eurosongu
16. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 6 minute Loreen je praktički bila proglašena pobjednicom Melodifestivalena prije njegovog starta. Postavlja se pitanje zbog čega se uopće onda održavao nacionalni izbor ove godine i trošili silni novci koje su radije mogli sačuvati za organizaciju Eurosonga iduće godine.

pjesme
8. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 25 minute Naši ljubitelji Eurosonga, Patrik, Eva i Helena, poslušali su sve pjesme s ovogodišnjeg natjecanja i za vas sačuvali svoje dojmove.

Glazba

Nova glazba: Fantom, Sitzpinker, Zvjezdan Ružić & Josipa Lisac i drugi

nova glazba
Vrijeme čitanja: 3 minute

Nova glazba i ovoga tjedna donosi izbor najzanimljivijih novih singlova po izboru glazbene redakcije. Glasovanje za singl tjedna traje od srijede do srijede, a pobjednički singl mjeseca, koji bira naša glazbena redakcija, automatski ulazi u konkurenciju za singl godine. Vi odlučujete koji novitet je zaslužio biti na prvom mjestu. Glasujte za svog favorita i donesite mu vječnu slavu!

Pobjednički singl prošlog tjedna ima Isabelle s pjesmom Poljubac.

Domaće snage ovog tjedna odmjerit će Fantom, Sitzpinker, Zvjezdan Ružić & Josipa Lisac, ACART i Lana Janjanin.

Aktualnosti u svijetu strane glazbe možete pratiti u našoj rubrici Mjesečna Doza Popa.

Domaća i regionalna scena

Fantom – Barbara

Beogradski bend Fantom jedan je od čuvara zvuka osamdesetih. Čine ga Petar Vagner, Luna Škopelja i Nemanja Maksimović. Za sebe kažu da su pripovjedači noćnih priča, što u svojim pjesmama vješto ocrtavaju dubokim reverbima i sjetnim vokalima. Na momente imate osjećaj da muzika ovako zvuči kad je sanjate. Od svog prvog hita Žena ne prestaju stjecati sve veću popularnost u cijeloj regiji. Glazbu izbacuju pod zagrebačkim labelom više manje zauvijek.

Sitzpinker – Mustang

Nakon što su pjesmom Da li obilježili 2020. godinu, za bend Sitzpinker tek su se otvorila vrata novog zvuka. Od dolaska producenta Andreja Mladenovića u paletu instrumenata sve su više počeli uskakati synthovi i sampleovi. Pjesma Sudan, koja je izišla u rujnu ove godine, prva je pokazala novu širinu koju ovaj bend ima, a sada to potvrđuju i singlom Mustang. Mnogo toga još od njih možemo očekivati, naše je samo da sjedimo i čekamo što će se novo izroditi u ovom laboratoriju zvuka.

Zvjezdan Ružić & Josipa Lisac – Da li sam ti ikad rekla da te volim

Kada danas vidite pjesmu s trajanjem od 6:15 minuta, jasno je da je snimljena bez utjecaja producenata, izdavača, menadžera i ostalih. Takvu “ludoriju” mogu napraviti samo oni koji se bave glazbom zbog same glazbe, ili su dovoljno veliki da im ovi gore nabrojani ne uvjetuju puno stvari u poslu. Za veličanstvenu Josipu i genijalnog Zvjezdana rekao bih da vrijedi i jedno i drugo,

Peterostruki dobitnik Porina Zvjezdan Ružić odlučio je na 30. obljetnicu smrti velikog hrvatskog kompozitora i Josipine najveće ljubavi Karla Metikoša objaviti obradu ove njegove pjesme. U pjesmu nas uvodi Ružićev baladični i pomalo bajkoviti klavir praćen gudačima, da bi Josipa (kako ona to inače i radi) zarobila svu tu glazbu u neki svoj svijet, a preko nje otpjevala još jednu melodiju za Karla.

ACART – Pa plešemo

ACART – Aleksandar Mitrović beogradski je kantautor, kompozitor i pjevač. Iza sebe ima audio izdanja Ćiril Method (Lampshade Media, 2017.), Studio Sessions (Lampshade Media, 2018.) i Homo Ludens (Kontra Records, 2020.). Uz etno-jazz, fusion i funk često zna uplivati i u vode simfonijske, elektronske i eksperimentalne glazbe. Kombinacija videospota i glazbe na pjesmi Pa plešemo uvode nas u zadimljene cabaret prizore, a bridge potpomognut elektronskim perkusijama daje kratki, ali slatki naboj energije koji osvježi pjesmu na prelijep način.

Lana Janjanin – Budi svjetlost

Pjesma je nastala već prošle godine kao glazba za jednu korporativnu reklamu koju je časopis Gloria proglasio za reklamu godine u Hrvatskoj te je dobila NYX nagradu u kategoriji Corporate Image. Za pjesmu je snimljen komorni orkestar sastavljen od 12 gudača, a montažom videa pozabavila se i sama Lana. Spot je sniman na adventu u Zagrebu. Osim All I want for Christmas is you, ove godine na playlistu za božićni ručak možete dodati i pjesmu Budi svjetlost. Kažem ove godine zato što se bojim da je se sljedeće godine nećemo ni sjetiti jer se čini kao samo još jedna u beskrajnom nizu božićnih pjesama.

 

Novu glazbu ovaj je tjedan birao Mateo Nikše.

(Visited 431 times, 1 visits today)
Be social

Komentari