Film

Louie: Szekely gulaš od sitcoma i stand up-a

Foto: facebook.com
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: facebook.com
Foto: facebook.com

Zasigurno ste bezbroj puta na 9gagu, 4chanu, Redditu i stranicama sličnog sadržaja naletjeli na fotografiju sa citatom ovog riđeg proćelavog gospodina, svidio vam se, no jednostavno ste bili prelijeni proguglati ga. Imali ste priliku susresti ga i u Parks&Recreation, ali i nedavno u filmovima poput Blue Jasmine. Njegovo ime je Louis Szekely. Szekely nije najspretnije prezime za nekoga tko želi uspjeti u show businessu, ponajviše jer Google pod prvim rezultatima za ”szekely” izbacuje recept za szekely gulaš. Iz tog razloga poznatiji je pod umjetničkim imenom Louis C.K. Prije negoli prijeđem na samu seriju Louie, dužan sam ukratko predstaviti ovog izvanrednog komičara, nedovoljno razvikanog na ovim prostorima. Radeći kao automehaničar, CK je skupljao novac i hrabrost okušati se u stand up-u. Iako mu ovo respektabilno zanimanje ne bi bio loš odabir karijere te mu je čišćenje rasplinjača i brušenje cilindara motora sigurno polazilo za rukom, neskromno držim da se u komediji bolje iskazao.

Godine 1984. u Bostonu je propuzao svijetom komedije, a svoje prve korake napravio je pišući za Late Night with Conan O’Brien. Primjećeniji je postao pišući za Late Show with David Letterman i The Chris Rock Show, u kojima je znao i nastupati. Zasad najcjenjenije djelo njegov je Louie, kojeg je CK napisao, režirao, uredio, producirao i odglumio. Louie je nominiran za jedan Zlatni globus, osvojio je  dva Emmyja, a nominiran je za čak 10 njih. Dosad su prikazane tri sezone, a četvrta nam stiže 1. svibnja.

Radnja Louiea, pretpostavljano, temeljena je na životu Louis C.K.-a.  Serija prati svakodnevni život depresivnog, svježe rastavljenog komičara posvećenog masturbiranju, ujedno brižnog oca dvije djevojčice. Louie priča o golom životu, bez iluzija i lažnog heroizma. Unatoč iskustvenom pesimizmu, kroz cijelu priču provlači se zrno idealizma. Taj idealizam vrsna je razlika između humora Louis C.K.-a i humora Rickyja Gervaisa, koji se, kao i David Lynch, Jay Leno, Chris Rock i brojna poznata lica, pojavljuje u nekoliko epizoda.  U prve dvije sezone radnja se mjestimično isprepliće s dijelovima Louie-ovih stand up nastupa, snimljenih za potrebe serije. Sama radnja nema kontinuitet pa tako nećete puno pogriješiti ne pogledate li epizode kronološkim slijedom. Primjerice, u jednoj epizodi Louieva majka prikazana je poput majke Normana Batesa (Psycho), dok ju se u drugoj može ”namazati na kruh”. U nekim epizodama Louie ima brata, u nekima sestru. Bivšu ženu mu u seriji tumači Afroamerikanka, dok su im kćeri skandinavske puti. Jedini kontinuitet u epizodama primjetljiv je u tome da se u prve dvije sezone Louie pokušava prilagoditi mladim lijepim ženama koje na prijevaru izvodi van, dok se u trećoj spletom okolnosti nalazi sa ženama svojih godina. Na pitanje o nepovezanosti epizoda, CK je jednostavno odgovorio: ”Every episode has its own goal, and if it messes up the goal of another spiode, I just don’t care.”

Foto: facebook.com
Foto: facebook.com

Louie je mješavina različitih tipova humora: promatračko-socijalnog, temeljenog na aspektima svakodnevnih životnih situacija, crnog humora, satire i blue comedy iliti prostačkog humora – ugrubo prevedeno. Bez obzira kojem ste tipu humora skloniji, Louie će vas sigurno odmrštiti, no upozoravam da ne štedi niti jednu društvenu skupinu, tako da bi se svatko mogao prepoznati u nekom dijelu i doživjeti ono što Amerikanci nazivaju butthurt.

Iskustvo gledanja Louiea usporedivo je s cool pitom iz McDonald’sa. Fascinantan je spoj hladnog (sladoled) i vrućeg (pita), tj. Louievih dobrih i loših misli koje se hrvaju za nadmoć. Njegova razmišljanja ujedno nasmijavaju i deprimiraju. Kao i u slučaju cool pite, teško je suzdržati se i konzumirati samo jednu epizodu. Izazivam vas da probate.

Ne znate li čime okupirati mamurno nedjeljno poslijepodne, što gledati dok vam monitor nije u šefovom vidnom polju ili dok se pravite da učite u NSK – definitivno preporučam Louiea. Epizode trajanja oko 25 minuta ne oduzimaju puno vremena, a sigurno će vas nasmijati i natjerati da barem razmislite o nekim životnim stavovima.
Imate manje od dva mjeseca do izlaska četvrte sezone. Trk u krevet, užareni laptop na bedro i zaronite u ovaj zanimljivi gulaš.

Be social

Komentari