Knjige

Književni pregled tjedna: Čitalački aktivizam za kraj tjedna

Foto: facebook.com/Booksa
Vrijeme čitanja: 2 minute

I ovaj tjedan obilježavamo tjedni pregled događanja na području književnosti kojih je, unatoč skorom dolasku ljeta, bilo podosta na repertoaru.

U konferencijskoj dvorani Filozofskog fakulteta u Zagrebu, 9.6. u 18.30 održala se promocija 13. broja Časopisa za književnu i kulturnu teoriju ‘k’. upravo se taj trinaesti broj bavi književnošću i kulturom radničke klase te daje uvid u proizvodnju kulturnog sadržaja unutar nje. Organizatori kažu da je časopis  nastao kao rezultat truda da se problematizira suvremeno poimanje radničke klase, ali i da se čitateljstvu približi kulturno stvaralaštvo koje zbog nerijetko programatske prirode uporno izbjegava nišu Kulture s velikim K. Govore i da u bloku autorskih tekstova možemo čitati o slijepim pjegama liberalnih pedagoških programa, prikazivanjima i samouprizorenjima samohranih majki iz radničke klase u Velikoj Britaniji te internoj logici ophođenja prema radničkom podrijetlu i radničkoj klasi u diskografijama popularnih glazbenih sastava današnjice.

Naš nagrađivani pisac Kristijan Vujičić je 9. lipnja u 19. sati u Zelenoj dvorani u Zaboku predstavio svoj naslov Knjiga izlaskano govorio je i o svemu ostalome što je dosad napisao. Iz najave događaja saznajemo da Knjiga izlazaka govori o doživljajima četrdesetogodišnjeg glavnog lika i njegovim legendarnim izlascima te da je ovo je knjiga koja će vas nasmijati i zabaviti, ponekad i šokirati, a namijenjena je svima onima koji su u životu prilikom barem jednoga izlaska (ili dejta) pomislili ‘Što mi je ovo trebalo?’

Istarski su portali 9. lipnja objavili vijest da je godišnju književnu nagradu istarske županije “Edo Budiša” ove godine dobila autorica Lejla Kalamujić za zbirku priča Zovite me EstebanNagradu joj je dodijelio žiri u sastavu Borisa Koromana, Ivane Ujčić, Nevena Ušumovića i Vanese Begić. Inače, ova nagrada se dodjeljuje autoru/autorici do 35 godina starosti kojemu/kojoj je u prošloj godini objavljena zbirka kratkih priča ili na području s kojeg nije potreban prijevod na hrvatski jezik (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora). U konkurenciju ulaze i mladi autori iz zemalja Srednje i Južne Europe čiji je prijevod zbirke objavljen na navedenom području.

Jedno od vrlo popularnih književnih događanja u proteklome tjednu bilo je ono u zagrebačkom klubu Booksa 10.6. Naime, te je večeri u 20 sati u novom izdanju Književnog budoara, na tribini Književnost gostovao višestruko nagrađivani književnik, glazbenik, libretist i dramski pisac, Islanđanin Sigurjón Birgir Sigurdson – Sjón. Inače taj je umjetnik široj javnosti poznat po bliskoj suradnji s pjevačicom Björk, a napisao je i i tekstove za cijeli soundrack filma Ples u tami Larsa von Triera u kojem je ova glumica i umjetnica igrala glavnu ulogu. Za pjesmu ‘I’ve seen It All’ nominiran je i za Oscara te Zlatni globus. Sa Sjónom su u Booksi razgovarali Dunja i Luka kao moderatori događanja, a on je hrvatskoj publici, predstavivši svoju knjigu Plava lisica, malo više približio tematike svog umjezničkog stvaralaštva.

U subotu 11.6 s početkom u 20 sati održalo se treće izdanje Poezije u kavezu zagrebačkom klubu Kavez. Fantastične mlade pjesnikinje Monika Herceg, Marija Janković i Ema Pavlović čitale su svoje radove te odgovarale na pitanja moderatoric Lani Biondić.

Danas, u nedjelju 12. lipnja  u 19 sati u Foajeu Teatra &TD održat će se javno čitanje isječaka književnih djela koja pojedine desne i konzervativne organizacije nastoje izbaciti iz lektire. Ovim čitanjem žele ukazati na važnost autonomije odgoja i obrazovanja, te umjetničku vrijednost tih djela. Glumice, spisateljice i redatelji, među kojima su i Jelena Miholjević, Urša Raukar, Milica Manojlović, Saša Božić, Vanda Winter, čitat će djela Slavenke Drakulić, Zorana Ferića, Kristijana Novaka, Silvije Šesto, Marguerite Duras te Harukija Murakamija.

Ako ste voljnji to poslušati, možete dogašaj posjetiti još večeras. Ulaz je besplatan.

Be social

Komentari