Film

Vodič kroz radnju u Westerosu: ‘Igra prijestolja’ ulazi u svoju posljednju sezonu

game of thrones
Foto: YouTube screenshot
Vrijeme čitanja: 4 minute

Kako u svemiru koji se širi jednog dana sve dođe do svog kauzalnog, očekivanog, kraja, tako i serija Igra prijestolja (Game of Thrones) ovih dana polazi na svoje završno putovanje. Od uzrečice „Winter is Coming“ koju u prvoj sezoni izgovori Ned Stark, prošlo je dugih sedam sezona i još više godina. Bilo je prevara, izdaja, mržnje, patnje i ljubavi, prijateljstva, ali i puno, puno, mrtvih. No, već su sa sedmom sezonom neke stvari iz tog nerazmrsivog čvora počele sjedati na svoje mjesto.

Ukoliko nećete moći ‘bingati’ čitavu sezonu, ovaj vam tekst donosi kratki pregled prethodne sezone. Sve što se izdešavalo prikazano je u nekoliko minuta, a vaše će gledanje posljednje serije učiniti lakšim.

Foto: watcherswall.tumblr.com

Family reunited?

Još od prve sezone članovi obitelji Stark bili su razdvojeni. Nakon smrti njihovih roditelja svi su Starkovi bili raspršeni po Westerosu. Sansa je bila Joffreyjeva žena, pa je bila žena Tyrionu i Ramsayju Boltonu te na kraju Littlefingeru. Ipak, sve nedaće je izdržala te je uz pomoć Theona ili Tyriona ili pak nekog trećeg, uspjela se vratiti kući u Winterfell.

Njena sestra Arya još je od prve sezone bila na osvetničkom pohodu. Nakon što je ubila Lorda Waldera Freya (odgovornog za Crveno vjenčanje), kao i njegove sinove i podanike, Arya odlazi kući, gdje zatiče Sansu i Brana. Tih dana Sansa je bila pod utjecajem Littlefingerovih manipulativnih riječi, zbog čega je i među sestrama rasla latentna netrpeljivost.

Foto: facebook.com/game of thrones

Posebnu napetost stvorila je i pojava noža od Valyrianskog metala koji je, kako će biti otkriveno u nastavku, ranije pripadao upravo Littlefingeru. Nakon što pravda napokon dođe po svoje, Littlefinger će opet pokušati iskoristiti svoj manipulativni jezik, ali mu to neće pomoći jer će mu Arya prerezati vrat upravo tim njegovim nožem.

S druge strane, Jon Snow ne miruje (i ne smije mirovati). Nakon epske Battle of Bastards, nema puno vremena za druženje sa Sansom jer nova je prijetnja na vratima. White Walkers su sve bliže, a nitko u Westerosu ne čini ništa povodom toga. On zbog toga organizira sastanak u King’s Landing gdje se Cersei i Daenerys susreću po prvi put. Jon urgira da se svi zajedno bore protiv vojske mrtvih koja dolazi sa sjevera. Međutim, iako Cersei obećava da će pomoći, iza tih njenih riječi krije se izdaja.

Foto: facebook.com/GameOfThrones

Drugdje u Westerosu

Saznavši za namjere svoje sestre i dugogodišnje ljubavnice, Ser Jaime Lannister odlazi od nje te se upućuje ka Winterfellu. Cersei, koja je navodno trudna, tako ostaje sama u King’s Landingu bez ijednog živog potomka i pretka uz sebe. Ona ima pozamašnu vojnu snagu iza sebe s napola živim Gregorom Cleganom na čelu. Uz to, Cersei ima i Eurona Greyjoya koji ju je zaprosio i obećao veliku vojsku iz Essosa.

I dok je Euron na putu prema Essosu kako bi ispunio svoje namjere (a to je da jednog dana zasjedne na Iron Throne), ne daleko iza njega je i njegov rođak Theon koji za cilj ima spašavanje sestre Yare.

Međutim, najbitnija i najveća priča se odvija između Jon Snowa i Daenerys Targaryen. Ranije smo saznali kako Jon ipak nije Starkovo kopile, već punopravni pretendent na prijestolje. Točnije, on je potomak Nedove sestre i njegovo je pravo ime Aegon Targaryen. No Jon Snow kako to i dolikuje njemu, ne zna ništa o tome. Ne zna niti Daenerys.

U tom blaženom neznanju njih dvoje razviju snažnu emotivnu vezu i na kraju završi u krevetu. Upravo je i zbog te emotivne veze Daenerys odlučila pomoći Jonu na zadatku preko zida. Okupljen s vojskom mrtvih sa svih strana, Jon i njegova pratnja su bili osuđeni na propast, a onda je Daenerys uletjela sa zmajevima. Međutim, kako Murphyjev zakon nalaže, stvari su pošle krivo. Night King je oborio jednog zmaja te ga je nedugo kasnije pretvorio u zombija. Kraj sedme sezone obilježilo je rušenje Zida kojeg je Night King uz pomoć zmaja istopio bez pola muke.

igra prijestolja game of thrones
Foto: Trailer screenshot

Očekivanja, očekivanja

U posljednjoj sezoni, možemo sa sigurnošću reći, očekuje nas mnogo toga. Bit ćemo, bez sumnje, na jednom velikom rollercoasteru emocija. Kako će se sve to završiti vidjet ćemo kroz nekih mjesec i pol dana. Tko će se posljednji smijati? Tko plakati? Tko će preživjeti stotine tisuća mrtvih koji lagano koračaju ka Winterfellu i ostatku Westerosa? Koji je konačni cilj Night Kinga?

Posljednja sezona serije Game of Thrones je, nakon dugog čekanja, napokon tu. I to je definitivno jedan od najbitnijih filmsko-televizijskih događaja ove godine.

Be social

Komentari