Glazba

Nekonvencionalne glazbene dive: Lorde i Zola Jesus izdale nov moćan materijal

Foto: facebook.com/Lorde
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com/Lorde
Foto: facebook.com/Lorde

Degenerirane elektroničke mlade dive ne staju s radom. Nakon što je novozelandska kantautorica hrvatsko-irskoga podrijetla (dalmatinski djed) umjetničkog imena Lorde izdala EP “The love club” 2012. godine, a svoj debitantski album Pure Heroine u rujnu prošle godine, cijeli svijet nije mogao ostati indiferentan na djevojku prodornih plavih očiju koja nikad neće biti kraljevna, ali zato stvara kraljevske „masne“ beatove.

Njen prvi singl, Royals, debitirao je na prvoj poziciji novozelandske glazbene top ljestvice i dosegao prvo mjesto na Billboard Hot 100 ljestvici u 2013. godini, čineći ju prvom novozelandskom samostalnom umjetnicom koja je imala broj jedan pjesmu u SAD-u, te najmlađom glazbenicom koja je dospjela na najvišu poziciju Billboard Hot 100 od 1987. godine. Osim što sama piše većinu svojih tekstova, melodija i radi na produkciji od 14. godine, radila je na soundtracku ekranizacije popularne SF avanturističke sage autorice Suzanne Collins naslova Igre Gladi: Plamen. Nakon art-synth-electronica pop obrade pjesme Everybody wants to rule the world (originalno pjesma britanskog benda Tears for Fears iz 1985.), za novi nastavak Igre Gladi: Šojka rugalica napisala je singl Yellow flicker beat. Minimalističan synth, zveckavi bubnjevi i sonično taman jam uklapaju se u androgeno mračan, poetičan imidž sedamnaestogodišnjakinje. Lorde ulazi u glavu protagonistici filma Katniss Everdeen i lirično dočarava njenu struju svijesti (I’m a princess cut from marble smoother than a storm, and the scars that mark my body they’re silver and gold.) Uz neprekidno uspješno kreativno stvaralaštvo i već dvije osvojene nagrade Grammy prije punoljetnosti (za pjesmu godine i najbolji pop samostalni nastup za izvedbu pjesme, obje za pjesmu Royals) od ove mlade tamne pop princeze možemo očekivati još mnogo kvalitetnog materijala.

Foto: facebook.com/ZolaJesus
Foto: facebook.com/ZolaJesus

Masna i intenzivna produkcijom kao i Lorde, američka „Depeche-Florence mode“ kantautorica Zola Jesus (pravog imena Nika Roza Danilova) 7. listopada svijetu objavljuje novi album „Taiga“. U osam godina koliko je na sceni, izdala je četiri albuma (The Spoils, Stridulum II, Conatus i Versions), a peto studijsko izdanje sadržavat će 11 novih pjesama od kojih je za prvi sing izabrana Dangerous Days za koju je već snimljen i spot. Stopljena s maštom i idejama producenta Deana Hurleya koji je svojevremeno radio i na albumima Davida Lyncha (The big dream, Crazy Clown Town), u glazbeni opus i dalje uvrštava klasičnu elektroniku, industrial barokni art pop i kanalizira Kate Bush, a priziva Joy Division. Proganjajuć vokal sašiven finesom Lise Gerrard (Dead can dance) i Elizabeth Fraser (Cocteau Twins) u novome albumu amorfizira se u sanjarski pop Florence Welch i Robyn, s kristalno jasnim vokaliziranjem uz teške beatove. Album možete poslušati na stranici Soundcloud, a ako ju poželite poslušati uživo, provjerite koju vam je koncertnu lokaciju najbliže odabrati, jer još od kolovoza Zola promovira album diljem Europe i nastavit će sve do kraja ove godine (Engleska, Škotska, Francuska, Švicarska, Njemačka).

 

 

Be social

Komentari