Film

Nova era DC-jevog filmskog svemira

Foto: facebook.com/dc
Vrijeme čitanja: 4 minute

Nekoliko mjeseci nakon osnivanja DC Studios šefovi studija objavili su što čeka vjerne fanove i u godinama koje slijede. Redatelj i scenarist James Gunn, idejni začetnik novog filmskog svemira pod nazivom DC Universe, predstavio je novih deset filmskih i televizijskih projekata uz neke već najavljene projekte.

“The Flash” kao pokretač novog svemira 

Novu eru započinje film „The Flash“ koji će ponovno pokrenuti ono što je ostalo od DC-ja i koji u kinima izlazi 16. srpnja ove godine. Film će pružiti priliku čelništvu studija da rebootaju filmski svemir i otvore čist račun, bez veza s prijašnjom administracijom i glumcima koji su nekad utjelovljavali poznate superjunake.

Slijedi ga film „Blue Beetle“ koji će po prvi puta predstaviti naslovnog junaka na velikom platnu, mladog Latinoamerikanca koji dobiva čarobne moći putem tajanstvenog skarabeja. Blue Beetle će ispuniti kinodvorane 18. kolovoza.

Na sam Božić u kina stiže „Aquaman i izgubljeno kraljevstvo“, nastavak hita „Aquaman“ u kojem se kralj oceana obračunava s novom-starom prijetnjom u obliku zlikovca Crne Mante.

A kad smo kod novih naslova predstavljenih krajem siječnja, prvi na redu je „Creature Commandos“, animirana serija o timu antiheroja i natprirodnih bića koji obavljaju supertajne misije. Zanimljivo je da će, iako je serija animirana, ti likovi postupno prijeći u igranu sferu te da će ih isti glumci utjeloviti i u seriji i na velikom platnu. Trenutna postava je nepoznata, no zna se da će glumci utjeloviti likove kao što su Rick Flag stariji, Frankensteinova mladenka, Doktor Fosfor, Eric Frankenstein, G.I.Robot, doktorica Nina Mazursky i Weasel, koji se već pojavio u filmu „Odred otpisanih: Nova misija“.

Foto: facebook.com/dc

Sljedeći projekt u bogatom rasporedu je serija jednostavnog naziva „Waller“, a koja govori o Amandi Waller, tajanstvenoj i okrutnoj šefici na čelu Odreda otpisanih i drugih poluilegalnih antiherojskih timova. Oskarovka Viola Davis vraća se ulozi koju utjelovljuje još od 2016. godine, a pridružuju joj se John Cena kao Peacemaker te drugi likovi iz postave HBO Maxove serije „Peacemaker“. Tvorci serije su Christal Henry („Watchmen“) i Jeremy Carver („Doom Patrol“).

Najavljeni novi filmovi o Batmanu i Supermanu

Slijedi film „Superman: Nasljedstvo“ koji govori o životu mladog Clarka Kenta znanog i kao Superman, a čiji scenarij potpisuje Gunn osobno. Nepoznato je tko će glumiti Čovjeka od čelika, no to zasigurno neće biti Henry Cavill. Superman slijeće u kina 11. srpnja 2025. godine.

HBO Max dobiva novu seriju – „Lanterns“. Riječ je, dakako, o seriji koja prati živote superherojske skupine Green Lanterns, a koja ima natruhe „Pravog detektiva“ u smislu da će Lanterni Hal Jordan i Jon Stewart rješavati zvjerska ubojstva na Zemlji koja im je povjerena na brigu.

Ponovno je na redu film, i to „The Authority“, nepoznanica za one koji nisu čitali stripove DC-ja. Radi se o skupini antiheroja koji stvari rješavaju na svoj način te koji smatraju da se u okrutnom svijetu može preživjeti samo ako si okrutniji od protivnika. Datum izlaska, kao i za većinu projekata, ostaje nepoznanica.

„Igra prijestolja“ s dodatkom „Wonder Woman“ – tako Gunn opisuje seriju „Paradise Lost“, a koja govori o postanku drevnog otoka Amazonki, Temiskiri. Nažalost, u priču nije uključena sadašnja Wonder Woman koju tumači Gal Gadot te se radi o svojevrsnom prednastavku filma „Wonder Woman“.

Za sve oni koji su se poput Nicholsonova Jokera pitali „A gdje je Batman?“, evo ga – i to u proširenom izdanju s Robinom. Bruce Wayne otkriva da ima sina Damiana te ga mora preodgojiti i pretvoriti iz ubojice u sebi sličnog superheroja koji će postati Robin. Prvi je to pokušaj ekranizacije priče o Robinu od nesretnog filma „Batman i Robin“. Film je dobio naziv „The Brave and the Bold“, no nije utemeljen na istoimenom stripovskom serijalu.

Foto: facebook.com/dc

Mnoštvo projekata

Da nije sve tako crno i mračno, dokaz je „Booster Gold“, serija o „luzeru“ iz budućnosti koji iskoristi svoje moći putovanja kroz vrijeme kako bi došao u prošlost i natjerao ljude da ga vole. Svoju premijeru serija će imati na HBO Maxu.

Svoj film dobiva i Supergirl i to pod nazivom „Supergirl: Žena sutrašnjice“. Gunn opisuje Supergirl kao puno kompleksnijeg lika od njenog bratića Supermana jer je odrastala na komadiću planeta Kripton i gledala kako svi njeni voljeni umiru u mukama dok je Superman odrastao u sretnoj obitelji Kent. Nije poznato hoće li Sasha Calle koja glumi Supergirl u filmu „The Flash“ reprizirati svoju ulogu.

Priču zaključuje „Swamp Thing“, horor film o porijeklu Swamp Thing, kultnog antropomorfnog lika iz DC-eve kuhinje.

Svi ovi projekti bit će objedinjeni pod nezgrapnim nazivom „DC Universe: Prvo poglavlje – Bogovi i čudovišta“ čime DC želi postati sličniji Marvelu i njegovim Fazama.

Podijeljen filmski svemir

Uz taj niz povezanih priča, ostalo je mjesta i za priče koje ne spadaju u isti superherojski svemir. Te zasebne priče bit će ispričane u svemiru pod nazivom DC Elseworlds, a uključuju „Joker: Folie à Deux“ koji u kina dolazi početkom listopada sljedeće godine, Reevesovog „The Batman: Part II“ koji će svjetlo dana ugledati 3. listopada 2025. godine te film o afroameričkom Supermanu koji piše autor stripova Ta-Nehisi Coates, a producira J.J. Abrams (serije „Alias“, „Izgubljeni“).

Zaključno, možemo reći da DC prestaje biti produkcijski pakao u kojem se glumci mijenjaju kao na traci i da postaje gotovo ujedinjeni filmski svemir s jednom vizijom za koju će samo vrijeme i odaziv gledatelja pokazati je li bila dobra.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari