22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Izvedbene umjetnosti

Ples, pokret, učenje i igra u Varaždinu – počeo je 5. Kliker festival

Foto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Sloboda izražavanja, inkluzivnost, odrastanje i neobične ljubavi samo su dio tema koje će kroz ples, pokret, učenje i igru obuhvatiti ovogodišnji, peti po redu i predivno drugačiji, Kliker festival u organizaciji umjetničke organizacije VRUM, a pod vodstvom Sanje Tropp Frühwald, plesačice i koreografkinje suvremenog plesa.

Naime, u Varaždinu će od 28. rujna do 4. listopada izvođači iz Hrvatske, Turske, Italije i Njemačke održati predstave, prezentacije, radionicu, umjetnički laboratorij i koncert koji će se baviti spomenutim, ali i mnogim drugim temama, a sve s ciljem približavanja suvremenog plesa djeci i mladima.

Umjetnost pod epidemiološkim mjerama

Ovogodišnji Kliker festival počinje umjetničkom rezidencijom pod vodstvom talijanske umjetnice Elde Gallo, a svakako treba spomenuti i njemačku koreografkinju Ceren Oran koja sa svojim međunarodnim autorskim timom sprema predstavu „Predivno drugačiji” te dvije POP UP predstave „Leteće riječi”. Za grand finale festivala zaslužni su Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle iz Leta 3, koji zadnji dan festivala spremaju interaktivni tulum za djecu i odrasle „Kišni razdraganci”. 

„Situacija u Hrvatskoj i svijetu utjecala je na organizaciju i oblik samog Kliker festivala koji će se održati s apsolutnim naglaskom na poštivanje svih preventivnih mjera i preporuka epidemiologa uzimajući u obzir, prije svega, sigurnost svih posjetitelja i izvođača” – istakla je organizatorica Sanja Tropp Frühwald i dodala kako je ulaz na sve programe u sklopu Kliker festivala besplatan, no broj gledatelja i sudionika je ograničen, pa će ulaz na programe biti moguć 30 minuta prije početka, dok se svi zainteresirani za sudjelovanje u radionici mogu prijaviti preko maila production@vrum.hr.

Foto: Press

„Pokret je zdravlje i život, tijela i duha! Cilj Kliker festivala je stvoriti poseban kulturni i umjetnički prostor za djecu i mlade, ali i njihove odrasle, prostor u koje se mogu slobodno izražavati bez predrasude i straha, prostor koji nam je svima trenutno važniji i potrebniji nego ikad prije” – dodala je Tropp Frühwald i pozvala sve velike i male da dođu na festival i sudjeluju u programima.

Gdje se Kliker održava?

Programi će se održati u Hrvatskom narodnom kazalištu, dvorištu palače Sermage te u P4 centru za mlade i nezavisnu kulturu, a posebna POP UP predstava razveselit će učenike II. i V. osnovne škole Varaždin.

„Osnovna ideja festivala jest kroz zajedničku diskusiju pronaći moguće modele suradnje kazališta, lokalne zajednice i odgojno-obrazovnih institucija. Naš fokus stavljen je na izvedbenu umjetnost za djecu s ciljem sustavnog, organiziranog i umreženog promišljanja o samoj ponudi predstava koje se prikazuju djeci te povezivanju kazališta i odgojno-obrazovnih institucija. Ideja je da svi zajedno promišljamo o tome na koji način omogućiti djeci jedno od njihovih osnovnih prava, pravo na umjetnost, a posebice u vrijeme ograničenih uvjeta koje nam nameće ovo novo normalno vrijeme” – istakla je Iva Nemec, stručna suradnica za diseminaciju programa festivala.

„Izuzetno nam je drago što sudjelujemo u Kliker festivalu, posebice jer se radi o programima i sadržajima koji inače nisu dostupni u Varaždinu” – izjavio je programski direktor centra za mlade i nezavisnu kulturu P4, Nino Preložnjak i istaknuo kako postoji prostor za dugoročnu suradnju, dok je intendantica varaždinskog HNK Jasna Jakovljević dodala kako upravo program Kliker festivala predstavlja plesnu produkciju koja je, uz dramu i baroknu operu, sastavnica umjetničkog rada HNK Varaždin, kao nacionalnog kazališta.

Program Kliker festivala je dostupan na online.

Be social

Komentari