Film

Nikad uspješnija 2016. garantira i nikad bolju 2017. godinu u Art-kinu

Elle
Foto: Facebook.com/ElleFilm
Vrijeme čitanja: 4 minute

Godina 2016. za Art-kino bila rekordna po broju gledatelja (preko 40.000) s ukupno održanim 941 filmskim programom, 20 premijera, izvrsnom posjetu riječkih školaraca (program Škola u kinu) te gotovo 5.000 ostalih posjetitelja koji su pratili komplementarne programe Art-kina poput tribina, okruglih stolova, koncerata… Program je izveden zahvaljujući suradnji s preko 80 partnera te brojnim gostima iz filmske industrije. Noviteti Art-kina u ovoj godini koje svakako treba istaknuti su osnivanje Knjižnice Art-kino te program «Film izvan okvira» koji je na mjesečnoj bazi donosi predstavljanje novih knjiga uz dolazak autora te prateći filmski program.

Program u siječnju u Art-kinu kreće od subote, 7. siječnja. Što sve očekuje Riječane i Riječanke u siječnju? Najprije će se na repertoaru Art-kina naći TOP 5 hrvatskih filmova što po gledanosti što po ocjenama publike. TOP 5 donosi dokumentarni film Gazda, Ustav Republike Hrvatske Rajka Grlića, S one strane Zrinka Ogreste, Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić te Houston, imamo problem!.

Novi filmski naslovi koji stižu početkom godine su triler Paula Verhoevena Elle, drama Joachima Triera Glasnije od bombi, Noćne životinje Toma Forda, Klan Pabla Trapera, Neruda Pabla Larraína, American Honey Andree Arnold

Mini Art-kino donosi nove francuske filmove:  drama Nevine nas vodi u Poljsku, 1945. gdje mlada Mathilde pomaže preživjelima, a poseban šok izazovu i neočekivani prizori trudnih redovnica, komediju Zaljev luđaka nas vodi u ljeto 1910. i neobičan nestanak brojnih turista s divnih plaža zaljeva Chanel kojeg istražuje neslavni detektivski par Machin – Malfoy, Marguerite koji prati bogatu ženu, obožavateljicu  glazbe i opere koja voli pjevati svojim prijateljima iako nema sluha te romantičnu dramu Moj kralj smještenu u rehabilitacijski centar i prisjećanja turbulentne veze i destruktivne strasti glavne protagonistice.

Foto: facebook.com/Lesinnocentes.lefilm

Provokativni nizozemski redatelj Paul Verhoeven (Sirove strasti, Svemirski marinci i Totalni opoziv) svojim je prvim filmom na francuskom jeziku najavio povratak na velika platna. Priča ovog mračnog i stiliziranog trilera prati 50-godišnju Michéle (Isabelle Huppert), uspješnu i nemilosrdnu poslovnu ženu koju u njezinom domu napadne i siluje maskirani muškarac. Ona postaje opsjednuta pronalaskom nepoznatog počinitelja… Elle je na repertoaru Art-kina od 7. siječnja.

Skorašnja izložba proslavljene fotografkinje Isabelle Reed (Isabelle Huppert), tri godine nakon njene prerane smrti, razlog je povratka njenog starijeg sina Jonaha (Jesse Eisenberg) u obiteljsku kuću gdje će provesti više vremena s ocem Geneom i povučenim mlađim bratom Conradom. Dok su sva trojica zajedno pod istim krovom, Gene se očajnički pokušava povezati sa svojim sinovima, ali se muči da pomiri njihove osjećaje spram žene koje se svatko prisjeća na drukčiji način… Drama Glasnije od bombi moći će se pogledati na velikom platnu od 8. siječnja.

Od 9. siječnja Art-kino prikazuje iščekivane Noćne životinje Tom Ford donosi napeti romantični triler, šokantne intimnosti koja istražuje tanke linije između ljubavi i okrutnosti te osvete i iskupljenja. Susan Morrow (Amy Adams) živi neispunjen život sa suprugom Huttonom Morrowom. Jedan vikend, kad Hutton ode na poslovni put, Susan dobiva paket od svoga bivšeg muža, Edwarda Sheffielda (Jake Gyllenhaal) – roman “Noćne životinje” posvećen njoj…

Klan nas vodi u Argentinu ranih osamdesetih. U jednom naizgled običnom obiteljskom domu u tradicionalnom kvartu San Isidro, zastrašujući klan živi od otmica i ubojstava. U manjoj ili većoj mjeri, svi članovi obitelji sudjeluju u tom groznom poslu jer žive od visokih iznosa otkupa koje plaćaju obitelji žrtava. Utemeljen na istinitoj priči o obitelji Puccio, ovaj iznimno napet film Pabla Trapera pun spletki i intriga smješten je u kontekst posljednjih godina argentinske vojne diktature i ranih dana povratka u demokraciju. Na repertoaru Art-kina od 12. siječnja.

Neruda koji je portretiran u istoimenom filmu nije strastveni romantik, već strastveni komunist sklon prolaznim užicima. U bijegu je, a odlučni mu je detektiv Oscar za petama. Neruda nije klasičan biografski film o životu pisca. Ulogu detektiva u napetoj drami Pabla Larraína tumači Gael García Bernal. Na programu od 19. siječnja.

Foto: Press/HRFF

Dobitnik Nagrade žirija na ovogodišnjem Cannesu, American Honey dinamična je lirska odiseja u kojoj skupina razuzdanih adolescenata putuje Amerikom baveći se prodajom časopisa. Zasićena teškim životom, mlada Star bježi od svoje disfunkcionalne obitelji i pridružuje se grupi mladih putujućih trgovaca. Ondje se zaljubljuje u Jakea, kojeg glumi ekscentrični Shia LeBeouf, a uskoro i prigrljuje njihov otpadnički način života obilježen tulumarenjem, kršenjem zakona i beskonačnim kretanjem. Četvrti film nagrađivane britanske redateljice Andree Arnold smion je uvid u supkulturu mladih američkih marginalaca baziran na stvarnom iskustvu. Od 26. siječnja.

Od posebnih siječanjskih programa valja istaknuti i dva okrugla stola. Jedan na temu Bergmanove Jesenje sonate koja će poslužiti i kao uvertira u samo prikazivanje filma u Art-kinu, ali i u istoimenu kazalištu adaptaciju. Film je prvi put prikazan 1978. godine, a riječka premijera istoimene predstave, u kojoj prvakinja Hrvatske drame riječkog kazališta Mira Furlan tumači ulogu Charlotte, bit će održana u HNK Ivana pl. Zajca 12. siječnja.

Nova sezona u Mini Art-kinu tijekom drugog semestra akademske 2016./2017. ponedjeljkom (dva puta mjesečno) donosi novi program Kino učionica. Okrugli stol pod nazivom «Gledaj mizoginiju» donosi razgovor te najavu nadolazećeg programa. Na okruglom stolu sudjeluju Jelene Višnjić (Centar za ženske studije Beograd), Ivan Blažević (Solidarna, kampanja Drugotna na sav glas), Petra Bezjak Čargonja, Greta Grakalić Rački (Kulturalni studiji) / razgovor moderira dr.sc. Brigita Miloš.

Naravno, vikendi u ranijim terminima i dalje su rezervirani za najmlađe te cijele obitelji. Od 8. siječnja moći će se pogledati igrani švedski film Ema spava negdje drugdje, francuska komedija Novi klinac i Uvijek svoja, ali i novi hrvatski film o već poznatom Koku – Uzbuna na Zelenom Vrhu. Koko i njegovi prijatelji provode ljetne praznike na obalama jezera uz idilični Zeleni Vrh, družeći se i igrajući. Bajkovitu seosku idilu naruše neobični događaji koji uznemire i djecu i sve seljane: kradljivci pod okriljem noći pljačkaju kuću za kućom, odnoseći sve vrijedno što im dođe pod ruke. Novu Kokovu avanturu moći će se pogledati od 28. siječnja.

Vidimo se u Art-kinu

Be social

Komentari