Film

Najskuplji filmovi svih vremena! Ima se, može se!

Foto: facebook.com
Vrijeme čitanja: 4 minute
Foto: facebook.com
Foto: facebook.com

Svima nam je poznato kako se na snimanje filmova nerijetko troše enormne količine novca. Pri tom nije rijetkost da kasnije gledanost filma zapravo ne uspije ispuniti očekivanja producenata, a kamoli sva mjesta u kino dvoranama. No, ako vas je ikada zanimalo koji su filmovi apsolutni pobjednici na tom polju sada to možete saznati.

1. Pirates of the Caribbean: At World`s End (2007)

Iznenađeni? Nekako sumnjamo i to ponajviše stoga što su se „dogodovštine“ iza kojih u prvom redu stoji Jack Sparrow (Johnny Depp)  morale zaokružiti na dostojanstven način s  obzirom na uspjeh koji su polučile. Ako vas, većini dobro poznata, ekipa: Keira Knightley (Elizabeth Swann), Orlando Bloom (Will Turner) i Geoffrey Rush (Captain Hector Barbossa) na čelu s ranije spomenutim Johnny Deppom nije privukla, možda vas privuče barem jedan od 336 milijuna dolara uloženih u ovaj film. Ako su vam oči zasuzile pred ovim iznosom, dobro je znati da je film zaradio gotovo milijardu dolara širom svijeta.

2. Titanic (1997)

Ovaj film, najčešće opisivan kao dramatična romantična priča za čijeg trajanja cure obično kraj sebe imaju paketić maramica, a dečki ga naravno gledaju samo zbog scena ogromne katastrofe, može se pohvaliti, ako ničim drugim onda brojem prikazivanja na televiziji. Pustimo sad to, 290 milijuna dolara „težak“ film svakako opravdava uložena sredstva. Naime, čini se da priča, koju je uopće besmisleno ponavljati s obzirom na to da vjerojatno gotovo da i nema osobe koja ju ne zna, a čiju radnju nose Kate Winslet (Rose DeWitt Bukater) te Leonardo DiCaprio (Jack Dawson), živi vječno. Nikako se ne možete prisjetiti onog osjećaja koji vas obuzme pri pomisli na scenu u kojoj nemilosrdna sila prirode guši živote stotine ljudi? Kliknite na trailer i podsjetite se.

3. Spider- Man 3 (2007)

Osveta uistinu ima poseban okus, a kada ju k tome donose Spider- Man i 289 milijuna dolara, to ju čini posebno gorkom. Peter Parker (Tobey Maguire) napokon uspijeva posložiti komadiće svoga života i uskladiti svoj odnos  s Mary- Jane sa svojim obvezama koje ima kao Spider- Man. Želja za osvetom smrti ujaka Bena dovodi ga pred najtežeg neprijatelja ikada, Sandmana. Istovremeno se Harry Osborn sprema na otvoreni sukob s nekadašnjim prijateljem. Parker se nađe unutar zidova osvete i točno u trenutku najdubljeg pada njegovo odijelo zavije crnina koja uvelike pojača njegove sposobnosti. Sada kada se nada ponovno ukazala čini se kako je sve u redu. No, samo naizgled. Crnina počinje obuzimati njegov karakter izvlačeći na površinu Parkerove najgore osobine. Tada shvati da je jedini mogući izlaz suočiti se s tamom koja ga je opsjela te ponovno u sebi probuditi suosjećajnog heroja. Nije to više borba protiv zlih pojedinaca. Nije ni osveta. Sada je mnogo više. Pitanje suočavanja s vlastitom tamom.

4. Tangled (2010)

Princezu Rapunzel (Many Moore) ponajbolje opisuju neizmjerna ljepota, život unutar tornja i težnja za upoznavanjem vanjskog svijeta. Flynn Ryder (bjegunac i lopov) jednoga dana ulazi u toranj i odvodi Rapunzel. Nju to po prvi puta u životu odovodi van tornja, stoga ne iznenađuje njen dogovor s Ryderom prema kojemu on glumi vodiča na njenom putovanju. Zaista, ono što bi se inače smatralo zarobljeništvom postaje sloboda i odvodi Rapunzel na najuzbudljivije putovanje u njenom životu. Upravo opisana animirana obiteljska priča koštala je svoje kreatore punih 277 milijuna dolara, što je 60 milijuna dolara više od sljedećeg najbližeg animiranog filma, tj. od „ Toy Story 3“. Vrijedi li toliko prosudite sami.

5. Harry Potter and the Half- Blood Prince (2009)

Harry (Daniel Radcliffe) šestu se godinu za redom vraća u Hogwarts te otkriva misterioznu knjigu s napomenom „Ova knjiga je vlasništvo princa miješanje krvi“. Čitajući ju otkriva činjenice o mračnoj prošlosti Lorda Voldemorta, njegova najvećeg neprijatelja. S obzirom na to da Voldemortova moć raste, Harry i Dumbledore (Michael Gambon) smišljaju način na koji će poraziti zlog neprijatelja koji je odgovoran za smrt Harryjevih njegovih roditelja. U ovu šestu ekranizaciju Potterove priče uloženo je punih 271 milijuna dolara, no što je to prema 934 milijuna koliko je film zaradio.

6. Waterworld (1995)

„Waterworld“  je svojevrstan prikaz surove budućnosti u kojoj su se polarne ledene kape u potpunosti otopile i tako gotovo cijelu Zemlju prekrile vodom te mornara (Kevin Costner) koji nevoljko pomaže mladoj ženi i djevojčici u potrazi za komadom zemlje. Dok djevojčica nosi tajnu novog početka, sukobi preostalih ljudi, koji uz to pripadaju različitim socijalnim strukturama, bijesne. Ovaj, najstariji film s liste najskupljih, teži 262 milijuna dolara.

7. Pirates of the Caribbean: Dead Man`s Chest (2006)

Jack Sparrow i njegova ekipa ponovno se nalaze u smrtonosnoj pustolovini u koju je ovoga puta uloženo 259 milijuna dolara. Put od uhićenja, osvete i za dlaku izbjegnute smrtne kazne dovodi Jacka na ukleti brod. Zašto ukleti? Dovoljno je reći da je posada sačinjena od duša mrtvih mornara. Kapetan Davy Jones (Bill Nighy) i njegov saveznik, divovska hobotnica „Kraken“, čine po život opasne protivnike, ali poznatoj ekipi nije, čini se, nikada dovoljno izazova.

8.  Avatar (2009)

Što se događa kada se bivši marinac nađe na njemu nepoznatom planetu prepunom bićima koja nikada ranije nije susreo? Što se tek dogodi kada isti uđe u sukob na jednom takvom stranom mjestu? Događaju se dvojbe, rastrganost između dva svijeta, borba za preživljavanje i za vlastiti opstanak. Događa se izobličenje ljudskoga uma u tijelu koje ionako nije ljudsko, već vanzemaljsko. Ovo vanzemaljsko iskustvo stajalo je punih 257 milijuna dolara. Nemali iznos za upriličenje ove osebujne priče svakako opravdavaju do tada neviđeni likovi i ambijent.

9.  John Carter (2012)

Ovo je priča o građanskom veteranu, John Carteru (Taylor Kitsch) koji se, pokušavajući živjeti normalnim životom, odbija pridružiti vojsci. Međutim, to se pokaže kao pogrešna odluka u trenutku kada se Carter nađe pod ključem. Naposljetku uspijeva pobjeći te pronalazi utočište u pećini i susreće osobu u čijim je rukama medaljon. Nakon što ga dotakne otkriva da može skakati nevjerojatno visoko. No, ni tu nije kraj. Uskoro junak u filmu „teškom“  250 milijuna dolara nailazi na bića koja do tada nije vidio, a žena koju kasnije upoznaje pomaže mu otkriti da se nalazi na Marsu, kao i da su nemiri tek počeli.

10. King Kong (2005)

Za snimanje filma „King Kong“  izdvojeno je 246 milijuna dolara. Spomenuti milijuni donose priču o ogromnoj gorili koju ekipa glumaca i snimatelja pod vodstvom filmskog producenta Carla Denhama (Jack Black) ometa u njegovu povučenom životu na otoku Skull Island. Dok se Ann (Naomi Watts) skriva od bilo kakvih zvijeri, Carl i Jack Driscoll (Adrien Brody) obilaze misteriozan otok u potrazi za Kongom. Međutim, Carl ima sasvim drugačije planove.

Be social

Komentari