boris bućan
25. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 3 minute Boris Bućan, jedan od najvećih suvremenih hrvatskih slikara preminuo je 18. svibnja u 77. godini, a u nastavku donosimo pregled njegovih najpoznatijih djela.

tina turner
24. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Nakon duge i teške bolesti u 83. godini napustila nas je kraljica rock n’ rolla Tina Turner.

Izvedbene umjetnosti

Najgledanijom hrvatskom predstavom počeo 2. festival nezavisnih kazališta

Foto: opatija.net
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: opatija.net
Foto: opatija.net

Festival nezavisnih kazališta i kazališnih družina (FEN), nakon prošlogodišnjeg premijernog izdanja, održat će se po drugi put  i ove godine ponovno ga je ugostila Opatija. Od 16. do 22. travnja, osim 17 predstava u produkciji 16 kazališta iz Zagreba, Splita, Koprivnice, Pule, Rijeke i Mošćeničke Drage, bit će tu još pregršt zanimljivih zbivanja. Održat će se okrugli stol na temu “Turizam i kazalište”, novinarka i kazališna kritičarka Kim Cuculić predstavit će svoju novoizašlu knjigu kazališnih kritika, osvrta i razgovora “Peti red, parter”, a cijeli događaj bit će uokviren izložbom dramske umjetnice i lutkarice Vlaste Pokrivke “Od cvijeta do tikve, od tikve do lutke”  u Vili Angiolina, gdje se može razgledati kroz čitavo vrijeme trajanja Festivala.

Foto: planet-art.hr
Foto: planet-art.hr

Festival će nakon rezanja vrpce u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer, otvoriti najgledanija predstava u Hrvatskoj u posljednjih desetak godina “U posjetu kod gospodina Greena”. Adaptacija je to istoimenog djela američkog pisca Jeffa Barona, u izvedbi zagrebačkog kazališta Planet Art, a s Perom Kvrgićem i Lukom Dragićem u naslovnim ulogama. Radi se i o najizvođenijem suvremenom tekstu u svijetu, prevedenom na 35 jezika, igranom u više od 60 zemalja te u više od 300 produkcija, a zbog kojeg je njen autor postao prvi neeuropski dramski pisac koji je dobio nagradu Kulturepreiss Europa 2001. godine za doprinos europskoj kulturi. Ova predstava o svladavanju predrasuda, u središte dramske radnje postavlja ortodoksnog Židova Greena i mladog poslovnog čovjeka Rossa Gardinera te prati njihov put od uzajamne netrpeljivosti, uzrokovane posve drugačijim svjetonazorima i iskustvima, do duboka prijateljstva i neizmjerna poštovanja.

(Visited 79 times, 1 visits today)
Be social

Komentari