Film

Najutjecajniji nezavisni filmovi svih vremena (I. dio)

foto: facebook.com/memento
Vrijeme čitanja: 5 minute
foto: facebook.com/memento
foto: facebook.com/memento

Kada se priča o nezavisnom filmu, uvijek se postavlja pitanje što točno čini jedan film nezavisnim. U objašnjenjima se može pronaći niz kontradikcija pomoću kojih se etiketa “nezavisnog” lijepi na svakakve filmove, a kao izvor atributa navodi se stil filma, sadržaj filma, kako je film financiran i slično. Iako sve ovo igra ulogu u finalnoj procjeni, važno je napomenuti kako je cjelokupni dojam i takozvani “duh filma” podjednako važan.

U najosnovnijoj formi, nezavisni filmovi su oni snimljeni van velikih holivudskih studija. Najčešće su kupljeni za limitiranu distribuciju u svijetu, iako smo znali svjedočiti i tzv. “wide release” (širokoj distribuciji).

Kupnja i distribucija nezavisnog filma uvijek je rizik, bez obzira na nisku cifru novaca kojom se film financirao. Ukoliko uključite neke dodatne faktore u računicu, kao što je postprodukcija i reklamiranje filma, inicijalni niski iznos počinje se povećavati. Sami distributeri često se suočavaju i sa činjenicom kako neki od filmova često sadrže scene koje se ne bi isprva svidjele tipičnoj mainstream publici. Ipak, nezavisni filmovi su itekako utjecajni u kinematografiji i, ukoliko su uspješni, podsjećaju kako je moguće napraviti remek-djelo sa zaista malo novaca te time inspiriraju sve buduće nezavisne filmaše.

Ovom prilikom donosimo vam listu 20 najutjecajnijih nezavisnih filmova svih vremena:

foto: facebook.com/clerks
foto: facebook.com/clerks

20. Clerks (1994)

Clerks je crno-bijeli prvijenac poznatog komičara Kevina Smitha koji je za snimanje filma morao prodati cijelu svoju kolekciju stripova kako bi sakupio dovoljno novaca. Film je ukupno koštao 27,575$. Snimljen uz pomoć njegovi prijatelja, tada nepoznatih glumaca, ova komedija ispunjena vulgarnostima i apsurdnim scenama bila je apsolutan hit u Cannesu 1994.godine. Film je u distribuciji Miramaxa  zaradio preko 3 milijuna dolara te lansirao karijeru Smitha kao pisca, režisera te Silent Boba.

foto: facebook.com/terminator
foto: facebook.com/terminator

19. The Terminator (1984)

Teško je zamisliti kako tandem James Cameron-Arnold Schwarzenegger može biti “nezavisan”, no ovaj znanstveno-fantastični film o putovanju kroz vrijeme bio je skroz indie 1984. godine. Cameron, koji je tada bio još neokićen blockbusterskom slavom, snimio je ovaj film s relativno malo novaca za sci-fi film, oko 6,5 milijuna dolara te proslavio Schwarzeneggera, unatoč činjenici kako Terminator u scenariju ima ukupno 18 rečenica za izgovoriti. Film je zaradio preko 10 puta više od uloženog te rezultirao i jednim od najuspješnijih nastavaka – Terminator 2: Judgement Day (1991).

foto: facebook.com/elmariachi
foto: facebook.com/elmariachi

18. El Mariachi (1992)

Akcijski film Roberta Rodrigueza iz 1992. godine El Mariachi koštao je beznačajnih 7000 dolara. Sniman na španjolskom s amaterskom postavom, originalno je bio namijenjen za isključivo maksičku distribuciju. Ipak, Columbia Pictures bila je itekako impresionirana Rodriguezovim talentom  tako da je otkupila prava na američku distribuciju te potrošila višestruko više na reklamaciju filma nego što je trebalo da se sam film snimi. Zanimljivo je kako je Rodriguez svojih 7000$ skupio sudjelujući u eksperimentalnim testiranjima lijekova, a o cijelom procesu je i napisao knjigu Rebel Without A Crew.

foto: facebook.com
foto: facebook.com

17. Shadows (1959)

John Cassavetes bio je pionir američkog nezavisnog filma  u kojima bi se oslanjao na improvizaciju svojih glumaca prikazujući izuzetno realistične filmove, netipične za američke uratke u to vrijeme. Njegov prvijenac iz 1959. godine Shadows sniman je 16mm filmom na ulicama New Yorka. Snimljen je u dvije verzije, jedna koja traje 78, a druga 87 minuta, te je polemika oko toga koja je verzija “savršenija” dio diskurza velikih kritičara i naučnika zadnjih 40 godina.

foto: facebook.com/myownprivateidaho
foto: facebook.com/myownprivateidaho

16. My Own Private Idaho (1991)

Drama Gus Van Santa iz 1991. godine My Own Private Idaho pripada pokretu poznatom i kao The New Queer Cinema – pokretu koji je popularizirao nezavisne filmove LGBT tematike kasnih 80-tih i početkom 90-tih godina. Film prati dvojicu muškaraca (River Phoenix i Keanu Reeves) na njihovom privatnom putovanju u Idaho, a zatim u Italiju. Film je hrabar i čvrst, a glavni glumci su naveliko hvaljeni zbog svojih nastupa.

foto: facebook.com/evildead
foto: facebook.com/evildead

15. The Evil Dead (1981)

Sam Raimi i glavni glumac Bruce Campbell doslovno su kucali na vrata ljudima s prototipom filma kako bi sakupili dovoljno za financiranje The Evil Deada. Sakupivši 90,000$, snimili su jedan od najoriginalnijih horora svih vremena. Sa seta kruže razne priče, o tome kako je snimanje bilo izrazito teško i neugodno, budući da je Raimi volio “mučiti” glumce da vidi hoće li puknuti. Film je zaradio višestruko od uloženog te proslavio Raimija.

foto: Miramax
foto: Miramax

14. Stranger Than Paradise (1995)

Jim Jarmusch isprofilirao se kao možda najpoznatiji američki indie redatelj, snimajući nezavisne filmove  tijekom 24 godine svoje karijere. Zahvaljujući velikom talentu i upornosti, Jarmuscha prati snažan kult, a Stranger Than Paradise je moguće njegov najkvalitetniji film. Radnja je minimalistička, film je sniman 16mm crno-bijelim filmom te ruši sve tradicionalne holivudske norme. Često ga nazivaju i ranim primjerom vala nezavisnog filma koji je uslijedio sljedeće desetljeće.

foto: facebook.com/memento
foto: facebook.com/memento

13. Memento (2000)

Iako danas slovi kao najmegalomanskiji redatelj, Christopher Nolan proslavio se psihološkim neo-noir trilerom Memento. Montiran miješanom kronologijom i različitim stilovima (crno-bijeli i u boji), film izrazito zbunjuje svoju publiku i pokazuje svoju briljantnost iz minute u minutu. Memento je od prvog dana pokazao svoju uspješnost, kako među publikom, tako i među kritikom, te je više puta proglašavan najboljim filmom desetljeća.

foto: facebook.com
foto: facebook.com

12. The Thin Blue Line (1988)

Errol Morrisov dokumentarac iz 1988. godine možda je najutjecajniji dokumentarac svih vremena. Istražujući priču o Randallu Daleu Adamsu, čovjeku koji je bio osuđen na smrtnu kaznu zbog ubijanja policajca 1976. godine, The Thin Blue Line  pomogao je uvjeriti službenike kako je Adams krivo osuđen. Ovaj dokumetarac spasio je čovjeku život te promijenio način na koji su se dokumentarci snimali. Morris, koji je ujedno i bivši privatni detektiv, svojim pedatnim istraživanjem snimio je dokumentarac koji je danas primjer kako nezavisna kinematografija može napraviti promjenu u društvu.

shes gotta have it

11. She’s Gotta Have It (1986)

Zajedno sa Stranger Than Paradise, She’s Gotta Have It pomogao je novoj generaciji nezavisnih filmaša. Prvijenac Spikea Leeja utjecajan je na više razina, portretirajući crnu Amerikanku Nolu koja u želji za ravnopravnošću zavodi troje muškaraca. Nola je seksualno slobodna i nezavisna crnkinja, nešto što se rijetko viđalo na velikim platnima u to vrijeme. Njezini ljubavnici i udvarači su također atipična skupina portretirana na filmu za sredinu 80-tih, a to su ugledni i načitani crnci. Film je koštao ukupno 185,000$, a zaradio je gotovo 8 milijuna.

Već sljedeći tjedan pročitajte novi nastavak, točnije, top 10 najutjecajnijih nezavisnih filmova na Ziheru!

Izvor: WhatCulture.com

Be social

Komentari