Glazba

Luce (Impulse Festival): Kako je Luce stvorila najugodniji salon u Rijeci

Foto: facebook.com/impulsefestivalRi
Vrijeme čitanja: 2 minute

Proteklog četvrtka, u mirnoj riječkoj luci, na usidrenom Botelu Marina, renomirana je mlada kantautorica Lucija Ćustić Luce sa svojim pratećim bendom predstavila album prvijenac “Susret”. Ovaj se glazbeni događaj održao u sklopu petog po redu Impulse festivala, u organizaciji  Distune promotiona i Sveučilišta u Rijeci, koji kroz bogat mjesečni program (koncerte, radionice, kino projekcije, izložbe i tribine) promovira urbanu, a napose glazbenu  kulturu, dovodeći u Rijeku potrebno drugačije poglede na glazbu, koncertnu i klupsku kulturu grada na Rječini.

Kada je riječ o novom albumu hvaljene zagrebačke kantautorice, Luce je autorica i tekstova i glazbe , a u stvaranje su bili uključeni i Miro Gugić, Vinko Ergotić i Matej Milošev. Za aranžman i produkciju zaslužan je Srđan Sekulović Skansi, a uključuje se i Mark Mrakovčić.

Za ugođaj je dovoljan glas

Luce je predstavljanje albuma “Susret” otvorila pjesmom Na oblaku, objavljenom na EP-u “U bojama”. Njezin vrckavi karakter i spretna sramežljivost kojima gradi svoje ponašanje na sceni stvaraju osjećaj povjerenja kod publike koja se te riječke večeri postepeno, no postojano otvorila za komunikaciju s izvođačicom. Iako prostor u kojemu je održano ovo glazbeno druženje odiše barskim ambijentom, svjetla nažalost nisu bila prigušena pa su samim time izazivala dojam ogoljenosti publike te je intimna atmosfera izostala. Međutim, Luce je i u takvim okolnostima, koje joj tehnički nisu išle na ruku, svojim baršunastim altovskim vokalom Marinu pretvorila u najugodniji salon u gradu.

Osim publici nepoznatim pjesmama s netom objavljenog albuma (poput Distance, Riječi i Čežnje) te onih nešto starijih (poput Sama ostajem i Na oblaku), Luce je svoje vokalne sposobnosti pokazala pjesmama Aljoše Šerića Dogodila se dosada i Čuvaj me te Deutorovom Plešem sama kojima je donijela novu dozu topline kroz svoju posebnu boju glasa.

O poznatoj temi, na osoban način

Novi album karakterizira već poznata harmonija Lucinih singlova koju obilježava jednostavnost i jazzy melodija te naglasak na atmosferičnosti i dubini stihova. Tekstove s novog albuma krasi izražena nostalgija i melankolija te ih povezuje ljubavna tematika u koju Luce svojim vokalom uključuje meditativnu notu pa sve što kaže o ljubavi, ili nedostatku iste, zvuči uistinu svježe i pitko, a uživo i nevjerojatno ugodno i precizno.

Posebno nam je za uho zapela Čežnja u kojoj smo s Luce istinski uronili u svijet prošle ljubavi, a njezina izvedba, iako jednostavna i minimalistička, dirnula je i pokazala dubinu proživljavanja vlastite glazbe, što se kod mlade Zagrepčanke redovito osjeća. Pjesma kojom se publici dokazala kao, ne samo umješna kantautorica, već i kao tehnički kvalitetna pjevačica je Gdje Dunav ljubi nebo slavne Josipe Lisac. Ondje su njene dublje lage kojima tako netipično suvereno i jednostavno vlada u potpunosti došle do izražaja.

Riječko je druženje, koje je više puta obilježila posebno istaknuvši koje su pjesme nastale u Rijeci (poput Otkucaja) ili nastale inspirirane Rijekom, zatvorila hitom od kojega je, kao što i sama tvrdi, sve započelo – Možda mi, prigodno zatvorivši koncert stihovima “i to je sve…”.

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari