Film

„Mačak u čizmama: Posljednja želja”: Tko se mača laća, od Mačka i pogiba

mačak
"Puss in Boots: The Last Wish" / Izvor fotografije: Facebook.com/Pussinboots/photos
Vrijeme čitanja: 5 minute

Nakon što zbog vlastite nesmotrenosti umre u jednoj od svojih legendarnih pustolovina, glasoviti junak znan kao Mačak u čizmama suočava se s činjenicom da mu je preostao još samo jedan od njegovih devet mačjih života. Jedinu nadu vidi u pronalasku zvijezde padalice koja mu može osigurati novih 9 života, no na tom putu stoje mu neki bivši saveznici, ali i novi neprijatelji, na čelu s tajanstvenim Vukom.

Temeljen na staroj talijanskoj bajci autora Gianfrancesca Straparole i na franšizi o dobroćudnom ogru Shreku, Mačak u čizmama je lik koji svojom lukavštinom i prepredenošću želi doći do što više novca, slave i moći. Svoj put započinje kao zloglasni lovac na glave, kojeg angažira kralj Harold kako bi se riješio svog zeta Shreka, da bi na kraju postao jedan od najvjernijih Shrekovih saveznika i prijatelja.

Lik je zadržao svoje karakteristike – lukav je, prepreden, pustolovnog duha, veliki šarmer i zavodnik – te je nakon završetka serijala o Shreku dobio svoj spin-off film. I dok „Mačak u čizmama” nije polučio željene rezultate (i kao da je ispario iz sjećanja) ovaj je film itekako opravdao svoje postojanje.

mačak
Izvor fotografije: Facebook.com/Pussinboots/photos/

Distanciranje od „Shreka”

Od samog početka, „Mačak u čizmama 2: Posljednja želja” želi napraviti distancu od shrekovskih korijena. Ponajprije se to vidi u neobičnom stilu animacije koji daje nov, svjež, izgled filmu koji se, za razliku od realistične animacije „Shreka”, približava DreamWorksovim „Lošim momcima” i Sonyjevom „Spider-Man: Novi svijet” koji je začetnik tog stila animacije. Taj stil gledatelju filma daje osjećaj kao da lista stranice bajke (ili stripa) obogaćene crtežima posvećenima omiljenom Mačku.

Razlikuje se film i od serijala o Shreku po tome što je ovdje naglasak na jednom, naslovnom, liku s manjim udjelom drugih likova i bez naročito bitnog romantičnog podteksta. Dana je prednost akciji naspram komedije, a komedija je više situacijska nego parodijska, za razliku od „Shreka” koji je prvenstveno parodija.

To pak ne znači da u „Shreku” nije bilo pregršt zanimljivo koreografirane akcije, fokusa na liku Shreka koji je ipak protagonist radnje te da se i „Shrek” nije oslanjao na situacijsku komediju, već to znači da se „Mačak u čizmama 2” jasnije ograđuje od shrekovskih korijena i smješta se u svijet filmova kao zasebno umjetničko djelo.

mačak
Izvor fotografije: Facebook.com/Pussinboots/photos/

Živi život kao da umireš

Što znamo o mačkama? Ne smatraju se čovjekovim najboljim prijateljem, imaju devet života, uvijek se dočekaju na noge, brze su, vješte i okretne… Sve to ovaj film ne uzima zdravo za gotovo, već na temelju toga pažljivo gradi svijet u kojem živi Mačak i njegovi (ne)prijatelji.

Iznova ne prestaje začuđivati činjenica da su vješti scenaristi jednu takvu, naoko nebitnu, sitnicu kao što je izreka da mačke imaju devet života uspjeli iskoristiti na najbolji mogući način. Od toga su napravili kostur priče filma te suočili naslovnog junaka sa smrtnošću u obliku njegovog devetog i posljednjeg mačjeg života.

Što bismo učinili kad bismo znali da nas uskoro čeka smrt? Bismo li živjeli svaki dan kao da je zadnji ili bismo se klonili svake moguće opasnosti?

mačak
Izvor fotografije: Facebook.com/Pussinboots/photos/

Mačak u krizi srednjih godina

Mačak, koji je dosad svaki dan živio kao da mu je posljednji, odlučio je odbaciti svoj crni plašt, šešir i čizmice te svoj oštri mač i postati obična kućna mačka. To mu ne polazi dugo za rukom jer je pravi magnet za nevolje te uskoro saznaje za Zvijezdu želja, koja ga može učiniti onakvim kakav je nekad bio. Tu se scenaristi postavljaju zrelo i suočavaju Mačka s krizom srednjih godina i preispitivanjem identiteta.

Može li nastaviti biti veliki zavodnik, mačji Casanova, ili će se konačno skrasiti? Zašto bježi od odgovornosti? Može li još uvijek biti svoj iako ne nosi naslov legendarnog odmetnika? Na sva ta pitanja scenaristi daju odgovor na djeci i mladima primjeren način jer ipak je ovo film ponajprije namijenjen njima, a ne nama 23-godišnjacima koji ne možemo odoljeti ničemu povezanom sa Shrekom, junakom svih milenijalaca. I zato nemojte očekivati da će Mačak u svojoj krizi srednjih godina pustiti irokezu, kupiti motor i zakupiti parcelu na Mjesecu, već nešto malo primjerenije dječjoj dobi.

mačak
Izvor fotografije: Facebook.com/Pussinboots/photos/

Elementi iz bajki

Uz Mačka, tu su i mnogi drugi poznati likovi koji nastanjuju predivan svijet bajki – Zlatokosa i tri medvjeda su predstavljeni kao okorjela mafijaška obitelj, Mali, odnosno Veliki, Jack Horner ovdje ne živi od stare slave, već je postao okrutni tiranin.

Imamo velikog strašnog Vuka, kakvog možemo naći u gotovo svakoj bajci. Pojavljuje se i Moralni Kukac, parodija Jiminyja Cricketa, cvrčka koji pomaže Pinokiju. Tu su i feniksi i jednorozi te svima dobro znani likovi koje smo već upoznali u ovoj franšizi, Papreni Čovjek i Pinokio. I upravo se na ovim primjerima još jednom vidi sposobnost scenarista da izvrću klišeje i da se poigravaju njima te da gotovo ni iz čega stvore zanimljive likove s još zanimljivijom pozadinskom pričom.

mačak
Izvor fotografije: Facebook.com/Pussinboots/photos/

Tko se boji vuka još?

Svatko od njih ima svoj razlog zašto želi pronaći Zvijezdu želja, no među njima se izdvaja Vuk koji je, i ne mogu vjerovati da ovo govorim, jedan od najboljih zlikovaca kojeg je žanr animiranog filma ikad vidio!

Konačno se i to dogodilo te se pokazalo, po tko zna koji put, da DreamWorks nimalo ne kaska za Disneyjem i Pixarom te da je sposoban stvoriti zlikovca za pamćenje. Još veće je to postignuće kad se sjetimo da Disney još od „Zootropole” (2016.) nije stvorio pamćenja vrijednog zlikovca, odnosno zlikovku, barem što se tiče potpisnika ovih redova.

Vuk u izvedbi sjajnog Wagnera Moure daje posebnu draž filmu te se, unatoč ograničenoj minutaži, uspijeva nametnuti kao vrhunski antagonist kojeg jednostavno morate voljeti i koji je dostojan protivnik Mačku u čizmama.

Da se film nije potpuno odmaknuo od franšize o Shreku pokazuje probijanje četvrtog zida te korištenje retrospektiva kroz koje saznajemo kako je Mačak osam puta umro i kroz koje nam autori predstavljaju nove likove. Komedija filma se najviše oslanja na igre riječima i neobične situacije u koje su naši heroji stavljeni, a pohvalno je da se ne oslanja na degutantni zahodski humor kakav je čak i „Shrek” znao primjenjivati („Bolje van, nego unutra, kažem ja!”, rekao bi Shrek).

Film za djecu koji postavlja pitanja i odraslima

Tehnički, film je izvrstan te je zanimljivo režiran, vrhunskog stila animacije, epske i nadahnute glazbe Heitora Pereire te ima jako zanimljive kadrove poput onih iz perspektive mačeva kojima se Mačak bori. Obavezno poslušajte i soundtrack s kojeg se izdvaja skladba Fearless Hero.

Iako se radi o animiranom filmu za djecu svih uzrasta, film bi se vrlo lako mogao svidjeti i roditeljima koji sigurno neće požaliti to što ga dijete želi gledati po tko zna koji put.

Zašto je tomu tako? Prije svega, riječ je o tehnički besprijekornom filmu, pravom melemu za oči, prepunom sjajnih glasovnih uloga, od nadahnutog Banderasa do nikad boljeg Moure, od Mulaneyja do Pugh. Ovaj scenaristički izvanredan animirani film ima pregršt sjajnih zlikovaca, izdaja, preokreta i bavi se važnim pitanjima koja muče i roditelje.

Trošimo li svoj život dovoljno dobro ili ga tratimo? Znamo li ga cijeniti, jesmo li oholi ili škrti? Kako pronaći pravu ljubav i vratiti izgubljeno povjerenje? Što je za nas obiteljska sreća i tko smo mi zapravo, što je ono što nas čini nama? Odgovori su se smjestili u jednom i jedinstvenom filmu za sve članove obitelji. „Mačak u čizmama 2: Posljednja želja” film je koji zasigurno zaslužuje potvrdu oskarovske nominacije.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari