Glazba

Hladno Pivo (Dom sportova): Oproštaj uz dva dana veselja i radosti

Hladno Pivo
Foto: Roberto Pavić, Izvor: Facebook.com/HladnoPivoHP
Vrijeme čitanja: 5 minute

Kako je bilo obećano, tako se i ostvarilo. Spektakularni dvodnevni koncert benda Hladno Pivo u do čepa punoj maloj dvorani Doma sportova ispunio je sva očekivanja. Bend je svirao presjek najvećih hitova iz njihove dugogodišnje karijere, a publika je ljubav uzvraćala konstantnim plesom, znojem i brojnim aplauzima.


Prva večer – četvrtak, 13. listopada


Ovaj predzadnji zagrebački koncert Hladnog Piva održao se u maloj dvorani Doma sportova u sklopu turneje „35 za 35”, nakon koje je bend najavio podulju pauzu i posvetu drugim glazbenim projektima. Naravno da je unutar spomenute turneje odrađeno mnogo više od najavljenih trideset i pet koncerata na prostoru bivše Jugoslavije, lijep način za proslavu trideset i pet godina bogatog glazbenog radnog staža. Dok sam ja svjedočio spektaklu prve večeri, mnogi sretnici su imali prilike sutradan svjedočiti još užarenijoj atmosferi.

Neprestani val pozitivne energije

Najavljena satnica je bila ispoštovana, koncert je započeo oko 21 sat i odmah nam je prvi utisak stvorila pozitivna gomila. Gužve na blagajni i ostalim ulazima u malu dvoranu Doma sportova otezale su se skoro pa pola sata nakon početka svirke. Plesni je podij bio prepun ljudi, čovjek pokraj čovjeka, ali to je pravo okruženje za ovakav punk rock bend. I sam Mile Kekin je tijekom koncerta rekao kako im više odgovora ovako manja dvorana jer se bolje osjeti energija publike. Sva su sjedeća mjesta bila su popunjena te nije bilo mogućnosti pronaći slobodno sjedalo, pogotovo ako ste došli nešto malo prije početka koncerta.

Hladno Pivo je odlučilo krenuti snažno od samog početka, hit Pjevajte nešto ljubavno postavio je ljestvicu atmosfere visoko jer je publika odmah zakoračila u trans. Plesalo se i skakalo, a dobro raspoloženje se pretakalo iz numere u numeru i nastavilo se do kraja set liste.

Ruke visoko podignute u zraku, skandiranje i pjevanje u glas – svako lice koje ste mogli vidjeti na tom koncertu bilo je oznojeno i ozareno. Pivo (ovoga puta mislimo na osvježavajuće piće) je letjelo posvuda, a zalijevao se i pogo (pankerski ples) krug koji se stvarao diljem podija dvorane. Zrakom su letjeli kartoni za posluživanje piva, pojedini komadi odjeće. Odličnom atmosferom kroz cijeli koncert publika je bendu iskazala zahvalnost i ljubav.

Hladno Pivo
Foto: Bruno Gazibara/Ziher.hr

Hit za hitom

Brojni su se hitovi provlačili kroz ovaj koncertni četvrtak. Mojoj majci, Pitala si me, Soundtrack za život, Pravo ja, Na ovim prostorima, Firma i druge poznate pjesme provukle su se kroz set listu Hladnog Piva. Set lista je sadržavala fini presjek diskografskog kataloga benda od albuma „Džinovski” pa sve do nekih novijih stvari s izdanja „Dani zatvorenih vrata”.

Svi članovi benda i gosti instrumentalisti su pokazali profesionalnost i iskustvo na pozornici, a samim time Hladno Pivo je i opravdalo svojih trideset i pet godina karijere. Energija koja je vladala u publici iskonska je i ona izvorna. Iako godine svima, pa tako i muzičarima prolaze, snaga i poruka koja je utkana u glazbu Hladnog Piva ne blijedi i zadržava svoju aktualnost do danas.

Sviralo se bez stanke i bez previše govora, jedna pjesma klizila je za drugom, a kada je koncertu došao kraj, gromoglasni povici pozivali su na bis i povratak benda na pozornicu. Nakon što su se momci iz Hladnog Piva vratili na binu, publiku je obuzeo ritam pjesmama kao što su Konobar i Ezoterija.

Mile Kekin je rekao da koncert žele završiti onako kako su započeli karijeru pa je Fur immer Punk s njihovog debi albuma „Džinovski” iz 1993. godine najavio je kraj večeri. Nakon te pjesme članovi benda su prišli prvim redovima i bacili trzalice u publiku te se pozdravili i napustili pozornicu. U pozadini je sa zvučnika zasvirala vrlo prigodna pjesma Kad sunce opet zađe benda KUD Idijoti, a svjetla su otkrila vesela lica posjetitelja koji su se uputili svojim kućama s novim uspomenama.


Druga večer – petak, 14. listopada


Piše: Helena Kezerić

Nakon prve rasprodane koncertne večeri i odlične atmosfere kojoj sam svjedočila, a zamijetio ju je i kolega Bruno, petak sam dočekala s uzbuđenjem, ali i promišljanjem kako da u već dogovorene planove ubacim odlazak na posljednji zagrebački koncert Hladnog Piva. Uvertira u odličan petak za pamćenje bio je rođendan prijatelja, no dobar provod se nastavio u Domu sportova, dok je DJ Kneža uz pomoć mojih rasplesanih prijatelja zaokružio cijelu večer u provod vrijedan sjećanja.

Unatoč tome što su oba koncerta bila rasprodana, čini mi se da je gužva bila izraženija u petak, no ono što se dalo odmah primijetiti je to da je publika bila puno glasnija, uživljenija, divlja i bolje raspoložena, nego večer prije. Osim užarenije atmosfere, činilo mi se da je i bend bio opušteniji te bolje raspoložen. Set lista je bila bogatija za sedam pjesama u odnosu na prethodnu večer, a posebno ću pamtiti izvedbu pjesme Soundtrack za život, koja je izazvala trnce potpisnici ovih redova.

Alkohol? Ne hvala.

Ugodno sam se iznenadila mlađim generacijama koje su zaokupile prve redove, ali i bile raspršene ostatkom dvorane. Svi oni koji prate Hladno Pivo i njihove koncertne aktivnosti, znaju da na pjesmi Teško je ful biti kul obično gostuje netko iz publike na dionici Ede Maajke, a izvedba upravo te pjesme dovodi nas do još jednom trenutka za pamćenje. Naime, djevojka kojoj je Mile dodijelio taj zadatak, Mirta iz Krapine, je pokazala vještinu i talent, a osim što se jako dobro snašla za mikrofonom, mladima je poslala i snažnu poruku prije nego što je napustila pozornicu – nije sve u alkoholu.

Na ovim prostorima (pun non intended) alkohol ima ulogu snažnog socijalnog lubrikanta, bez kojeg mnogi misle da se ne znaju zabavljati, no ponekad svakom od nas dobro dođe podsjetnik na to koliko je on često nepotreban, koliko prerasta u lošu naviku koje uopće nismo svjesni i koliko je važno imati mjeru.

Hladno Pivo
Foto: Roberto Pavić, Izvor: Facebook.com/HladnoPivoHP

Hladno Pivo svira kraj

Nepotrebno mi je isticati profesionalnost benda koji je jučer proslavio trideset i pet godina karijere, nema osobe u ovoj državi (a i šire) koja ne zna barem nekoliko njihovih hitova. Mnogi od nas su ih obožavali u njihovoj punk fazi, a neki su ih zavoljeli tek kasnije.

Mogli bismo raspravljati o tome koja faza Hladnog Piva je bolja, kad ih je tko počeo ili prestao slušati, no sve to na kraju dana i nije toliko važno. Svatko od nas ima barem jednu uspomenu koje se rado sjeća, a koja se veže uz njihove uspješnice. Oni koji nisu važne životne događaje vezali uz njihove pjesme sigurno mogu pronaći barem jedan njihov album koji su rado slušali.

Sve ovo spominjem jer smatram da je potrebno priznati veličinu bendu koji je mnogim generacijama otkrio punk, koji je kroz godine (nekad više, a nekad manje) suptilno kritizirao štetočine na visokim funkcijama, ali se nije ni libio pjevati o ljubavi, odrastanju i životnim problemima. Morate priznati da je trideset i pet godina za bend alternativnog zvuka jako puno, trenutno nemamo baš puno bendova koji se mogu pohvaliti tolikim stažem. Ono što želim reći je to da smo dva dana u Domu sportova svjedočili velikoj ljubavi i poštovanju publike i benda koji je kroz svoje stvaranje dao puno, ali je zato dobio jedan od ljepših oproštaja kao poklon za kraj turneje.

Ipak nije sve tako sivo jer, iako je Hladno Pivo najavio podulju pauzu i prestanak koncertnih aktivnosti, članovi benda ostaju glazbeno aktivni. Mile će se posvetiti svojoj samostalnoj glazbenoj karijeri, dok je ostatak benda pod imenom Guerrilla Mainstream objavio već dva singla nešto žešćeg zvuka. Možemo reći kako smo večeras svjedočili završetku jednog dugačkog glazbenog poglavlja, no preostaje još mnogo stranica do svršetka priče.

Za kraj preostaje jedino reći hvala za uspomene, smijeh i životne lekcije. Da nije bilo pjesme Ne volim te, tata i ja se ne bi zabavljali urlajući stihove „Nije nam jasno što ne zatvaraš zubnu pastu” u brojnim vožnjama kroz grad. Da nije bilo pjesme Zimmer Frei, moja sestra bi sigurno puno manje poznavala vokabular njemačkog jezika. Ima tu još dogodovština i dragih ljudi s kojima se Hladno Pivo slušalo, neki od njih više nisu s nama, no ostaju nam sjećanja i pjesme koje nemaju rok trajanja. Više od toga ne treba tražiti.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari