Vizart

Mandala – budistička umjetnost od pijeska

Foto: facebook.com/ Sand Mandala
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com/ Sand Mandala
Foto: facebook.com/ Sand Mandala

Mandala, poznatija kao Sveti krug, dio je drevne istočnjačke kulture. Predstavlja složenu pješčanu strukturu, koja izgleda kao šarena slika, ali njeno istinsko značenje u religiji i kulturi je puno dublje. Tibetanski budisti su razvili tradiciju izrade mandala i njene destrukcije, kao upotpunjenja rituala. Simetriju konstrukcije mandala smatraju svetom, a simbolizira unutarnji mir i služi za meditaciju. Upravo za tibetanske mandale se tvrdi da iscjeljuju i pročišćavaju duh.

Foto: facebook.com/ Sand Mandala
Foto: facebook.com/ Sand Mandala

Prve su mandale izrađivali od obojanog smrvljenog kamena, danas ga izrađuju budistički redovnici, i to od pijeska. Prvo se, po složenim geometrijskim pravilima slaže struktura mandale, a tek nakon toga slijedi dio za koji je potrebna izrazita preciznost, smirenost ruke, ali i živaca. Konstruiraju se prvo vanjski prsteni koji simboliziraju čistoću, učenost i znanje. U središtu, gdje su boje najčešće vedre i snažne, nalazi se božanstvo. Njemu se pristupa postepeno kroz konstrukciju koja zna trajati tjednima i mjesecima. Najpoznatija mandala je Kalachakra, koja sadrži prikaze s preko 700 božanstava. Pri njihovoj izradi, budući da se radi o svetom činu, redovnici slušaju glazbu i raspršuju mirisni blagoslov po pijesku. Smatra se da energija mandale prelazi na svakoga tko je promatra.

Nakon izrade, predivno i mukotrpno rađeno djelo mora se uništiti da bi ritual bio upotpunjen. Jer ništa ne traje vječno. Pijesak se rasprši i baci u obližnju vodu (bilo to jezero ili rijeka). Time se zatvara tok mandale, ali to ne predstavlja njen kraj. Prema budističkom učenju ona se vraća zemlji, na taj se način mandala i njena energija širi s ostatkom svijeta. U videu se može vidjeti složeni proces izrade mandala!

Be social

Komentari