Vizart

Mighty dolls: Inspirirajuće lutke

Foto: facebook.com/barbie
Vrijeme čitanja: 4 minute

Djeca su poput spužve, upijaju sve što vide i čuju te to rado oponašaju. Zato je važno s čim se igraju. Iz osobnog iskustva znam da su djevojčice vrlo sklone idealiziranju svojih lutaka, a katkada lutke uvelike mogu utjecati na stvaranje identiteta. Uzmimo mene za primjer. Za četvrti rođendan sam dobila originalnu Barbie balerinu. Bila je toliko lijepa i savršena. Obožavala sam ju. Čak sam i spavala s njom iako me ubadala sa svojim plastičnim udovima pa bih ujutro imala modrice. Logično, kada bi me pitali što želim biti kada narastem, rekla bih im – balerina. Mojim roditeljima je bilo vrlo teško objasniti mi da mala okrugla djevojčica, s dvije lijeve i bez gracioznosti pokreta vrlo teško može postati balerina. S vremenom, izgubila sam interes za Barbie balerinu jer sam dobila set za liječnicu, pa sam željela postati liječnicom. No, ni od toga ništa… Poanta je da igračke imaju veliki utjecaj na djecu.

Foto: facebook.com/OfficialLammily [Lammily sa slušnim aparatom]
Foto: facebook.com/OfficialLammily [Lammily sa slušnim aparatom]

Mnogi proizvođači igračaka shvatili su kritike javnosti i napravili su nove lutke koje ne postavljaju nemoguće fizičke proporcije. Tako postoji lutka Lammily koja je isprva šokirala samo svojim prirodnijim izgledom i normalnijim proporcijama. Zatim je dobila i dodatke kao što su celulit i prištići, a od nedavno postoji i Lammily koja ima menstruaciju.

Foto: instagram.com/barbie
Foto: instagram.com/barbie

I u tvornici igračaka Mattel nekako se nose s izazovima stvarnosti i prilagođavaju popularne Barbie lutke. Najveće promjene vidljive su u liniji Barbie Fashionistas. Barbike su dostupne u osam različitih tonova kože, 14 oblika lica, 18 boja očiju, 22 frizure i 23 boje kose, a nove lutke imaju i prilagodljive gležnjeve stoga nisu cijeli svoj život osuđene na štikle, već mogu nositi i ravne cipele.

Foto: facebook.com/OfficialLammily, facebook.com/barbie, facebook.com/bratz
Foto: facebook.com/OfficialLammily, facebook.com/barbie, facebook.com/bratz

No, Bratz lutke se ne daju smesti. One su i danas iste kao i 2001. kada su se prvi put pojavile u prodaji. Najviše im se zamjera što su svojom pojavom previše seksualizirane. Zapravo, kada usporedite Lammily i bilo koju Bratz lutku, ne čini se da su Bratz lutke uopće igračke za djecu. Imaju prenaglašene obline, prevelike oči i usne, a krasi ih i količina šminke kakva se nije nosila za vrijeme Kleopatre, Marije Antoanete i osamdesetih zajedno. Već na prvi pogled, jasno je da Bratz lutke ne ostavljaju najbolji dojam na djecu.

Foto: facebook.com/bratz
Foto: facebook.com/bratz

Isto je zasmetalo i Wendy Tsao. Ona je 2007. stvorila Child’s Own Studio gdje ručno radi plišane igračke na temelju dječjih crteža, no nedavno se prebacila na plastične lutke.

Budući da zna koliko igračke znače djeci, odlučila je preraditi napadne Bratz lutke i od njih napraviti nadahnjujuće lutke. “Lutke koje danas možemo pronaći u trgovinama igračaka često su licencirani Disney ™ likovi ili junakinje holivudskih filmskih hitova koji kapitaliziraju maštu, odnosno prodaju izmišljene likove mladim potrošačima. No, i u stvarnom životu postoje ljudi koji su junaci, s poticajnim pričama o hrabrosti, inteligenciji, snazi i jedinstvenosti”, napisala je za jedan internetski portal.

Foto: wendytsao.com [Malala Yousafzai]
Foto: wendytsao.com [Malala Yousafzai]

Tsao je već korištene Bratz lutke oprala i skinula im jaku šminku. Kasnije im je sama nacrtala nova lica i sašila novu odjeću. Svoje lutke je nazvala “Mighty dolls (“Moćne lutke”), zato što je od svake Bratz lutke stvorila lutke stvarnih, inspirirajućih žena. Tsao je stvorila lutku Roberte Bodnar – prve kanadske astronautkinje, Fride Kahlo – meksičke umjetnice, Jane Goodall – britanske primatologinje i UN-ove ambasadorice mira, Waris Dirie – modela, spisateljice i društvene aktivistkinje, J.K. Rowling – britanske spisateljice najpoznatije po Harry Potter seriji romana, Malale Yousafzai – pakistanske aktivistkinje i najmlađe dobitnice Nobelove nagrade.

Foto: facebook.com/barbie
Foto: facebook.com/barbie

Od svake ove lutke dijete može nešto naučiti i steći kvalitetne vrijednosti. Biste li radije da se vaše dijete igra s lutkom mlade J.K. Rowling ili prenašmikanom Bratz lutkom s nerealnim proporcijama? Malala Yousafzai kaže: “Moramo reći djevojčicama da su njihovi glasovi važni”, poručujete li mi to, kao roditelj, kupujući im Bratz lutku? Promislite o tome s kakvim se igračkama igra vaše dijete ili ako još nemate djecu, razmislite s kakvim bi se igračkama djeca trebala igrati, jer – igračke su važne.


 

Be social

Komentari