Film

Odlazak Bore Todorovića

Isječak iz filma
Vrijeme čitanja: 2 minute
Isječak iz filma
Isječak iz filma

,,Ala je opravio, svaka mu čast.”, riječi su iz kultnog filma ,,Maratonci trče počasni krug” namijenjene Đenki (Bora Todorović), nakon što popravljajući krematorij u istome i uspije, no s jednim malim problemom – kremiravši samog sebe.
Ovaj četvrtak, 10.7, Bora Todorović još jednom će se naći u krematoriju u pratnji svojih glumačkih kolega, no ovaj put bez sjaja reflektora i kamera, pošto je jučer u jutarnjim satima preminuo u 84. godini i ostavio veliku rupu u kazališnom i filmskom svijetu Srbije, ali i regije.

Rođen je u učiteljskoj obitelji u Beogradu 1930. godine. Napustivši Mašinski fakultet u Beogradu upisuje Pozorišnu akademiju. Diplomirao je 1956. godine zajedno s poznatim glumcima Ljubom Tadićem i Markom Todorovićem u klasi profesora Joze Laurenčića. Laurenčić, rodom iz Splita, bio je veliki kazališni i filmski glumac i prvi profesor glume na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Jedan je od osnivača Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a prije toga je bio dugogodišnji član Hrvatskog narodnog kazališta. Bora Todorović također je bio član Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu nekoliko godina. Nakon iskustva stečenog radom na sceni HNK Zagreb, vraća se u Beograd i počinje glumiti u slavnom Ateljeu 212.

 Među prvim rukovoditeljima kazališta Atelje 212 bio je slavni Bojan Stupica, muž jednako slavne Mire Stupice (Todorović) – sestre također slavnog Bore. Bora je tamo veliki uspjeh ostvario glavnom ulogom u Arseniku i starim čipkama J. Keselringa, a filmski je debitirao ulogom neurotičnog partizana u filmu Koracima kroz maglu (1967) Georgija Skrigina. Široj publici najzapamćeniji je ostao po ulogama troimenog podstanara Petra Marka Jakovljevića u Balkanskom špijunu (1984), Đenke u Maratonci trče počasni krug (1982) i Luke Labana u Profesionalcu (2003), za kojeg je dobio Grand Prix nagradu u Cannesu. Otac je poznatog glumca (Vratiće se rode, Montevideo Bog te video, Ivkova slava, Mi nismo anđeli 2, Mrtav ladan…) i glazbenika Srđana Todorovića  koji je snimao pjesme s bendovima poput Ekatarina Velika, Partibrejkersi, Električni orgazam..

Be social

Komentari