tiskanom obliku. Možemo reći da povijest e–knjige počinje kada je Michael Hart 1971. godine počeo raditi na Projektu Gutenberg, s ciljem da sve knjige koje su u javnom vlasništvu prebaci u elektronički oblik.

 Dok e–knjige dobivaju sve više korisnika, većina ljudi i dalje preferira knjige u tiskanom obliku. Naime, one imaju veću kolekcionarsku vrijednost, izdržljive su te se mogu čitati iako su oštećene, dok to kod e-knjiga nije slučaj. Također, tiskane knjige ne zahtijevaju izvor struje kao računala i mobiteli. Međutim i e–knjige imaju svojih prednosti. One zauzimaju manje mjesta (otprilike 500 knjiga stane na jedan CD), a mogu se čitati bilo gdje, pa i u mraku. Također, karakterizira ih brzo kopiranje i niska cijena distribucije. E-knjige su prihvatljive i u ekonomskom i ekološkom smislu jer, naime, za njihovu proizvodnju nisu potrebni papir i tinta te ih vrijeme ne nagriza kao knjige u tiskanom obliku. Međutim,  služenje e-knjigama također zahtijeva određenu razinu informatičke pismenosti, kako bi se izbjeglo gubljenje podataka. Čitačima e-knjiga se može isprazniti baterija ili mogu doživjeti nekakav kvar, što kod tiskane knjige nije moguće.

 O budućnosti knjige mogli bi razglabati danima, no to nije tema ovog članka. Zaista nije bitno jeste li fan elektroničke ili tiskane knjige, sve dok imate želju za čitanjem. U duhu e-knjiga i besplatnog znanja, donosimo vam 5 internetskih stranica na kojima možete naći besplatne elektroničke knjige!

 Project Gutenberg

 Jedna od najpoznatijih web stranica na kojima se mogu naći besplatne e-knjige, Project Gutenberg, ujedno je i najstarija online knjižnica koja sadrži više od 42 000 naslova. Michael Hart, koji je preminuo 2011. godine, izjavio je da cilj projekta omogućiti što više knjiga, u što više formata i na što više jezika, dostupnima javnosti. Ako želite sudjelovati u prevođenju knjiga, i to je moguće. Naime, 2000. godine Charles Franks pokrenuo je Projekt Gutenberg Distributed Proofreaders internetske stranice, putem kojih možete online pomoći projektu

 Foto: screenshot

Foto: screenshot

 

 GetFreeEbooks.com

Internetska stranica GetFreeEbooks.com povezuje autore i čitatelje. Naime, u svijetu besplatnih e-knjiga, autori imaju priliku objaviti svoju knjigu, a čitatelji izabrati koju će knjigu besplatno pročitati. Stranica ima i jedan zanimljivi cilj – filtrirati sve knjige, s namjerom poboljšanja kvalitete informacija koje serviraju, kako one s previše komercijalnog sadržaja ne bi mogle naći mjesto na virtualnim policama.

  Foto: screenshot

Foto: screenshot

 ManyBooks.net

Ova internetska stranica omogućuje svojim posjetiteljima da među više od 29 000 naslova izaberu knjigu koju žele čitati, a u tome im mogu pomoći recenzije i preporuke ostalih posjetitelja. Ako čitatelj ne može odlučiti koju knjigu preuzeti, stranica nudi i specijalne kolekcije poput Books to read before you die, Best sellers of 1910, eBooks about Christmas itd. Sve to, naravno, za 0 kn.

Foto: screenshot
Foto: screenshot

BookYards.com

 BookYards.com u svojoj ponudi imaju više od 18 000 e-knjiga, ali i linkove za druge online knjižnice na kojima možete naći besplatno štivo. Njihov cilj je postati “knjižnica svijeta”, sa sadržajima dostupnim svima koji imaju prisup internetu.

 Foto: screenshot

Foto: screenshot

Google Books

 Iako Google pretraživač knjiga ne nudi u potunosti besplatne knjige, ne bi bilo fer kad ga ne bi uvrstili na ovu listu. Naime, ako su autorska prava neke knjige još uvijek zaštićena, moguće je pročitati samo neke dijelove knjige. Međutim, ako su prava istekla, Google dopušta potpuni prikaz knjige.

Foto: screenshot
Foto: screenshot

 Na kraju, donosimo vam i jedan alat za potragu e-knjiga. Naime, Pearlthrees omogućuje pretraživanje 111 stranica na kojima se mogu naći besplatne e-knjige. Stranica ujedno i olakšava pretragu s obzirom na to da ne morate tražiti svoju knjigu na svakoj stranici koja nudi besplatne e-knjige. S obzirom na veliki broj internetskih stranica na kojima možete naći knjige, čitanje je lakše nego ikada. Na vama je samo da odlučite hočete li se prošetati do knjižnice ili ostati u udobnosti vlastitog doma i poslužiti se jednom od ovih stranica!

Be social

Komentari