novo u kinu
14. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 3 minute Pet trilera, tri drame, dva horora te po jedan mjuzikl i znanstvenofantastični film izvanredan su recept za mjesec ljubavi prema svemu, a u našem slučaju, i prema filmovima!

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Glazba

Komentar: “Živa pička” (Let 3) – DVD koji nije trebao Facebook ni Instagram

let3
Foto: Dallas Records
Vrijeme čitanja: 4 minute

Tko se sjeća Žive pičke? DVD koji je prije desetljeće protresao naciju i od Leta 3 učinio najveću političku opoziciju u javnoj sferi slavi svoj jubilej, a mi njegov kulturološki značaj.

Sam je kraj 2008. godine, a Let 3 broji regionalne skandale zbog vrijeđanja naših južnoslavenskih vrijednosti, etike i estetike što nas ujedinjuje. Don Anđelko Kaćunko puku propagira bend BMV (Bach, Mozart, Vivaldi) s povremenim uživanjem u Thompsonovim “E, moj narode” i “Bilo jednom u Hrvatskoj”.

Sanader se igra povuci-potegni s Vladom. Facebook tek postaje riječ s ulica. YouTube i dalje nije servis mogula. Riječki rockeri nakon svog live izdanja “Živi kurac” snimaju i oblikuju pandan – “Živa pička” kao koncertni DVD upakiran s iznenađenjima i poslasticama za rockere i ljevičare. Pod katolički bor.

let3
Foto: Dallas Records
Zbirka memorabilija

Ono što smo od Leta 3 dobili recesijske 2008. godine jest zbirka memorabilija i suvenira vezanih za estetiku riječkih predvodnika rocka. Sveta vodica (ocat u bočici poput onih u svetištima s papinim likom – ‘sveti otac’), čokolada (od voska) imena “Jebat ću te”, par poslovičnih brkova, dedine bijele gaće, pluteni čep i, dakako, glazbeni biser – sam DVD.

DVD je sniman u kultnoj riječkoj Harteri u ljeto iste godine gdje su na 23 stanice dali već poznat presjek diskografije i uhodani performans koji nas čak ni 2008. više nije dizao na zadnje noge nakon ispada i eskapada brkato – gologuzih Riječana.

let3
Foto: Igor Jurlj

Osim snimaka riječkog i nekolicine europskih koncerata, DVD prati i audio materijal koji sintetizira opus benda u kojem se ne izostavljaju hitovi poput Profesora Jakova, 999, Drame ili pak klasika kao što su Vjeran pas, NaftaIzgubljeni te Mrletove vokalne crtice Srničica. Bonus materijal dolazi u formi trinaest video-spotova.

Među njima se ne zaobilazi kontroverzni Rado ide Srbin u vojnike (Pička) s trojicom muškaraca obučenih u narodne nošnje sa šajkačama kako masturbiraju, a četvrta osoba pored njih jest djevojka s dildom. Spot je snimljen za 827 kuna, čime je bend započeo promotivnu kampanju za album Bombardiranje Srbije i Čačka” koji je svog studijskog nasljednika čekao puno desetljeće, a godinama od objave iskakao iz paštete čime su Letovci izgubili utjecaj i značaj stvoren provokacijama.

let3
Foto: Dallas Records

2008. – godina koja se vraća

Godine 2008. kada Let 3 objavljuje DVD “Živa pička”, Hrvatska se suočava s tadašnjim krizama; Ivo Sanader još je na vlasti, hrvatski se studenti udružuju u sveučilišni protest i revoluciju protiv ministra Primorca. U vrijeme objave “Žive pičke” Let3 postaje glas protiv nacionalnog, nacionalističkog i crkvenjačkog establišmenta.

Svoju konceptualnost i teatralnost dovode do novih razina u hrvatskom glazbenom Svemiru pa objavljuju ‘pičkastu’ bombonijeru punu iznenađenja kakve bi i Forest Gump poželio, a u povijest i kulturološke se studije upisuju provokacijama na javnoj nam televiziji, plutenim čepovima, interaktivnim scenskim nastupima i borbom protiv represivnih ideologija. U Varaždinu su zaradili prijave zbog javnog obnaživanja. Tko danas rokačinom s pozornice trese medije? Dobrodošli u marketing prije Fejsa i Instagrama.

Kontroverzno gostovanje

Majstori promidžbe i marketinga, popularnost i uspjeh DVD-a osigurali su kod Aleksandra Stankovića u Nedjeljom u 2 gdje su se nakon osvrta na tabu teme poput tadašnjih afera bivšeg ministra Šukera i na demonizaciju rocka don Anđelka Kaćunka naciji obratili guzicama. I

spucali su svoje čuvene plutene čepove iz anusa dok je androidska glava opetovano zjapila riječ “pička”, zbog čega Stanković prekida danas slavnu emisiju. Već tri tjedna poslije, Stanković se “posipa pepelom” i protivi se suzdržanoj lisici HRT-a, Hloverki Novak Srzić kao urednici, i s Letovcima lip-synca riječi hita Riječke pičke.

Letovci su mi tada u razgovorima garantirali da Aco Stanković nije inscenirao gostovanje, ali sugerirali su da je mogao očekivati sranja znajući s kim ima posla – bendom koji svoju popularnost osigurava provokacijama politike i klera, ne samo pjesmama ovjekovječenim ovim krunskim dokazom riječkog bunta, nego i neočekivanim suradnjama.

Suradnja sa Sevkom

Netom su se prije objave live DVD-a zacementirali u mainstream vodama suradnjom sa Severinom na njezinoj Štikli. A kako se i Sevka našla u službi kritike visoke politike (Jadranke Kosor) i klera, očekivali smo da ‘idu do kraja’ kakvom živopisnijom suradnjom sa Seve Nacionale koja je nakon glumačke karijere postala etablirana pjevačica. S njom su napravili samo vizualno scensku suradnju, a vokalnu “koja bi njoj bila kompatibilnija” možda jednom i naprave.

Jesmo li izgubljeni?

Izdanjem “Živa pička”, Let 3 je započeo jednu od najiscrpnijih koncertnih turneja na hrvatskoj sceni s naglaskom na performativnost benda nauštrb glazbenom razvijanju. Bend ovim antologijskim proizvodom, barem retrospektivno, ponovno ulazi u povijest hrvatskog rocka i glazbe uopće kao lakmus papir za socio-politička previranja i nepravilnosti s kojima se možemo poistovjetiti i desetljeće kasnije.

U vrijeme objave, Hrvatska je tek ulazila u najgoru ekonomsku krizu našeg vijeka, a dekadu kasnije, na pragu nove, neuvjerljivo se čupamo iz prve, zanemarujući duh vremena: antiintelektualne struje iz visoko-političkih krugova, radikalnu desnicu i kler što koketiraju s klerofašizmom, cenzuru u javnim medijima i scenu koja im se sve manje odupire svojim instrumentima – jesmo li zapeli u vremenu?

Jesmo li 1, 2, 3 izgubljeni? Jesmo li žive pičke? Ima nas još?

Be social

Komentari