Glazba

Najava: Europski dio turneje Stinga i Paula Simona stiže u bečki Stadthalle

Foto: www.simonandstingtour.com
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: www.simonandstingtour.com
Foto: www.simonandstingtour.com

Prvi dan travnja na pozornicu kultne dvorane Wienner Stadthalle u Beču ‘dovodi’ dvije živuće glazbene legende Stinga i Paula Simona, koji su ideju o velikoj zajedničkoj, svjetskoj turneji razradili prigodom nastupa za Robin Hood Foundation 2013. godine.

Ne radi se o prvoaprilskoj šali, glazbenici čiji se utjecaj vidi u odrastanju generacija i čije se karijere protežu desetljećima unatrag dolaze podosta blizu Lijepoj našoj, nakon što su već odradili gaže u po Novom Zelandu i Australiji te europske nastupe otpočeli u Krakowu, Pragu i Berlinu.

Sting i Simon, sudeći prema izvještajima s proteklih koncerata, najozbiljnije su se prihvatili ‘opakog’ zadatka, a na sceni funkcioniraju kao dobro uštiman stroj koji je sposoban ‘zapaliti’ publiku čak i baladičnim hitovima poput Shape of My Heart, Fields of Gold, All This Time, I Know What I Know, Bridge Over Troubled Water ili Me And Julio Down By the Schoolyard.

‘Presretni smo što turneja kreće i po Europi jer su dosadašnji nastupi bili pun pogodak na svim razinama’, rekao je Arthur Fogel, čovjek zadužen za organizaciju turneja kompanije Live Nations.

Gordon Matthew Thomas Sumner, alias Sting, već je kao etablirani autor i izvođač započeo solo karijeru nakon uspješnog razdoblja provedenog u The Policeu, a okušao se i u pisanju filmske glazbe te se diči s nekoliko glumačkih izvedbi poput uloge u filmu Dina – pješčani planet redatelja David Lyncha iz 1984. godine.

Stingova je diskografija impresivna. Zaključno s posljednjim albumom The Last Ship (2013) broji jedanaest solo izdanja i pet u suradnji s članovima Policea, a u svom multiinstrumentalizmu vješto ‘prebire’ po gitari, basu, lutnji, klavijaturama, saksofonu, klarinetu, harmonici, a s pjesamama poput Englishman in New York, Shape of My Heart, Desert Rose, Mad About You ili Fields of Gold praktički je stekao besmrtni status među hordom svojih obožavatelja.

Paula Simona, pak, mnogi će prepoznati kao Simona iz Simon & Garfunkela – benda u kojemu je s Artom Garfunkelom pisao glazbenu povijest šezdesetih godina 20. stoljeća, a za svoj je rad (tekstopisac je većine njhovih pjesama) primio 12 nagrada Grammy.

Baš poput Stinga, i Simon se često ‘bacao’ u uzburkane vode ‘pisanja nota’ za filmove i serije, radio je za broadwayske mjuzikle, a u jednom je i nastupio – zbilo se to 1980. u predstavi One-Trick Pony koju je napisao zajedno s piscem Derekom Walcottom.Numere poput Sound of Silence, The Boxer, Mrs. Robinson, A Hazy Shade of Winter, Cecilia i još mnoge druge donijele su mu, osim sijaset raznih glazbenih nagrada, i priznanje za životno djelo, mjesto u rock’n’roll kući slavnih (2011), a nalazi se i na listi 100 ljudi koji su ‘oblikovali svijet’ magazina Time.

Sting i Simon priredili su repertoar od preko 30 pjesama, koje uključuju Boy in The Bubble, Fields of Gold, Driven to Tears, Mother & Child Reunion, Desert Rose, Every Breath You Take, The Boxer, Diamonds On The Soles of Her Shoes i mnoge druge, a od kojih će neke čuti i bečka publika.

Dobra je vijest da karata – još uvijek ima, a mogu se nabaviti po cijeni koja se kreće u rasponu od 44 eura (stajanje), 188, 113 i 79 eura za različite tribine te čak 395 eura za posebnu, VIP ložu.

Be social

Komentari