Izvedbene umjetnosti

Predstavljen program Kliker festivala: Ples i pokret za djecu i mlade u Varaždinu

Foto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Program Kliker festivala – festivala plesa, pokreta i igre za djecu i mlade – predstavljen je u srijedu, 21. rujna, na konferenciji za medije u Galerijskom centru Varaždin. Riječ je o međunarodnom festivalu koji se razvio iz Dana suvremenog plesa, a održat će se u Varaždinu te dijelom u Novome Marofu, od 24. do 30. listopada. U okviru festivala bit će izvedeno osam recentnih plesno-scenskih programa, od čega tri premijerno, te niz radionica i edukativnih programa. Organizator Kliker festivala je umjetnička organizacija Vrum, stoga su o festivalu i programu govorili Sanja Tropp, umjetnička ravnateljica Kliker festivala, te Dejan Košćak, producent u Vrumu.

„Kliker festival nastavak je onoga što smo godinama radili u okviru Dana suvremenog plesa. Novost je to da se mijenja fokus, i to iz razloga što se tijekom tih sedam godina pokazala potreba za samostalnim festivalom koji bi sadržajem bio okrenut djeci i mladima. Uvijek smo imali sadržaj za mladu publiku kao poseban segment festivala, a sada smo shvatili da on može funkcionirati i kao samostalan format,“ rekla je uvodno Sanja Tropp, a Košćak je naglasio da je „program pažljivo selektiran, a poseban naglasak stavljen je na edukativan sadržaj.“

Festival za djecu, mlade, ali i pedagoge te odgajatelje

Iako je sadržaj festivala ponajprije usmjeren djeci i mladima – od beba i predškolske djece preko polaznika osnovne škole do srednjoškolaca i studenata – on se obraća svim generacijama, cijelim obiteljima, ali i pedagozima, odgajateljima te stručnjacima. Prva premijera, i to na gradskim ulicama, publiku očekuje uoči festivala, u sklopu happeninga pod nazivom Kliker family day. Tada će Plesni centar Tala izvesti predstavu pod nazivom „Zebre su u gradu“, namijenjenu svim uzrastima. One nešto starije, nominalno iznad 13 godina, mogla bi zainteresirati predstava „Boys Awakening“ austrijskog Foxfire Theateram, koja se bavi bitnim pitanjima za te formativne godine.

Foto: Press
Foto: Press

Studio za suvremeni ples gostuje s predstavom „Ritam tam“, namijenjenu već onima starijima od dvije godine, a za tu je dob i predstava „Radna bilježnica“. Za najmlađe, one već od šest mjeseci, tu su „Črčke“ u slovensko-finsko-hrvatskoj koprodukciji, a one koji završavaju vrtić ili su krenuli u školu mogla bi zanimati izvedba pod nazivom „Minimi“. Od radionica se nude ‘Plesni film i video’ (14+), ‘Klikofonija’ (10+), ‘Kreativna komunikacija’ (4-99), ‘Urban style’ (6+)… U sklopu pograma će se prikazivati i plesni filmovi, multimedijske instalacije, a posebna vrijednost festivala je interaktvina izložba ‘Muzej plesa’. Riječ je o međunarodnom projektu koji će svoju hrvatsku premijeru imati upravo u Varaždinu u sklopu ovogodišnjeg Kliker festivala.

Programi će biti održani u HNK u Varaždinu, Gradskom muzeju Varaždin, Galerijskom centru Varaždin i u Prvoj gimnaziji Varaždin, s jednom izvedbom na javnom prostoru starogradske jezgre Varaždina. Kliker festival traje od 24. do 30. listopada, a uskoro počinje prodaja prvih ulaznica.

Be social

Komentari