nemanja
17. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 11 minute nemanja je alter-ego Puležanina koji je albumom “Voodoo Beat” zatvorio svoju psihodeličnu disko trilogiju.

4. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Rujan je mjesec u kojem nas čekaju mnogi povratci – od drugog dijela „Časne“ do petog dijela serijala „Poslije svega“ pa sve do nevjerojatnog desetog dijela „Slagalice strave“ uz tek pokoji originalni film.

Vizart

Napoleon Bonaparte – Velika ličnost i u slikarstvu

Foto: facebook.com/ Grey Matter
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: facebook.com/ Napoleon Bonapart
Foto: facebook.com/ Napoleon Bonapart

Slavni Korzikanac, Napoleon Bonaparte, nije bio samo jedna od najznačajnijih povijesnih ličnosti. Nije ostao zapamćensamokroz povijesne termine kao osoba koja je postala prvi pariški konzul i prvi značajniji vladar Francuske, kreirala francusku banku, uvela svoj zakon u zakonodavni sustav i pobjeđivala bitke i pri tom porazila Austrijance, Engleze i mnoge narode. I on, i njegovi preci bili su motiv i tema slika brojnih umjetnika, koji su ih odlučili ovjekovječiti. Umjetnost je išla u korak s povijesti. Uz ponešto zanimljivosti, za one koji nisu najveći ljubitelji učiteljice života, slijedi presjek najznačajnijih djela slikarstva, čiji je motiv Napoleon!

Što se tiče umjetničke klime koja je tada, krajem 18. stoljeća, vladala, dominantni pravac bio je neoklasicizam. Potaknut ponovnim otkrićem antičkih svjetova, povezivao je antiku s uvjerenjima i idejama tadašnjeg društva, za razliku prijašnjeg razdoblja rokokoa, kao potpune suprotnosti. Neoklasicizam je naginjao didaktičnom, ozbiljnom i monumentalnom, a u slikarstvu se posebna pažnja posvećivala detaljima. Za vrijeme Napoleonove vladavine, postojao je zakon iz 1793., po kojem su svi umjetnici smjeli izlagati svoja djela u Salonu na godišnjoj izložbi Akademije. Nešto kao praizvedba Noći muzeja, mogli bismo se našaliti, jer ulaz je bio besplatan. Tako se promicala i širila umjetnost, da bude dostupna svima. Napoleon na Arcole mostu iz 1796., slikara Antoinea-Jeana Grosa, jedna je od tih nastalih i izloženih upravo na toj izložbi.

Foto: facebook.com/ Grey Matter
Foto: facebook.com/ Grey Matter

Fascinantan je kod Napoleona njegov snažan duh u tolikoj mladosti. Naime, imao je samo 20 godina za vrijeme Francuske revolucije, već je vodio revoluciju na Korzici, a s 35 godina u katedrali Notre Dame već je okrunjen za kralja. Jedan od najpoznatijih slikara koji se posvetio Napoleonu zasigurno je bio Jacques Louis David. Slikar je inače poznat po portretima Madame Recavier i Smrt Jean Paula. Između ostalih bogatih serija o Napoleonu, napravio je i seriju od četiri slike Napoleonove krunidbe. Najpoznatija je Krunidba Napoleona I.

Foto: facebook.com/ Grey Matter
Foto: facebook.com/ Grey Matter

Ostala poznata djela koja prate Napoleonov život, pod kistom Jacquesa Louisa Davida su i, vjerojatno najpoznatija, Napoleonov prijelaz preko St. Bernarda i brojni portreti, među kojima je i jedan nedovršeni. Naime, Napoleon nije imao vremena, a ni strpljenja pozirati dva do tri sata. Unatoč tome, ipak je pokazao poštovanje prema velikom slikaru i imenovao ga “Prvim slikarom carstva”. Za sliku Napoleonovog prijelaza preko Alpa (nastala u četiri mjeseca), postojalo je pet verzija, od kojih je zasigurno izostavljen realni prikaz. Povijest naime tvrdi drukčije. Napoleon nije, dok je prelazio Alpe bio na bijelom konju nego na mazgi koja se lakše kretala u blatnjavoj bitci. Zanimljivo je i da se na kamenju pojavljuju imena Bonaparte, Hannibal i Karolus Magnus (Karlo Veliki).

Foto: facebook.com/ Grey Matter
Foto: facebook.com/ Grey Matter

Među  najpoznatije Napoleonove portrete, kojih ima mnogo jer ih je on sam često naručivao, ubrajamo i onaj Jeana Augustea Dominiquea Ingresa, Napoleon, francuski car. Od slikarskih prikaza bitki, među najpoznatijima se nalaze one kod Waterlooa, Eylaua, Rivolija, Napoleonov ulazak u Berlin…No, svakoj slavi i moći, pa tako i ovoj velikoj Napoleonovoj, dođe kraj. Tako su na kraju Englezi ipak porazili Napoleona i zarobili ga na otoku sv. Helene, gdje je i umro 1821 godine. Ipak, zahvaljujući umjetnosti, danas nam je lakše vizualizirati davne događaje prošlosti i osjetiti komadić Napoleonove slave.

Foto: facebook.com/ Grey Matter
Foto: facebook.com/ Grey Matter
Be social

Komentari