Film

Korontena: 5 filmova za one koji nisu skloni panici

Vrijeme čitanja: 3 minute

Svi introverti svijeta dolaze na svoje ovih dana: izolacija postaje normalno ljudsko ponašanje i možda pronađemo mir, ljepotu i smisao ne-zabadanjem nosa u tuđe poslove i živote. Ako mislite da će vas izolacija ili karantena izluditi, mi smo se pobrinuli da se u nametnutoj dokolici dobro zabavite ili barem smisleno ubijete vrijeme. Dok vas virus ne ubije. Ako. Ako. Ne dok.

Ajde, ajde, šalimo se jer su svi ozbiljno (i opravdano?) u histeriji. Da smirimo sebe i vas, a ostanemo u duhu vremena, spremili smo vam kratku listu od pet virulentnih filmova za bježanje od korone.


12 majmuna (1995)


Kad Terry Gilliam nešto radi, onda to uglavnom ima formulu za uspjeh i širi se poput virusa popularnom kulturom. (ste vid’li što sam napravio? Ku’iš, virus, korona. Jako smiješno). Mislim da je Brad Pitt daleko najzabavniji u ulozi luđaka koji više opstruira negoli pomaže Brucea Willisa koji dolazi iz budućnosti pronaći lijek za virus koji je poharao svijet. Virus uništi skoro cijelo čovječanstvo, ali i kao lakhmus papir pokaže koliko je čovječanstvo sjebana vrsta i zaslužuje kozmičku kaznu zbog monstruoznih korporativnih apetita, manjka humanosti prema potrebitima i bolesnima i zbog opsesije konzumerizmom. Nije li to sve nekako slično globalnoj histeriji, nestašicama, brzim i ogavnim zaradama farmaceuta na račun cijele Zemlje? Sori, ali mislim da lekciju ni iz fikcije ni iz fakcije nećemo naučiti i da je korona tek zagrijavanje.


28 dana kasnije (2004)


Izbio virus. Četiri tjedna poslije malo je živih. Na sreću, krenuo je iz Britanije, a ne Italije, pa dok pohara Hrvate, trebat će mu. Ovako nekako izgleda predložak za jedan od najhvaljenijih hororaca svih vremena koji će vam vratiti vjeru u život dok ga budete gledali u karanteni, zabarikadirani rolama wc papira. Redatelj Trainspottinga Danny Boyle ovim je eksploatacijskim horor zombijem utabao put onome što će kasnije postati seriju Walking Dead (jer je istoimeni strip i predložak seriji prethodio ovom filmu). Za junaka koji se bori protiv pomagnitalih i pobješnjelih inteligentnih primata odabrao je Cilliana Murphyja koji vam neće nužno vratiti vjeru u čovjeka jer ćete vidjeti da se koronom puno brže i lakše zaraziti negoli virusom bijesa. Tralalalalala!


Smrt u Veneciji (1971)


Smrt u Veneciji. Je l’ može bolje? Ima nešto u toj sjevernojadranskoj bari što se kroz povijest pokazalo kao trulo. Priča prati Gustava Aschenbacha (parafraza Gustava Mahlera) koji nakon iscrpnog komponiranja glazbe traži mir na venecijanskoj rivijeri. Aschenbach pronalazi samo nemir, što zbog mladog Tadzia u kojeg se zaljubljuje dok je on na odmoru s roditeljima, što zbog virusa koji kolere uništava njih, ljubav i ideale ljepote. Film prema romanu Thomasa Manna sada je već kultni klasik Luchina Viscontija, no taj Visconti nema nikakve veze s Tonyjem. Smrt Venecije je nekad bila ideja fikcije, a danas, kada to promatramo kroz različite ekrane i medije, nije nam nimalo svejedno.


Maska crvene smrti (1964)


Vincent Price jedna je od najupečatljivijih legendi starog Hollywooda sa svojim prepoznatljivim licem jakih crta i obilježja, ali i glasa kojeg ćemo vezati za adaptacije gotskih priča. Naravno, njemu najdraži Edgar Allan Poe napisao je književni predložak.

Priča je alegorija satkana od prepoznatljivih simbola smrti koja pripovijeda jednostavnu poruku: koliko god da bio poznat, slavan, značajan, beznačajan, bogat ili siromašan – smrt pokuca uvijek na vrata. Prije ili poslije. Takva je priča o arogantnom Prosperu koji vjeruje da ga njegovo bogatstvo čini predodređenim za besmrtnost i vječnost. Kao i mnogi naši suvremenici na čelu korporativnih čudovišta, posjeduje dovoljno da bi uspio pomoći svima, ali mu je fokus na njemu i njegovim potrebama. Dakle, prepoznateje suvremene tehnokrate, despote i CEO-ve u protagonistu kojeg igra Price. Britanski je glumac zaštitno lice adaptacija Poea, a svoj je posljednju ulogu igrao u Burtonovu Edwardu Škarorukom. Jest da je campy, melodramatično, ali ovo je zlatno doba Hollywooda i kao stvoreno za večeri pod dekicom uz vrući čaj od češnjaka. Da se ne mučite, pogledajte ga odmah i ovdje:

Nota bene, pet godina od ovog filma, hrvatski je redatelj Branko Ranitović režirao (post)modernistički animirani film prema ovom predlošku koji je osvojio naramke nagrada. Iako ga je hrvatska kultura zaboravila, mi smo tu da vas podsjetimo na ovaj klasik!


Zaraza (2011)


Ako vam izlazi na uši naredbe i moljakanja da operete ruke ovih dana i ne dirate zmazanim prstima facu, onda preskočite ovaj hororac. Zaraza priča priču o pronalasku cijepiva za virus koji je preko zaražena majmuna stigao iz Afrike u Kaliforniju. Usput budi rečeno, jasno vam je da se radi o referenci na AIDS? Sve u svemu, kao i s našom koronicom, osnovna je higijena prvi oblik prevencije, pa tako – tre’a prat ruke! I ovaj je virus simptomatičan gripi, a kao i njemu, svijet popizdi i samo je pitanje vremena kada će se urušiti život kakvog poznajemo. Glumačka postava je zarazno dobra: Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Kate Winslet i Jude Law ujedinjeni u spašavanju svijeta!

 

Dosadilo u Koronteci? Mi smo ti pripremilii besplatne filmove Kina Mediteran. Od festivalskih do distribuiranih. Ako vam se ne da po cijeli dan buljiti u ekran, otvorite književne naslove o virusima i pandemijama (svake ima i u digitalnom formatu). A prije negoli zaboraviš kako je bilo na koncertima, pročitaj što je Corona napravila Fat Boy Slimu na Velesajmu u Zagrebu!

Be social

Komentari