Film

Vedrana Rudan kao treći Kino kustos u Art-kinu

vedrana rudan
Foto: facebook.com/VedranaRudanBlog
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

U srijedu, 20. prosinca u 19 sati održat će se treći program «Kino kustos» u Art-kinu u sklopu kojeg je spisateljica Vedrana Rudan odabrala klasik Brod luđaka Stanleya Kramera iz 1965. godine. Prigodno će se prije filmske projekcije održati i druženje članova i članica Filmskog kluba uz predstavljanje programa za siječanj i ‘toplu čašicu’.

Radnja je filma smještena na brod koji kreće iz Meksika za Njemačku i na koji se, na svakom stajalištu, ukrcavaju putnici različitih karaktera, društvenih klasa, osobnih problema i načina razmišljanja. Brod luđaka datiran je u rane tridesete godine prošlog stoljeća, a predstavlja mikrokozmos društva u kojem se po prvi put javljaju stavovi i promišljanja koja će dovesti do katastrofalnih posljedica.

Vivien Leigh većina ljudi pamti po kultnim ulogama Scarlett O’Hara (Zameo ih vjetar) i Blanche DuBois (Tramvaj zvan čežnja), za koje je zaradila i nagrade Oscar, a ulogu graciozne dame ponovila je i u filmu Brod luđaka, koji je ujedno njezin posljednji film. Glavne uloge tumače još oskarovci Lee Marvin, Simone Signoret i José Ferrer, a režiju potpisuje Stanley Kramer. Između ostalih nagrada, film je osvojio i dva Oscara – za najbolju fotografiju i scenografiju.

Program «Kino kustos» svakog mjeseca dovodi jednu osobu iz javnog života u ulogu filmskog kustosa. U prosincu to je riječka spisateljica i kolumnistica Vedrana Rudan, koja za ovaj film rekla da je to «Najbolji film ikada snimljen», a prije programa će održati i kratak uvod o tome zašto ga odabrala.

Svoje mjesto možete rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org). Ulaznice su dostupne putem online prodaje (ulaznice.hr) i na blagajni kina svakim danom od 16 do 20 sati.

Be social

Komentari