Film

Kino kustos Prlja odabrao “Bivšeg bubnjara”

Foto: facebook.com/art.kino.croatia
Vrijeme čitanja: 2 minute

U četvrtak, 29. ožujka u 20 sati održat će se ovomjesečno izdanje programa Kino kustos, u sklopu kojeg je riječki glazbenik Zoran Prodanović-Prlja odabrao film Koena Mortiera Bivši bubnjar.

Ovaj belgijski film prati grupu čudaka koji oforme bend i sanjaju o uspjehu. Većina takvih ostanu tek luzeri, dok im vrijeme prolazi svom silinom patetike. Sve radi rock’n ‘rolla. Tri glazbenika traže bubnjara. Dries, poznati pisac, ispunjava sve uvjete osim što ne zna svirati bubnjeve. Njegovim dolaskom u bend započinju trzavice koje prijete raspadom grupe. Dries počinje manipulirati kolegama iz benda sve do stanja koje se najbolje može opisati punk sloganom: Nema budućnosti!

Filmski pad u ponor nasilja, prljavštine i ludila, dočaran kroz mnoštvo crnog humora, nastao je po knjizi belgijskog autora Hermana Brusselmansa. Za ljubitelje žešće glazbe ovaj je film prava poslastica – pjesme filmskog benda (ironično nazvanog The Feminists) zapravo izvode belgijanci Millionaire, a možda najupečatljivija karakteristika filma je ta što glazbom, stilom i sumnjivim okruženjem vjerno dočarava punk milje, u kojem oni izgubljeni i progonjeni mogu doživjeti katarzu u svega pola sata svirke.

Film će predstaviti Zoran Prodanović-Prlja, riječki glazbenik koji je svoju karijeru započeo u sastavu Umjetnici ulice, a 1986. godine zajedno s Damirom Martinovićem-Mrletom utemeljuje današnji Let 3. Zašto je odabrao upravo ovaj film? „To je film koji me podsjeća na puno toga, od doživotnih vladara do Ri rock garaža i gitarijada, a beskrajno je zabavan u svojoj teškoj lakoći.“

Art-kino je započelo s programom Kino kustos u listopadu 2017. godine s idejom da jednom mjesečno osoba iz javnog života odabere film koji će se prikazivati u kinu te ga ukratko predstavi. Do sada su kustosi bili arhitekt Idis Turato, glazbenik Damir Urban, književnica Vedrana Rudan, glumica Nina Violić, a nakon Prlje slijede rukometaš Mirza Džomba te profesor Filozofskog fakulteta u Rijeci&, Boran Berčić.

Svoje mjesto možete rezervirati putem telefona (051/323 261) ili e-pošte (ulaznice@art-kino.org) svakim danom od 16 do 20 sati.

Ulaz je slobodan za članove Filmskog kluba Art-kina.

Be social

Komentari