Film

Legion of Super-Heroes: DC i Warner Bros kreću u borbu protiv Marvela na kinoblagajnama

Foto: www.facebook.com/dccomics
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: www.facebook.com/dccomics
Foto: www.facebook.com/dccomics

Zlatno doba stripova završilo je pedesetih godina, ali unatoč tome, zlatno doba superjunaka koji žive na filmskom platnu upravo je danas. Među najbrže rastućim budžetima su oni koji se rezerviraju za snimanje maskiranih dobročinitelja u uskim odijelima kojima je život udahnut na stranicama grafičkih romana, a masovnu popularizaciju u mainstream kulturi dobili su zahvaljujući hollywoodskim filmskim studijima. Od samih početaka, DC Comics i Marvel međusobno su se natjecali u pričama o kompleksnim superjunacima, ali i onim nešto jednostavnijima. Rivalstvo i danas postoji, pogotovo među hardcore fanovima koji imaju potrebu javno deklarirati ideologiziranje Marvela ili DC-a. Na prvi pogled se može činiti da su Marvelovi fanovi glasniji ili mnogoljudniji, no istina je daleko od toga. DC ulaže manje u marketing i PR te je imao nekoliko neuspjelih filmskih pokušaja koji su ostali u sjeni Marvelovih blockbustera zbog kojih su se kinodvorane napunile do zadnjeg mjesta, no situacija bi se uskoro lako mogla promijeniti.

Trilogija Christophera Nolana o Vitezu tame vratila je dobar ugled Batmanu nakon filmskog fijaska koji je nastao 1997. godine s Georgeom Clooneyjem, a prošlogodišnji Man of Steel prihvaćen je pozitivnije i kod publike i kod kritičara od prethodnog filma o Supermanu iz 2006.  Za dvije godine očekuje nas Batman V Superman: Dawn of Justice, ali obožavatelji su oprezni. Previše puta su se opekli na DC-jevim filmskim projektima (većina se pravi da film Green Lantern ni ne postoji; Halle Berry kao Catwoman jedan je od glavnih razloga zašto studiji odbijaju otad pa nadalje snimati filmove o superjunakinjama; Jonah Hex zaradio je četiri puta manje nego što je u njega uloženo, a to puno govori o filmu). Drugim riječima, gotovo svaki njihov pokušaj rezultirao je propašću.

S druge strane, Marvel niže uspjeh za uspjehom. Čak i kad kritičari ukažu na mane, filmovi zarade toliko da vam se zavrti u glavi. Publika ih jednostavno obožava. Učeći na vlastitim greškama i izvukavši poneku korisnu lekciju na temelju konkurencijskog uspjeha, DC se odvažio na objavu deset filmskih projekata od 2016. do 2020. Cilj je da godišnje izbace dva filma, počevši sa Batman V Superman: Dawn of Justice. Mnogi spekuliraju da bi ostali filmovi mogli biti o Wonder Woman koju će glumiti Gal Gadot ili Jason Mamoa kao Aquaman, no najizgledniji je ipak film Legion of Super-Heroes.

Riječ je o grupaciji superjunaka (kao što se i naslućuje iz samog imena) koja spašava svijet u 30. i 31. stoljeću. Futurističko mjesto radnje mnoge je natjeralo da se zapitaju može li tako ambiciozan projekt DC-u poći za rukom, budući da dosad nisu bili ni u stanju snimiti uspješan film čija se radnja odvija u sadašnjosti. Međutim, ako će se DC imalo ugledati na Marvelove Avengerse, X-Mene ili Čuvare galaksije, ne bi trebalo biti većih problema. Njima je, više-manje, uspjelo zadovoljiti apetite publike i kritičara, a DC-ju je na raspolaganju još širi spektar likova budući da se postava Legije Superjunaka s godinama mijenjala što znači da mogu pomno i pametno odabrati one koji će dobro proći kao zanimljivi i zabavni likovi na radost publike.

Film je tek u potrazi za scenaristima i nema još nikakvih glasina o potencijalnim glumcima, ali pohvalno je vidjeti da DC planira unaprijed što je očito bilo zanemareno u prošlosti zbog čega su gotovo uvijek i završili s čušpajzom od radnje i likova.

Be social

Komentari