Izvedbene umjetnosti

Kolektiv Igralke dovodi psihodramu na upoznavanje u Rijeku

Foto: Kolektiv Igralke
Vrijeme čitanja: 2 minute

Psihodrama nije široko poznata među Riječanima, a mladi umjetnički Kolektiv Igralke dovodi je na upoznavanje putem prve radionice koja će se održati 23. i 24. listopada 2020. godine u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.

Radionica je svojevrsna najava Psihodramskog treninga, kontinuiranog cjelogodišnjeg programa koji će u riječkom HKD-u provoditi vanjski suradnik Kolektiva Igralke, psihodramski psihoterapeut i seksolog Jaka Sotlar. Uvodna radionica namijenjena je svim punoljetnim osobama koje se žele upoznati sa psihodramom, a za sve zainteresirane od 11. mjeseca krenut će i kontinuirana cjelogodišnja psihodramska grupa.

Što je točno psihodrama?

Psihodrama je vrsta interaktivne predstave u kojoj protagonist odigrava uloge svog života. Riječ je o akcijskoj grupnoj ili individualnoj psihoterapiji koja putem spontanosti i kreativnosti razvija nove životne uloge. Unutarnja logika i razmišljanje pojedinca, njegovi doživljaji i događaji, često se najbolje izražavaju kroz metaforu, simbole, fantazije, rituale i priče. Psihodrama se bavi svim aspektima života te je primjerena kako za specifične poteškoće (anksioznost, depresija, psihosomatske bolesti, svakidašnji stres, gubici), tako i za općeniti osobni rast. Danas je psihodrama svjetski priznata psihoterapijska metoda koja koristi dramske metode za istraživanje interpersonalnih odnosa i unutarnjeg svijeta pojedinca.

Polaznici psihodramskog treninga koristit će elemente igre za spontanu dramatizaciju scena iz vlastitih života i mašte kroz akcije (riječi, govor tijela, pokret, međusobna udaljenost likova) i interakciju unutar grupe. Član grupe može istraživati svoju sadašnjost, prošlost i vizije budućnosti, situacije koje su se dogodile (ili su se mogle dogoditi, a nisu), izgovorene i neizgovorene misli i osjećaje, želje, fantazije, snove.

Život je najveće kazalište

Ovaj trening nije tečaj glume ili klasična kazališna skupina, pa tako za sudjelovanje nije potrebno nikakvo kazališno iskustvo. Trening je namijenjen svima koji se žele naučiti bolje izraziti, stupiti u dublji kontakt s vlastitim tijelom i emocijama, prepustiti se improvizaciji ‘ovdje i sada’ te razvijati spontanost i kreativnost.

Ako ste u Rijeci i želite istražiti područje psihodrame, prijaviti se možete na mail jaka.sotlar@gmail.com, ili facebook stranici Kolektiva Igralke.

Be social

Komentari