Film

„Nemoguća misija: Odmazda, prvi dio” (2023): Svemoguća misija

Nemoguća misija
Foto: Screenshot from YouTube trailer
Vrijeme čitanja: 7 minute

“We live and die in the shadows, for those we hold close – and those we never meet” (moto IMF-a, „Nemoguća misija: Odmazda, prvi dio”)

Ethan Hunt i njegov IMF tim, potpomognut starom znanicom Ilsom Faust, uvučen je u međunarodnu zavjeru predvođenu tajanstvenim Gabrielom, duhom iz Huntove mračne prošlosti, koji želi osloboditi bespoštedan i okrutan program umjetne inteligencije na ionako uzdrmani svijet.

Rastrgan između mračne prošlosti, nestalne sadašnjosti i neizvjesne budućnosti, Hunt će morati poduzeti drastične korake kako bi pobijedio neprijatelje koji ne samo da su njemu ravni, već su možda i jači od njega. Njegova misija odvest će ga od arapskih pustinja do rimskih uličica, od venecijanskih kanala do austrijskih Alpa u još jednoj velikoj pustolovini ovog nepobjedivog tajnog agenta.

Od Hladnog rata do rata s umjetnom inteligencijom?

U sedmom dijelu franšize koja je počela još kao televizijska serija u davnim šezdesetima, dobu Hladnog rata, i oživljena kao filmska franšiza prije točno 27 godina, slavni glumac Tom Cruise ponovno surađuje s redateljem i scenaristom, oskarovcem Christopherom McQuarriejem („Privedite osumnjičene”).

Jubilarna je to osma suradnja između glumca i filmaša, a njihova zajednička povijest počela je još 2008. filmom „Operacija Valkira”, nastavila se u franšizi o Jacku Reacheru, filmovima „Na rubu budućnosti” i „Mumiji” da bi svoj vrhunac dosegnula trima filmovima o Ethanu Huntu („Odmetnuti”, „Raspad sistema” i „Odmazda, prvi dio”).

Njihova misija je uvijek ista – dostaviti što je moguće bolji akcijski film s hrabrim i gotovo nepobjedivim junacima, egzotičnim lokacijama snimanja, savršeno snimanim i koreografiranim scenama tučnjava i potjera po svim kutcima svijeta, s najboljim glumcima današnjice i koji kao podlogu ima gotovo pa nepropusni scenarij.

Njihova misija ovog puta, ako je odluče prihvatiti, jest ponoviti ili prestići uspjeh filma „Nemoguća misija: Raspad sistema” koji slovi za jedan od najboljih špijunskih i akcijskih filmova uopće. Ako ijedan dio njihova plana zakaže, fanovi ih će se odreći i zanijekati svako sudjelovanje u franšizi koja ulazi u srednje godine. Ova poruka će se uništiti za 3, 2, 1 –

Tehnologija kao dobar sluga, a zao gospodar

Pa saznajmo jesu li Cruise & McQuarrie, prema našem mišljenju, uspjeli u nemogućem. Za početak, iako je franšiza već iznjedrila čak šest filmova, neke stvari ostale su iste. Hunt je opet lovina (engl. hunted), likovi se pretvaraju da su netko drugi pomoću maski i modulatora glasa, Cruise izvodi za po život opasne vratolomije kako bi film bio što realističniji, nova prijetnja je gora od svih dosad zajedno. IMF ponovno putuje po cijelom svijetu, preokreti, izdaje i nova savezništva vrebaju na svakom koraku, no zašto mijenjati evergreene koji očigledno funkcioniraju?

„Tko god kontrolira Entitet, kontrolira istinu” (Eugene Kittridge)

Ono što je novo jest središnja tema filma – čovjek protiv tehnologije, Hunt protiv Entiteta, ljudska inteligencija, srčanost i duša protiv umjetne inteligencije koja nema ni boga ni države ni morala, kako je to sročio Denlinger, lik Caryja Elwesa.

Nemoguća misija
Foto: Screenshot from YouTube trailer

Iako su špijunski filmovi već i prije istraživali tu temu (primjerice u izvanrednom „Skyfallu” u kojem je glavni negativac, Raoul Silva, vrhunski haker koji čini Bonda zastarjelim) ovog puta je to ipak pomalo drukčije u smislu da se vremena mijenjaju i da je UI, iako u početnoj fazi, već sad toliko napredna da može napisati i ovu recenziju sama, a može i puno drugih i naprednijih stvari.

Zanimljivo je da je UI u filmu „Kreator” (2023.) prikazana kao dobra, a ljudi kao zli dok je ovdje potpuno suprotna. Mišljenja filmaša su, kako vidimo, podijeljena, kamoli običnog puka.

Ključ je u ključu!

Ovo visokotehnološko čudo, digitalni bog, kao svog poslanika je odabralo terorista Gabriela, mračnu figuru iz Huntove nepoznate prošlosti. Iako o Gabrielu ne znamo puno, možemo samo nagađati da je ime odabrano kao biblijska referenca – arkanđeo Gabrijel je Božji poslanik koji je donio Radosnu vijest Mariji. Ovaj Gabriel je mračni mesija koji želi sa svijetom podijeliti jedino smrt i patnju, kako to kaže Ilsa Faust.

Umjetna inteligencija nepoznatih motiva i njen zagonetni poslanik čine se kao neprijatelji koji će zadati puno glavobolja Ethanu Huntu i njegovim prijateljima te se postavlja pitanje kako će ih uopće zaustaviti.

Nemoguća misija
Foto: Screenshot from YouTube trailer

Ključ je u ključu, odnosno dvije polovice ukriženog ključa, koji otključavaju nešto još opakije od Entiteta, a to nešto bi moglo biti njegov izvorni kod. Ubrzo se u potragu za ključem uključuju svi živi i neživi – od Gabriela do Hunta, od CIA-e koja, po tko zna koji put, sumnjiči Hunta za izdaju pa do brokerice i trgovkinje oružjem znane samo kao Bijela Udovica, od Ilse Faust do Grace, šarmantne džeparošice koja biva nevoljko uvučena u svijet laži i obmana.

Četverodimenzionalni šah

Svaki od njih ima vlastiti motiv za pronalazak ključa koji tako prelazi iz ruke u ruku što ponekad može izgledati suviše komplicirano za pratiti, pogotovo kad su neki od tih igrača, poput Hunta, majstori infiltracije, iluzije, sabotaže i psihološkog ratovanja.

Ovo je četverodimenzionalni šah, upozorava lik Vinga Rhamesa, uvijek pouzdani Luther Stickell te je veliko pitanje tko će na kraju izaći kao pobjednik, pogotovo zato što nam je obećana „Odmazda, drugi dio” koja izlazi tek 2025. godine.

Nemoguća misija
Foto: Screenshot from YouTube trailer

Gigantska zvjezdana postava predvođena je Tomom Cruiseom u ulozi većoj od života. „Odmazda, prvi dio” nudi odgovor na neka davno postavljena, a dosad neodgovorena pitanja – tko je Ethan Hunt te kako je počeo raditi za IMF. Pritom je potrebno istaknuti da je njegov lik produbljen time što je on i, na neki način, jedini predstavnik dobra u svijetu i jedini koji želi uništiti Entitet, a ne ga (zlo)rabiti za svoje planove, poput drugih likova u filmu.

U tome kako je od kriminalca stvoren agent IMF-a veliku je ulogu odigrao Gabriel kojeg tumači izvrsni Esai Morales („Zločinački umovi”, „Kako se izvući s ubojstvom”, „Ozark”) koji je zamijenio Nicholasa Houlta na mjestu zlikovca.

Nemoguća misija
Foto: Screenshot from YouTube trailer

Možemo zahvaliti nebesima što je bilo tako jer je u međuvremenu Hoult dobio ulogu Lexa Luthora u filmu „Superman: Nasljedstvo” pa tako nije ništa propustio, a Morales je dobio veliku odskočnu dasku u Hollywood.

Njegov Gabriel je toliko misteriozan lik da ga prvi put čujemo tek u 51. minuti filma, a posebnim ga čini i to što naoko zna svaki korak svakog igrača u ovoj napetoj igri mačaka i miševa. On može biti bilo tko i zna sve te je savršen protivnik za ono što se čini kao posljednji pozdrav Ethana Hunta.

Ugledajte se na „Nemoguću misiju”, bondovci!

Kvartet snažnih ženskih likova svakako je još jedna kockica u prelijepom mozaiku zvanom „Odmazda, prvi dio” te je veoma pohvalno od scenarista McQuarrieja i Erika Jendresena („Združena braća”) što ti likovi (Ilsa Faust u izvedbi Rebecce Ferguson, Grace koju tumači Hayley Atwell te Bijela Udovica koju je utjelovila Vanessa Kirby te Pom Klementieff kao Paris) nisu nimalo nalik bondovskim djevojkama.

Nemoguća misija
Foto: Screenshot from YouTube trailer

One su snažne, no opet ranjive, nimalo seksualizirane, graciozne, pametne i hrabre, dostojne biti Huntove suradnice/rivalke. Pritom se ističe novopridošlica Atwell koja je dokazala da je njena uloga u filmu „Kapetan Amerika: Prvi Osvetnik” bila nedovoljna dobra da pokaže svu raskoš njenih glumačkih vještina.

Huntov IMF tim kojeg čine hakeri Luther Stickell (Ving Rhames) i Benjamin „Benji” Dunn (Simon Pegg) još jednom se pokazuju kao izvrsni i u dramskim i u komičnim scenama kojih je neočekivano puno za film o nadolazećem Trećem svjetskom ratu. Posebno je dobar Pegg sa svojom posebnom vrstom britanskog humora.

Foto: Screenshot from YouTube trailer

Shea Whigham i Greg Tarzan Davis glume Briggsa i Degasa, dvojicu plaćenika iz redova američke obavještajne zajednice koji su uvjereni da je Hunt na krivoj strani zakona i da treba biti uhićen/ubijen/nešto još gore. Pritom je njihova uloga slična onoj Indiani Jonesa u filmu „Otimači izgubljenog kovčega” – film bi bio isti da nema njih i njihovog lova na vlastite repove.

Film od 155 minuta koji se pogleda za dva sata

Suočeni sa sustavom koji može provaliti u svaki financijski, obrambeni i infrastrukturni sustav na Zemlji, okupljena je vrhuška američkih obavještajnih i obrambenih agencija koju glume Rob Delaney, Mark Gatiss, Indira Varma i Charles Parnell, a koji će zasigurno imati veću ulogu u željno iščekivanom osmom dijelu.

Film se odvija na predivnim i egzotičnim lokacijama kao što su Beringovo more, Amsterdam, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Rim, Venecija i Austrija te posebnu ulogu u donošenju atmosfere tih mjesta ima sjajna fotografija, a koja se posebno ogleda u vrhuncu filma koji se odvija na kanalima i mostovima Venecije.

Foto: Screenshot from YouTube trailer

Svaku Cruiseovu vratolomiju i potjeru prati fantastična glazba Lornea Balfea koji se ovime potvrđuje kao jedan od najboljih skladatelja filmske glazbe našeg vremena.

Iako film traje grandioznih 155 minuta, tempo radnje je toliko ubitačan da ćete ga pogledati za dva sata. 🙂 Ethan Hunt i njegov tim vraćaju se 23. svibnja 2025. godine u svim kinima. Ili se ipak ne vraćaju? Saznajte gledajući ovaj film!


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari