Knjige

Noć knjige 2017: Što nas ove godine očekuje u Zagrebu, Splitu i Rijeci?

Foto: facebook.com/nocknjige.hr
Vrijeme čitanja: 5 minute

Pred nama je šesta po redu manifestacija pod nazivom Noć knjige. Održat će se od 21. do 24. travnja, a brojnim programima i prodajnim akcijama obuhvatit će Dan hrvatske knjige (22. travnja) te Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja). Ovoj kulturnoj manifestaciji ponovo je cilj, kao i svake godine dosad, u centar zbivanja staviti knjigu, autora  i čitatelja te čitatelju barem nakratko približiti smisao i važnost čitanja te ljepotu pisane riječi.

Noć knjige 2017. obilježit će se u 234 grada i općine širom zemlje. Više od 500 sudionika (knjižnice, knjižare, nakladnici, odgojno-obrazovne ustanove, instituti, kulturni centri, muzeji, udruge pisaca i ljubitelja knjiga) pripremilo je više od tisuću različitih programa i prodajnih akcija (s najvećim brojem programa u Zagrebu – 255) koji će obuhvatiti najmlađe i najstarije, školarce i studente, bicikliste, kvizomane, profesionalne pripovjedače i zahvalne slušače, čitače od stila i bibliofile raznih profila.

Također će se u više od sto knjižara i antikvarijata moći ostvarivati mnogobrojni popusti na knjiške naslove, a mnoge će knjižnice omogućavati i besplatne upise u članstvo tih dana. Glavna žarišta ovog događaja ponovo su Zagreb, Split, Rijeka i Osijek, no Noć knjige održat će se i u Sloveniji, Crnoj Gori, a od ove godine i u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Program ove manifestacije ove je godine uistinu opsežan i raznolik pa ćemo ovdje spomenuti tek neka od važnijih događanja programa. O cjelovitom programu možete se informirati ovdje.

Centralna događanja u Zagrebu

Knjižnica  Silvija Strahimira Kranjčevića 21. travnja u 20 sati razgovor s književnikom Bekimom Sejranovićem s kojim će moderatori raspravljati o temama književne i kulturne produkcije, o aktualnim migrantskim temama i njihovim utjecajima na književnu scenu.

Centar za kreativno pisanje, takozvani Cekape, na taj će dan organizirati događaj pod nazivom Pjesnička večer: G-rupiranje/poezija u krugu u kojem će se okupiti šest pjesnikinja u pjesnički kružok G-rupe pod mentorstvom pjesnika, pisca i nakladnika Branka Čegeca te na Noći knjige razgovarati o tome koliko su važni takvi kružoci o tendencijama u poeziji, svojoj suradnji, radu, druženju i kreativnom pisanju, a čitat će i svoje pjesme. Inače G-rupa je započela sa svojim radom 2012. godine u okviru Cekapea kao poetska radionica, a danas djeluje samostalno i dinamično.

Društvo hrvatskih književnih prevodilaca u Vynil baru priredit će večer pod nazivom Stihom na stihna kojoj će naši književni prevoditelji čitati svoje pjesme u izvorniku i prijevodu. Sudjelovat će Dubravka Dorotić Sesar, Lea Kovács, Mate Maras, Boris Perić, Ingrid Šafranek i Dinko Telećan.

U Knjižnici Augusta Cesarca istog tog datuma u 17 sati održat će se čitanje priča povodom Dana planeta Zemlje pod nazivom Hoće li Zemlja ozdraviti?a u knjižnici Savica u 18 sati održat će se pjesnička večer s pjesnikom i autorom kratkih priča Mirom Škugorom pod nazivom Poezija je jedino zrcalo u kojem se možemo vidjeti.

Promocije knjiga

U Arheološkom muzeju nakladnička kuća Fraktura predstavit će roman Omera Raka pod nazivom Kultna posuda. O ovom uzbudljivom trileru u kojem se miješaju važne arheološke tajne, mistika, fantastika i erotika govorit će Omer Rak, Milana Vuković Runjić, Damir Radić i Seid Serdarević, a ulomke iz romana čitat će Hrvojka Begović i Frano Mašković.

Promocija romana Zorana Roška Minus Sapiens, u nakladništvu izdavačke kuće Oceanmore, održat će se u Knjižnici Marije Jurić Zagorke 21. travnja s početkom u 20 sati. Književni susret sa Zoranom Roškom i književnom kritičarkom Ivanom Rogar vodit će urednik Neven Vulić. Sudionici će knjigu moći kupiti po promotivnoj cijeni.

Knjižnica Medveščak istog tog će datuma u 19 sati održati promociju vrlo zanimljive studijske knjige Sanje Kovačević Kvalitetne tv serije – Milenijsko doba ekrana u izdanju Centra za kreativno pisanje i nakladničke kuće Jesenski i Turk.

Humanitarni karakter Noći knjige

Gradska knjižnica – Medioteka 21. travnja od 9 do 15 sati održat će predstavljanje naslova građe lagane za čitanje Zaklade “Čujem, vjerujem, vidim”. Naslovi se sastoje od edukativnih i kompaktnih diskova hrvatskih izdavača, namijenjenih razvijanju predčitalačkih i čitalačkih vještina kod djece, osobito djece s poremećajem disleksije. Diskovi sadrže i web-aplikacije “Glaskalica”, nastale kao pomoć pri savladavanju fonološke svjesnosti.

Foto: facebook.com/nocknjige.hr

U Gradskoj knjižnici na Starčevićevom trgu 6, kao centralnom poprištu manifestacije Noći knjige, 21. 4. održavat će se događanja kroz cijeli dan, a u 10 sati bit će također predstavljena Zaklada “Čujem, vjerujem, vidim” i zvučna knjiga za slijepe i slabovidne osobe. Knjižnica je sa Zakladom započela suradnju 2016. godine nabavom građe, zvučnih knjiga, s ciljem dostupnosti specifične građe i zadovoljavanja kulturnih potreba slijepih i slabovidnih osoba.

I zagrebačka Booksa taj će petak, 21. travnja u 16 sati održati svoj program, točnije sajam knjiga humanitarnog karaktera pod nazivom Svi za knjigu, knjiga za svakoga! Građani će moći za 10 kuna predložene donacije odabrati bilo koju od ponuđenih knjiga ondje i odnijeti je doma, a oni koji se taj dan učlane u klub Booksa, dobit će na poklon knjigu 8 metara knjiga u kojoj poznata književna imena opisuju kako su nastale i na što nalikuju njihove biblioteke.

Bogat program i u gradskim knjižarama

U knjižari Ljevak na Trgu bana Josipa Jelačiča 21. travnja s početkom u 21 sat održat će se takozvana Poezija u noći, program u kojem ćemo slušati stihove od više generacija hrvatskog pjesništva. U programu će nastupiti Tomica Bajsić, Ivana Bodrožić, ali i predstavnice generacije 90+ Lara Mitraković i Ana Škvorc.

Tog će se dana u 21 sat u knjižari Vuković i Runjić također održati manifestacija pod nazivom Festival čitanja – Do posljednjeg daha. Čitat će se ulomci poezije, proze, drame i esejistike polaznika Kluba kreativnih muškaraca i žena. Posebna gošća knjižare u 22 sata biti će lik Barunice Castelli u izvedbi Marije Sekelez. U knjižari Vuković i Runjić 22. travnja će od 10 do 15 sati sva izdanja u njihovoj nakladi biti snižena za 50 posto, 20 i 30 posto bit će snižena izdanja Sandorfa, 20 posto izdanja Jesenskog i Turka, Antibarbarusa, Arkzina i Šarenog dućana, a 10 posto knjige svih ostalih izdanja.

Dvojezična književna druženja

Datuma 24. travnja u Gradskoj knjižnici u 19 sati održat će se manifestacija pod imenom Ukrajinska književnost i Jurij Lysenko na kojoj će se raspravljati o ukrajiskoj  književnosti, a na njoj će sudjelovati ovaj poznati ukrajinski književnik. Moći će se zajednički čitati isječke iz djela ukrajinskih autora te sudjelovati u kvizu poznavanja suvremene ukrajinske proze.

Niti djeca na ovogodišnjoj Noći knjige neće ostati zakinuta za kvalitetna i njima zanimljiva događanja pa će u Knjižnici Podsused autorica Željka Mezić 21. travnja predstaviti svoju slikovnicu Sretan put u 10 sati. U knjižnici Medveščak M2 istog tog datuma u 10:30 održat će se lutkarska predstava prema slikovnici Julie Donaldson “Najotmjeniji div u gradu” za djecu dječjeg vrtića Maleni talenti i polaznike igraonice u knjižnici.

U Medveščaku će se istog tog dana u 17 sati održati događaj pod nazivom Večer uz knjigu i Mamu Mu u knjižnici u kojem će biti čitana istoimena  priča švedske književnice za djecu Jujje Wieslander.

Ono što bi još eventualno moglo biti zanimljivo za djecu iz programa knjižnice Medveščak M2 jest događaj pod nazivom Winnie Pooh govori ruski u kojem će se 24. travnja u 10 sati čitati lektire na hrvatskom i ruskom jeziku s izvornom ruskom govornicom i prevoditeljicom Ekaterinom Kapor. Nakon priče djeca će moći  naučiti i pjesmice koje je Winnie pjevao na ruskom.

Split

Centar književnih zbivanja u danima Noći knjige grada pod Marjanom biti će Gradska knjižnica Marka Marulića. Ondje će se programi održavati svakodnevno, a neki od najzanimljivijih su svakako Zlatni sat pjesme gdje će se ljudi 21. travnja od 17 sati moći družiti s pjesnikinjom Anđelkom Korčulanić te slušati čitanje njezine dječje poezije, ali i In memoriam: Ivo Brešan koji će ljude podsjetiti na jednog od najvažnijih književnika, dramatičara i scenarista na ovim prostorima, preminulog početkom godine. Kroz razgovore o njegovim čuvenim dramskim i književnim djelima te projekciju filma Predstava Hamlet u selu Mrduša Donja, ponovo će zaživjeti Brešan kao autor. Program službeno počinje u 17:30.

U Gradskoj knjižnici Marka Marulića i djeca će moći pronaći nešto za sebe pa će 21. travnja od 18 sati kroz program Bajkaonica teta Antonia čitati bajke, a djeca s kreativne radionice će joj pomoći oživjeti likove.

Rijeka

U Gradskoj knjižnici Rijeka za sve članove čitateljskog kluba i one koji to tek žele postati, održat će se čitateljska igra Pogodi koja sam knjiga! s početkom u 19 sati, a u 20 sati i program u znak sjećanja na volonterku Elizu Bertone pod nazivom Za Elizu: DMP. Sklopite oči  koja je prije dvadesetak godina na istom mjestu začela i razvijala poetska druženja.

Be social

Komentari