Film

Kino Forum na dva dana postaje dom studentskim filmovima

Foto: facebook.com
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com
Foto: facebook.com

U Studentskom domu “Stjepan Radić” započinje prvi Student Cuts Internacionalni Studentski Filmski Festival. Festival traje dva dana i otvoren je za sve studentske radove nezavisne produkcije kao dio studijskih zadataka ili slobodnih projekata.

Ideju za pokretanje festivala ovakve vrste dobio je prije nekoliko godina organizator Ivan Rajković gostujući kao predavač na Sveučilištu u Mariboru. Ondje su sakupili veliki broj studentskih video uradaka i shvatili da je velika šteta da se oni nigdje ne iskoriste.

“Kada smo vidjeli koliko toga ima i koliko su ti videi kvalitetni, nismo htjeli da sve ostane samo na studentskom radu koji će pasti u zaborav. Tada smo odlučili napraviti festival. Kontaktirali smo razna sveučilišta po Hrvatskoj i svijetu te smo u vrlo kratkom roku uspjeli prikupiti više od devet sati filmskog materijala koliko će biti prikazano na ovom, prvom izdanju festivala.” – rekao je Rajković.

StudentCuts organiziran je u suradnji sa Sveučilištem u Mariboru kao nositeljem cijelog projekta. Odlična je to prilika za studente da svoje radove predstave publici, ali i da se povežu sa stručnjacima na tom području. Žanrovski vrlo raznolik festival prikazat će za svakoga ponešto. Bit će tu animiranih, dokumentarnih i igranih te eksperimentalnih i filmova glazbene tematike iz svih dijelova svijeta. Rajković ističe da su kriteriji za odabir filmova bili jednostavni – autori filmova moraju biti studenti, a priloženi materijal ne smije biti dulji od 30 minuta.

Za sve istinske filmoljupce organizator je pripremio i ugodno iznenađenje. Naime, u sklopu festivala prikazivat će se i filmovi poznatih svjetskih redatelja poput Stevena Spielberga, Stanleya Kubricka i Davida Lyncha i to iz njihovih studentskih dana kada su svoje prve redateljske korake radili kao studenti na svojim sveučilištima.

Službeno otvorenje festivala je u petak u 20 sati u kinu Forum Studentskog doma “Stjepan Radić”, a projekcije će se održavati i cijelu subotu, 17. svibnja. Program će toga dana početi u podne s “Student Film Festival Junior” u sklopu kojega će biti prikazani filmski i video uratci osnovnoškolaca i srednjoškolaca, a poptom slijede projekcije studentskih filmova iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Mađarske.

Dakle svi ljubitelji dobrog filma i oni koji se tako osjećate, provedite ovu kišovitu i tmurnu večer gledajući filmove naših kolega studenata, a cijelu atmosferu ponovite i sutra. Ulaz na sve projekcije i popratne sadržaje je besplatan, a nakon svakog filma gledatelji će moći glasovati za najbolji film. Glasovi će se publike u subotu u 21 sat materijalizirati u Nagradu publike koju će osvojiti film koji, pogađate, prikupi najveći broj glasova.

Be social

Komentari