Knjige

“Djevojka iz Brooklyna” (G. Musso): Fragmentarne radnje koje uspješno povezuju prošlost i sadašnjost

Foto: facebook.com/fokusnahit
Vrijeme čitanja: 3 minute

Guillaume Musso trenutno je jedan od najpopularnijih francuskih pisaca čije knjige vole čitati svi uzrasti. Tko god poznaje njegov  književni opus, zna i da su mu vodeći motivi u romanima ljubav, nestanak i zadovoljavanje pravde, i sve to najčešće s odvijanjem radnji na relaciji Francuska – Sjedinjene Američke Države, točnije, na relaciji Pariz – New York.

Niti ovaj najnoviji roman Djevojka iz Brooklyna u izdanju naklade Fokus nije iznimka od toga. On u svojoj suštini priča lijepu ljubavnu priču. No kroz njega najviše protežu teme i motivi nestanka mlade djevojke Claire Carlyle koja promjenom vlastita identiteta u ime Anna Becker izazove pravu pomutnju postajući tako „predmetom“ istrage, motiva ubojstva te onaj dokazivanja istine na različite grube i manje grube načine.

Lik Claire Carlyle kao okosnica romana

Iako mnogi kritičari u centar zbivanja Djevojke iz Brooklyna stavljaju zaručnički par Annu i Raphaëla, i to u načelu i jest tako, ja bih ipak rekla da se na tom mjestu mnogo više nalazi sama Anna Becker, točnije Claire koja je oteta kao maloljetna djevojka te bježi iz zarobljeništva mračne podrumske sobe od monstruma Heinza Kiffera i, kako ne bi postala metom novinskih rukopisa, mijenja svoji identitet. Claire Carlyle proglašena je mrtvom, a tek desetak godina nakon toga taj se slučaj krene istraživati jer Anna ponovo netragom nestaje pokazavši netom prije toga svom ljubavnom partneru Raphaëlu Barthélémyju fotografiju s tri do neprepoznatljivosti izgorena tijela.

Svi likovi povezani u cjelovitu radnju

Annin lik za sobom povlači i niz drugih radnji i likova koji, kako se knjiga primiče svome kraju, otkrivaju sve više svoje profile. Kroz istragu u fokus radnje dolazi njezinu ubijenu majku Joyce, guvernera Pennsylvanije, zatim Copelanda kojem je Joyce bila ljubavnica, a Anna kći, mladu i perspektivnu novinarku Florence Gallo koja je previše informacija znala pa također biva ubijena, a potom u fokus stavlja i Raphaëla Barthélémyja koji Annu želi spasiti jer je neizmjerno mnogo voli te čeka s njom dijete te krimi policajca Marca Caradeca koji tijekom istrage o sebi otkriva vrlo zanimljive detalje o sebi. Ti isti detalji ujedno su važni i za čitav taj slučaj. Kroz radnju romana saznajemo da je njegovu maloljetnu kćer oteo i ubio isti čovjek koji je oteo i Annu u tom periodu.

Kriminalistički roman s prizvucima nostalgičnih vraćanja u prošlost

Roman Djevojka iz Brooklyna žanrovski se može svrstati u kriminalistički roman, no ne onaj klasični tog tipa koji najčešće prati jedan zločin od početka te ukazuje na sve njegove uzročno-posljedične veze koje su se odvile u međuvremenu. Ovo je krimi roman s dozom romantike, umjetničkog nadahnuća, slikovitih i lirskih opisivanja pariških i njujorških predjela s pomalo nostalgičnom notom, u čemu vidimo koliko likovi zapravo vole svoj  grad, Pariz te onaj u koji s vremena na vrijeme vole svraćati, New York. To osobito uviđamo kod Barthélémyja i Caradeca.

Čuvanje od medija kao čuvanje vlastitog identiteta

Ono što je još specifično za ovaj naslov jesu teme medija i novinarstva te kako oni utječu na pojedine aktere radnje i njihove slučajeve, preciznije, kako se akteri sami štite ili ih netko njihov bližnji štiti od toga da određene informacije o njima ne bi „procurile“ u javnost te se medijski krivo protumačile.

Musso novinarstvu daje naglasak u svojoj literaturi, a ovdje ga prikazuje kao profesiju vrlo inteligentnih i elokventnih ljudi koja podosta ciljano može zagorčati život ili karijeru onome o kome piše i kime se bavi. Anna se nastojala od novinara zaštiti jer je bila mulatkinja. Također je to napravio i guverner Tad Copeland kako se ne bi otkrila njegova sfera s Anninom majkom dovodeći u putanje njegovu političku karijeru, a novinarka Florence Gallo zbog iste te profesije je ubijena jer je uvijek svojim tekstovima znala pogoditi u srž stvari, što se mnogima nije svidjelo. Upravo mediji kao popratni motiv romana ovaj naslov stavljaju u red suvremene proze koja čitatelja uvodi  u svijet u kakvoj danas živimo.

Detalji kao putokaz prema istini

Autor u Djevojci iz Brooklyna dosta koristi detalje. Ovdje su oni vrlo važan element za dolazak do pravih istina. Osim detalja, naglasak stavlja i na imena i prezimena likova. Svaki lik u priči je dosta individualizirano prikazan i iza njega stoji osobna priča gdje svaka od tih priča čini dio slagalice koja se do kraja romana posloži u jednu cjelinu. Ovdje čak niti osobne karakterizacije likova nisu toliko važne koliko su važna upravo njihova imena i prezimena koja vidno pomažu prilikom istrage slučaja.

Predjeli gradova prožeti kroz radnju romana

Čitatelji ovaj Mussoov knjiški novitet zasigurno neće prilikom čitanja ispustiti iz ruku do samog njegova kraja jer roman je vrlo napet i dinamičan. Prati intimna i potresna svjedočanstva u kojima likovi otvaraju dušu do njezinih najintimnijih dijelova s čime se isti ti čitatelji mogu poistovjetiti, ili suosjećati s njima.

A njegova zanimljivost je i u tome što nam može poslužiti kao omanji itinerar vožnje ako se ikad u životu zateknemo u Parizu ili New Yorku jer Musso provodeći svoje likove automobilima po gradu, osobito Caradeca i Barthélémyja, detaljno spominje ulice i kvartove kroz koje prolaze imenujući ih. Pa su pariški bulevari, Champs Elysées, grafitni zid ulice Paul- Vaillant-Couturier te ulice francuskog Nancyja i njujorških Brooklyna i Manhattana sasvim solidno i sadržajno ukomponirani u radnju romana.

 

 

Be social
Što misliš o ovoj knjizi?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari