Glazba

Komentar – Nominacije za Porin: Promjene u industriji ili uljepšavanje fasade?

Foto: facebook.com/PorinHR
Vrijeme čitanja: 6 minute
Foto: facebook.com/Porin
Foto: facebook.com/Porin

Hrvatska diskografska nagrada Porin od ove godine postaje glazbena nagrada (ne više diskografska), a jučer su u kinu Europa bile objavljene i ovogodišnje nominacije. Ova promjena u nazivu nastala je zbog toga što od ove godine nominirani mogu biti i izvođači koji svoju glazbu nisu izdali preko diskografske kuće, već su je objavili preko YouTube-a, Bandcampa ili nekim drugim suvremenim kanalom. Ovo je značajna promjena za Porin, koji se zadnjih godina smatra nevažnom nagradom koja samo služi promociji najvećih imena i najjačih izdavačkih kuća. Očito su i sami izdavači shvatili da neće moći vječno „mlatiti“ pare na istim izvođačima te se polako okreću novim glazbenim imenima koja postupno osvajaju sve veći broj tržišta, ali i publike.

Još je nekoliko noviteta stiglo s ovogodišnjim Porinima. Napokon je povećan broj nominiranih u kategorijama za najbolji album i pjesmu godine, s brojke tri na već pristojnu brojku od pet nominiranih. Ove je godine također ukinuta kategorija hit godine, koja je doduše posljednjih godina bila zaista nevažna kategorija jer su u istoj pobjeđivali Thompson, Opća Opasnost i Jelena Rozga te nam samo dokazivali što je kod većine Hrvata, nažalost, popularno.

Foto: www.porin.hr
Foto: www.porin.org

Najviše su nominacija ove godine skupili Massimo, Detour, Vatra i Psihomodo Pop – po pet nominacija, a slijede ih Pavel i Urban & 4 s četiri nominacije. Može se zaključiti da je ovo prilično objektivan presjek trenutne hrvatske scene jer spomenuti izvođači zajedno zasigurno drže većinu scene. Urban predstavlja one nešto alternativnije i publiku zahtjevnijeg ukusa (tu bi se moglo pridodati i Pips, Chips & Videoclips, koji su skupili dvije nominacije s albumom „Akustični Walt“, ali su već prošle godine na Porinima dominirali s albumom „Walt“). Psihomodo Pop i Massimo zastupaju srednjestrujaški rock i pop kakav najbolje prolazi kod velikog broja medija i publike različitih generacija, dok su Detour, Vatra i Pavel glasovi nove pop scene koja se prošle godine napokon počela formirati i s hitovima konkurirati estradi te veteranima hrvatskog popa.

Spomenutim izvođačima u prilog ne idu samo nominacije i njihova glazba, već su na jesen Detour, Vatra i Pavel rasprodali Tvornicu kulture, a Massimo i Psihomodo (a i Pipsi, kad sam ih već spomenuo) prošle su godine rasprodali Dom sportova, što su trenutno najvažniji koncertni prostori u Zagrebu. Dakle, svoj status potvrđuju i kod publike, a to još jedino čeka Urbana, koji će koncert u Domu sportova održati 21. veljače.

Moju tezu potvrđuje i to što su ovi izvođači, osim Urbana (što isto potvrđuje tezu), nominirani u kategoriji za pjesmu godine. Riječ je o pjesmama kojih smo se zadnjih mjeseci zaista naslušali po radijskim postajama, ali su to kvalitetne pop pjesme s pohvalnim aranžmanima i dobrim tekstovima. To su redom Autentično osrednji od Pavela, Bejbi od Psihomodo Popa (definitivno bolja pjesma od njihove Donne), Ispod nekog drugog neba od Massima, Plešem sama od Detoura i Vatrin megahit Tango

Zanimljivo je i to što su autori svih pjesama pjevači, ujedno i lideri svojih bendova – Davor Gobac i Ivan Dečak u Psihomodu odnosno Vatri, dok Nenad Borgudan u Detouru ulogu pjevača dijeli s Majom Posavec, a Aljoša Šerić u Pavelu s Antonijom Šerić. Jedino Massimo nije autor svoje pjesme, već ta nominacija zapravo ide Predragu Martinjaku. Ovo je pokazatelj da su se konačno pojavili novi autori koji mogu publiku i radijski eter preoteti Huljićima, Dumančićima, Bregovićima i sličnima koji posljednjih godina hrvatsku scenu više uništavaju no obogaćuju glazbom. Zanimljivo je primijetiti i da su svi nominirani autori muškarci. Jedino Maja Posavec pjeva Detourovu pjesmu, dok su ostale vokalne izvedbe u kategoriji pjesme godine – muške.

U drugoj najvažnijoj kategoriji, onoj za album godine, imena nominiranih čine svi koje sam dosad spominjao u tekstu, što također potvrđuje moju tezu o trenutnom stanju scene. Nagradu za album godine pokušat će izboriti Detour s albumom „A što ak’ ja…“, Psihomodo Pop s „Ćiribu Ćiriba“, Pavel s „I mi smo došli na red te Urban & 4 s „Mamutom“. Iznenađenje je bila nominacija Pipsovog albuma „Akustični Walt“. Za neupućene, Pipsi su s albumom „Walt“ prošle godine bili nominirani za album godine (pobijedio ih je Oliver Dragojević), pa je pomalo ironično i apsurdno da su iste pjesme, u nešto drugačijem aranžmanu, ove godine ponovo nominirane za album godine. Očito im se Porin želi iskupiti za nepravdu. No, u svakom slučaju, ovo samo potvrđuje činjenicu da je riječ o zaista odličnim pjesmama (Ziher je album „Walt“ smjestio na drugo mjesto liste najboljih Pipsovih albuma, a ni u akustičnom izdanju pjesme nisu nimalo lošije), a vidjet ćemo hoće li Pipsima uspjeti u drugom pokušaju osvojiti nagradu za album godine. Od spomenutih, dakle, nominacije za album godine nisu dobili Vatra i Massimo jer oni prošle godine nisu niti izdali album.

Foto: Marko Lopac / Ziher.hr: Pips, Chips ˛Videoclips
Foto: Marko Lopac / Ziher.hr: Pips, Chips ˛Videoclips

Što se tiče izdavača, u ove dvije kategorije dominiraju dvije diskografske kuće – Aquarius (Urban, Detour, Massimo) i Dallas Records (Pavel, Psihomodo Pop, Vatra), jedino Pipsi izdaju za svoju vlastitu kuću Dan, mrak, ali oni su već legende hrvatske scene. Unatoč promjenama, nezavisni se izvođači ipak nisu probili do ovih kategorija, dok izostanak Croatia Records nekako ni ne čudi.

U kategoriji za novog izvođača godine nominirani su Riječani Jonathan i sinjski rockeri M.O.R.T. Obje nominacije su me doista iznenadile, ali i oduševile, jer momci iz oba benda sviraju dobru rock glazbu i prošle su godine postigli značajne uspjehe u karijeri, posebice Jonathan koji su zasvirali kao predgrupa Editorsima te na Pozitivnom koncertu. Jonathan je i jedini nominirani izvođač u ovim značajnijim kategorijama koji pjeva na engleskom jeziku. Treći nominirani u ovoj kategoriji su retro pop grupa Bang Bang za koju priznajem da sam prvi put čuo kad sam vidio popis nominiranih. Morao sam se dobro namučiti s Googleom da otkrijem o čemu je riječ, s obzirom na to da mi je tražilica uporno izbacivala Sinatru, nekakav južnoafrički film i pjesmu od Jessie J, Ariane Grande i Nicki Minaj.

Massimu se smiješi peti Porin za redom u kategoriji muške vokalne izvedbe, u kojoj su mu konkurencija Jacques Houdek i Arsen Dedić. Za najbolju žensku vokalnu izvedbu natječu se veteranke Ivana Kindl i Nina Badrić te Sara Renar s pjesmom Jesen, što je pravo ugodno iznenađenje i prva potvrda da je Porin primijetio ogromnu hrvatsku žensku kantautorsku scenu. Nadajmo se da će iduće godine otkriti i izvođačice poput Nine Romić, Irene Žilić, Lovely Quinces, Dine Rizvić i Luce.

Što se tiče žanrovskih nominacija za albume, izdvojit ću nama najzanimljivije kategorije: najbolji album zabavne, pop, rock i alternativne glazbe. Naravno da kod Porina postoje i kategorije jazz glazbe, klasične glazbe, folklorne i etno, klapske i tamburaške, popularne duhovne te instrumentalne glazbe (izvan klasične i jazz glazbe), no time ću se pozabaviti nekom drugom prilikom. Za najbolji album zabavne glazbe nominirani su Doris Dragović, Miroslav Škoro te Rade Šerbedžija & Zapadni kolodvor. Nisam baš to smatrao zabavnom glazbom, na primjer mene više zabavlja Rozga od Doris Dragović, a i nekako mi je teško na taj način opisati Šerbedžijinu glazbenu karijeru. Za najbolji album pop glazbe nominirane su nove pop snage, spomenuti albumi od Detoura i Pavela, te Meritas s albumom „Gle!“ (jedna od rijetkih nominacija za Menart).

Za najbolji rock album nominirani su Pipsi s „Akustičnim Waltom“ (prošle godine osvojili su tu nagradu s ‘normalnim’ „Waltom“), Psihomodo Pop i Opća Opasnost s albumom „Rocker to sam ja“. Bilo bi zanimljivo vidjeti da Pipsi drugu godinu za redom potvrde ovu nominaciju, posebice usporedimo li naziv kategorije i ime albuma od Opasnosti. Za album alternativne glazbe nominirani su Urban & 4 (njegov prošli EP „Kundera“ osvojio je Porina u kategoriji rock glazbe, glasačima je sad očito opet malo više alternativan), Gatuzo za „Megalomaniu“ (što je po meni čisti rock album), te Sara Renar za EP „Jesen“, jedna zaista pohvale vrijedna nominacija za Porin.

Foto: facebook.com/PorinHR
Foto: facebook.com/PorinHR

Porin će biti dodijeljen ove godine u Splitu u Spaladium Areni i to već 6. ožujka (prošle je godine dodjela bila krajem lipnja). Već se jučer oko Porina puno tweetalo, izgleda da su nova imena među nominiranima dala i novi polet Porinu. Šteta što im je toliko dugo trebalo da to shvate. Cijeli popis nominiranih možete pročitati ovdje.

Be social

Komentari