Knjige

U Varaždinu se ovog vikenda održava festival književnosti KaLibar bestiVal

Foto: facebook.com/kalibarbestival
Vrijeme čitanja: 2 minute

Od 24. do 26. rujna u P4 – centru za mlade i nezavisnu kulturu u Varaždinu održava se KaLibar bestiVal – festival književnosti i kulture. Riječ je o osmom izdanju festivala koji se dosad održavao u Zadru, a u Varaždinu će se održati drugi put. Na festivalu će se predstaviti 13 pisaca, bit će prikazani kratki filmovi, predstavljanje stripa i održat će se in memoriam Bekimu Sejranoviću, prerano preminulom književnom nomadu i prevoditelju.

Miljenko Jergović predstavit će satiričan roman „Herkul”, istovremeno i mračnu i smiješnu satiru, opominjuću kontra svakog, a posebno domaćeg, nacionalizma i lokalnog fašizma. Ivica Prtenjača predstavit će roman „Plivač”, snažan i hrabar antiratni roman kakav ne postoji u suvremenoj hrvatskoj književnosti. Olja Savičević Ivančević počastit će nas dopunjenim izdanjem zbirke priča Nasmijati psa i sedam novih priča” i novom zbirkom poezije Divlje i tvoje” te multimedijskim blokom Transmedija: od priče Pederi” Savičević Ivančević do stripa Ljeto” (Danijel Žeželj, Jelena Paljan) i filmova Trešnje” (Dubravka Turić) i „Balavica”(Igor Mirković).

Pjesnikinji Senki Kapetanović bit će dodijeljena nagrada Post Scriptum: književnost na društvenim mrežama za pobjednički poetski rukopis, a Lidija Deduš, prošlogodišnja pobjednica natječaja, imat će promociju zbirke „Razglednice iz prašnjave republike”. Sanja Baković, pjesnikinja, novinarka, voditeljica poetskih tribina, autorica projekta Odvalimo se poezijom, dolazi “Autobusom za Trnavu“, novom zbirkom pjesama. Alen Brlek, čiji je zaštitni znak bogata asocijativnost, enigmatična metaforika, angažirano propitivanje temelja svijeta u kojemu živimo, predstavit ćeSang”, treću zbirku pjesama.

KaLibar bestiVal
Foto: facebook.com/kalibarbestival
Nova generacija romanopisaca i pripovjedača

Marko Gregor nakon nekoliko je kratkih romana napisao svoje kapitalno djelo Vošicki”. Roman na više od 400 stranica donosi priču o Vinku Vošickom, češkom doseljeniku u Koprivnicu, zaljubljeniku u knjigu i umjetnost, vlasniku tiskare kojeg kao dotepenca ne šibaju jezikom i političkom moći samo lokalni podravski lajbeki na visokim položajima, nego ga neumoljivo drobe kotači povijesti i udaraju politički režimi u kojima se zatiče. Punk-guslar i historiograf fikcije Želimir Periš u romanu Mladenka kostonoga” prokazuje toksični nacionalizam, zatucano praznovjerje i licemjerje političke i vjerske vlasti. Mnogima je bavljenje književnošću bijeg od svakodnevice, a Ante Zlatko Stolica u svojim crticama od svakodnevice stvara književnost. Na festivalu će predstaviti zbirku priča Blizina svega”.

U videorazgovorima pridružit će nam se magičar jezika Semezdin Mehmedinović s knjigom „Ovo vrijeme sada”, vrijeme koje izabiremo da bismo doživjeli sebe same, da bismo osjetili vlastitu intimu, da bismo otkrili duboko skrivene iskrice koje nas čine čovjekom, te Rumena Bužarovska, prezentna i po mnogočemu jedinstvena autorska pojava; perceptivna i duhovita, iskrena i društveno angažirana s novom zbirkom priča Nikuda ne idem”.

Program je planiran u dvorištu centra za mlade i nezavisnu kulturu P4. uz strogo poštivanje epidemioloških mjera. To znači da će svim posjetiteljima biti izmjerena temperatura na ulazu, da će biti regisitrirani, da će stolice biti na propisanim razmacima, da na šanku neće biti moguće zadržavanje. U slučaju kiše program seli u unutarnje prostorije i u tom je slučaju broj posjetitelja limitiran.

Be social

Komentari