Glazba

„Letter To You” (Bruce Springsteen & The E Street Band): Utješno kao bakina juha

bruce springsteen
"Letter to You" (album cover)
Vrijeme čitanja: 2 minute

Snimiti album u pet dana? Nema problema! Bruce Springsteen & The E Street Band napravili su baš to. Zapravo, četiri su dana snimali, a peti su dan preslušavali snimljeno i odlučili su ostaviti sav materijal na albumu, uz minimalne dorade, što do sada nije bio slučaj.

Oni koji su iole upoznati s radom ovih glazbenika vjerojatno i nisu bili iznenađeni što je „Letter To You” tako ekspresno napravljen.

Nastao na poklonjenoj gitari

Duga je njihova zajednička povijest, u jednom su se trenutku i rastali, ali samo da bi se ipak godinama kasnije sastali. Jer kada nešto funkcionira, teško se opirati. Neki od njih se poznaju 50 (da, pedeset) godina, pa što je onda snimiti album u 5 dana? „Letter To You” je prvo nastao na gitari koju je Springsteen dobio od jednog obožavatelja.

Last Man Standing je prva pjesma koju je za album i napravio nakon smrti prijatelja iz svog prvog ikad benda Castiles.

Prvi najavni singl je bio Letter To You, kada je Bruce odlučio svima na glas pročitati to pismo puno ljubavi i poniznosti. Adresirano je na sve one koji se u njemu prepoznaju. Jer to i je ono što The Boss najbolje radi – pruža ljudima ono što žele i trebaju, i tako već više od pola stoljeća.

Drugi uvid u audio pismo je bila pjesma Ghosts. Od početka svoje karijere u bendu Castiles, čije se ime vidi na početku spota, pa sve do sada odaje počast onima koji su bili prije njega i utrli put i onima koji su bili s njim na tom putu.

Podsjetila me na jednu crticu iz njegove autobiografije u kojoj je pisao kako i u snovima vidi one kojih više nema, ali njihovi duhovi su tu. I to ne oni koji progone, nego oni koji ga prate uz podršku. I ovo je pjesma za sve njih.

Religijske reference

House Of a 1000 Guitars nije definirana nekretnina s upisanom kvadraturom. To je Bruceova oaza koja može postojati bilo gdje i mjesto je sastajanja na kojem glazba nikad ne prestaje. I ono najvažnije, svi su pozvani i dobrodošli.

Puno je i religijskih referenci kroz cijeli album. Springsteen ne skriva da ima vjere, ali nije vjernik. Duhovnost je prilagodio sebi odavno. If I Was the Priest je pjesma koju je napisao prije 50 godina, a uloge je podijelio u duhu Divljeg zapada.

Isus u čizmama s mamuzama ga moli za pomoć, Djevica Marija vodi saloon naziva Sveti gral a Duh Sveti vodi show burleske. Eto, za svakoga ponešto. Tu je i Power of Prayer u svom klasičnom sjaju ili na primjer Rainmaker koja traži spas iz visina.

Bruce Springsteen nije nikada bio neki ekstra vokal, ali je ekstra prijenosnik energije. Ima mogućnost natjerati slušatelja da mu vjeruje i krene s njim na glazbeno putovanje. Njegov E Street Band je toliko uigrana skupina glazbenika da je nepotrebno trošiti pohvalne pridjeve na odsvirano.

Dokument vlastitog vremena

Onaj dečko iz 1975., koji skače po pozornici dok pjeva Born To Run i ima neutaživu glad za životom sada, 45 godina kasnije pokazuje da je sit. „Letter To You” je njegov vlastiti dokument vremena.

Gledajući unatrag, miran je i (pretpostavljam) zadovoljan načinom na koji se odvila njegova priča.
Utješno je znati da se neke stvari ne mijenjaju i da su baš onakve kakve želimo da budu i kakvima ih pamtimo. Kao recimo bakina juha. Eto to su Bruce Springsteen i The E Street Band.

Be social
Što misliš o ovome albumu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari