kina
1. lipnja 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Kako bismo vam olakšali izbor, pripremili smo kratki pregled novih naslova u kinu u friško načetom lipnju. Blockbusteri su se napokon vratili u kina i tako još više povećali ljetne temperature.

eurosongu
16. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 6 minute Loreen je praktički bila proglašena pobjednicom Melodifestivalena prije njegovog starta. Postavlja se pitanje zbog čega se uopće onda održavao nacionalni izbor ove godine i trošili silni novci koje su radije mogli sačuvati za organizaciju Eurosonga iduće godine.

Knjige

Novo na policama: Knjige izdane posljednjeg mjeseca još tekuće nam godine

Foto: Mozaikknjiga/press
Vrijeme čitanja: 4 minute

Prosinac 2016, kao i završeci prošlih godina, donosi nam nove književne naslove vodećih domaćih nakladnika. Naslova je pregršt i poprilično su zanimljivi.

M. Robotham, Život ili smrt

Nakladnička kuća Znanje d.o.o. predstavila nam je fantastičan triler filmske atmosfere Život ili smrt australskog pisca Michaela Robothama. Autor je stvorio svojevrsnog antijunaka protiv kojeg su svi, kriminalca koji drži do svoje riječi i principa te je spreman čitatelja povesti u nevjerojatnu potjeru. Roman Život ili smrt dobitnik je prestižne književne nagrade CWA Gold Dagger 2015. za najbolji kriminalistički roman.

J. Sweeney, Slonovi na mjesečini

Roman Slonovi na mjesečini autora Johna Sweeneyja Znanje je predstavilo 8. prosinca ove godine. Roman se temelji na slabije poznatoj priči iz Drugog svjetskog rata u kojoj je mlada engleska učiteljica, zahvaljujući krdu slonova, uspjela spasiti siročad iz ratne i okupirane Burme te ih dovesti u Indiju. Ovo putovanje u romanu popraćeno je avanturom, tragedijom i ljubavlju, a slonovi su prikazani kao stvarni likovi s ljudskim karakternim osobinama, uključujući i osjećaje ljubomore, sumnjičavosti i osvete. Sweeney slikovito dočarava strahote rata, stradavanja izbjeglica te istinsko zlo koje čuči u pojedincima. Inače, ovo je i priča o životinjskoj inteligenciji i osjećajnosti, ali i o zlu te izdaji.

 

Foto: Znanje/Press
K. Slaughter, Grad murjaka

Vrhunski triler Grad murjaka iz pera autorice Karin Slaughter još je jedan naslov ove edicije. Njezine su knjige prodane u više od 30 milijuna primjeraka u svijetu, pa vjerujemo da će se ubrzo i s ovom odviti slična situacija. Ovdje autorica stvara priču o dvije policajke koje žele uhvatiti serijskog ubojicu, vjerodostojno prikazujući osobne probleme i stanja svojih likova. Slaughter i ovdje briljira svojim živopisnim portretima likova čiji je život obilježen tugom i gubitkom. Isto tako dramatično prikazuje proces dramatične kriminalističke istrage.

Foto: Znajnje/Press
J. Lester, U tišini

Suprotno od ovog prethodnog naslova, Znanje nam je također predstavilo jednu životnu crnohumornu priču Jema Lestera pod nazivom U tišini. Priča je to o disfunkcionalnim obiteljima, autizmu te pokušaju da obitelj preživi najteža iskušenja. Ovaj roman prikazuje sve napore s kojima se suočavaju roditelji autistične djece te kako to sve, zapravo, čine u tišini, a da se pretjerano drugima ne žale na svoju situaciju. Jonah, autistični sin Bena Jewella, ima teži oblik autizma i Ben je na rubu snage. Uto Bena nagovara njegova vlastita žena da odglume rastavu braka kako bi Jonah mogao dobiti najbolju skrb u specijalnoj ustanovi za autizam. Pritom se i Ben sam bori sa svojom ovisnošću o alkoholizmu. Ovo je roman o složenim  životnim temama s dozom onog fiktivnog u sebi.

Foto: EdicijaBožićević/Press
V. Luiselli, Tijela bez težine

Edicije Božićević također su u prosincu izdale svoja dva nova naslova. Prvi od njih je roman Tijela bez težine meksičke autorice Valerije Luiselli. To je kompleksan roman pisan bestežinskim stilom, obogaćen poetskim i filozofskim strukturama. Radnja samo naizgled teče glatko. Ustvari je zamršena i majstorski izvedena. Roman prati dvije linije radnje, jednu u prošlosti povezanu s Gilbertom Owenom, pomalo zaboravljenim modernističkim pjesnikom koji je živio u prvoj polovini 20. stoljeća, dok druga linija prati sadašnjost, točnije putanju koja je istog toga autora dovela u New York. Upravo će taj grad biti glavno mjesto radnje ovog romana.

J. Luandino Vieria, Luuanda

Drugi naslov iz iste ove edicije jest zbirka priča Luuanda portugalskog autora Josea Luandina VierijeSastoji se od tri podulje novele koje govore o životu u Mussequeu, siromašnom predgrađu Luande. Knjiga prikazuje kasni kolonijalni periodi u Angoli i smatra se prekretnicom angolske književnosti, kada se u njoj konačno prekida s korištenjem portugalskog jezika. Oslikava specifičan odnos siromašnog stanovnika predgrađa prema portugalskom kolonijalnom naslijeđu, političku neravnotežu između crnaca i bijelaca te svakodnevnu kaotičnost u predgrađu pravog afričkog velegrada. Svaka od te tri priče simbolično oslikava jedan od ključnih problema kolonijalne Angole.

Foto: EdicijaBožićević/Press
S. Žuchova, Slike iz života M.

Naklada Hena Com također je u prosincu izdala svoj newsletter s dva nova naslova. Prvi je vrsta dnevničkog zapisa pod nazivom Slike iz života M. autorice Svetlane Žuchove. Radi se o crticama iz Marisijina svakodnevnoga života koje su isprepletene sjećanjima na majku i majčinu smrt. Protagonistica Marisia medicinska je sestra i možda baš zbog toga može tako elokventno i razborito objasniti sve oko sebe, a zasigurno zbog toga ima i specifičan odnos spram smrti te ga pojmovno jasno razdvaja od riječi umiranje.

T. Salema, Nimrodov luk

Drugi naslov je roman Nimrodov luk autorice Terese Saleme. Naslov Salemina romana, čija je radnja isprepletena elementima mitskoga, upućuje na biblijski lik, na babilonskoga kralja koji je naumio sagraditi kulu i koji će, prema proročanstvu, dati ruku svoje kćeri samo onome tko uspije napeti slavni Nimrodov luk. To je jedna neobična priča o odsutnosti koja započinje na svadbi kada se stric Raul sprema za održavanje govora koji njegova obitelj od njega očekuje, a koji se pritom razvija kroz nagađanja, pripovijedanja i sjećanja mnogih likova. Ovo je roman o slaganju djelića raspršene naracije.

Foto: henacom/press

 

(Visited 319 times, 1 visits today)
Be social

Komentari