Vizart

Kohki Hiranuma: Minimalist s dušom

Foto: designboom.com
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Kada interpretiramo neko likovno djelo, često se osvrćemo na ulogu i važnost svjetlosti i sjene. U arhitekturi je vrlo teško postići jak dojam pomoću osvjetljenja, a da se pritom ne koriste jednostavni otvori poput prozora. Kohki Hiranuma je jedan od onih arhitekata koji ne podilaze uobičajenom te svakoj svojoj građevini pridaju neku posebnu crtu.

Foto: designboom.com
Foto: designboom.com

Promatrajući ne tako veliku izložbu u Oris Kući arhitekture, na prvu sam pomislila što je toliko posebno u njegovim djelima da ga toliko cijene. No, pomno gledajući uočila sam te značajke koje su karakteristične za njega. Prvenstveno, u svom radu se služi s malo različitih materijala (staklo, drvo), ali ih zna iskoristiti na itekako dobar način. Na stranu i to, navedeno me čak nije toliko impresioniralo koliko spoznaja što ti materijali u cijelosti čine. Bolje rečeno, on se na vrlo precizan način poigrava dodatnim elementom – svjetlošću, pomoću koje u potpunosti zanemarite suhoparnost koja se dobije korištenjem tako malog broja dodatno neobrađenih materijala.

Foto: Katarina Šapina/Ziher.hr
Foto: Katarina Šapina/Ziher.hr

Izložba je nazvana “Struktura misli” te je definitivno, u svakom pogledu, pogođena simbolika naziva. Hiranuma je u cilju imao prikazati svoj rad na malo drugačiji način. Većina arhitekata se ponose svojim radovima kada su realizirani i kada ih svi već mogu vidjeti, ali Hiranuma očito smatra da krajnji rezultat nije jedini važan element u cjelokupnom dojmu građevine ili nekog drugog arhitektonskog djela.

Na samom početku izložbe izložen je koncept građevine koji slijede fotografije koje prikazuju cijeli niz nastajanja jednog arhitektonskog djela. Tom nizu pridodano je i šesnaest minijaturnih modela građevine u nastajanju, dva modela većih dimenezija, nacrt, tlocrt te presjek građevine. Cijeli postupak prikazan je izmjenom različitih tehnika prikaza istog djela kako bi se prikazao velik broj mogućnosti pomoću kojih se jedno arhitektonsko djelo može sagledati. Izloženi projekt u Osaki u cijelosti objedinjuje sve Hiranumove karakteristike; jednostavnost dobivena malim brojem materijala, minimalistički nacrti izdignuti ponekim detaljima poput velikih prozora ili raznih otvora kao onih na krovištu čime prostoriji udahnjuje dašak vanštine te toplinu prostora. Promatrajući izloženo ulazite u sferu djelovanja samog Hiranume što građevini na kraju pridoda još pozitivniji dojam.


Otvorenje izložbe je održano jučer, 11. travnja, te ju možete pogledati do 17. travnja. O samom radu i djelovanju Kohkija Hiranume imate priliku čuti od samog Hiranume kada će na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, 16. travnja u 19 sati, održati predavanje. Na izložbu, kao i na predavanje, ulaz se ne naplaćuje.

Be social
Što misliš o ovoj izložbi?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari