novo u kinu
14. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 3 minute Pet trilera, tri drame, dva horora te po jedan mjuzikl i znanstvenofantastični film izvanredan su recept za mjesec ljubavi prema svemu, a u našem slučaju, i prema filmovima!

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Glazba

Nova glazba: Let 3, Judette, Moskva, Pussy Riot, Muse i drugi

nova glazba
Vrijeme čitanja: 3 minute

Nakon što smo prebacili kazaljke na satovima jedan sat unatrag, spojili si topli produženi vikend, nabacili koji kilogram od pretjerivanja u hrani i piću, došla je još jedna srijeda i s njome vrijeme za još jedan Ziherov pregled glazbenih noviteta. Tko je više radio, a tko više odmarao, otkrijte u redovima koji slijede.

Domaći i regionalni glazbeni noviteti
Let 3 – Mazi

Prvi brkovi Rijeke okupljeni unutar kulturno umjetničkog društva Let 3 svoje su fanove počastili novim spotom za pjesmu Mazi. Spot potpisuje Boris Sekulić, a u izradi su sudjelovali i Filip Tot kao direktor fotografije, Maida Srabović kao montažerka, Bianka Žugelj koja je zaslužna za maske, dok su u spotu glumili Saša i Siniša Brezovac te Goran Zelić. Mazi je ujedno i još jedna pozivnica za subotnji koncert Leta 3 koji će se održati u riječkom Torpedu. Na koncertu  na kojem će Let 3 promovirati svoj album “Angela Merkel sere” će kao gosti nastupiti i Niet i Moskva.

Moskva – Reci mi sve

No neće samo glavne subotnje zvijezde predstaviti novu pjesmu u Torpedu jer i njihovi gosti, riječka Moskva, imaju svoga konja za utrku, pjesmu Reci mi sve. Njome ovaj četveročlani sastav najavljuje svoj treći studijski album “Elektrik instinkt” koji su snimili uživo u već spomenutom Torpedu, i to pod producentskom palicom Mateja Zeca. Reci mi sve pjesma je istančanih riffova, a donosi jednu novu, puno žešću, rock verziju Moskve.

 

Judette – Žuti vlak

Novi je singl imena Žuti vlak protekloga tjedna objavila i peteročlana alternativna pop/rock grupa Judette. Žutim vlakom Judette najavljuje izlazak prvoga studijskog albuma “27” koji bi svjetlo dana trebao ugledati sredinom ovoga mjeseca. U prvom je planu i ove njihove pjesme ugodan vokal Lee Lucije Radolfi, a pjesma ima potencijal postati vrlo rado slušan gost radijskih postaja.

Gretta – Tobogan 

Novi spot za pjesmu Tobogan (objavljenu potkraj rujna) ima i zagrebački rock kvartet Gretta. Tobogan je pjesma koja sama po sebi ima nekakav nostalgični prikaz, a sada je dobila i takav vizualni identitet. Riječ o pjesmi koja je predstavljena kao prvi singl s nadolazećeg petog studijskog albuma Grette, a na njoj je prateće vokale otpjevao Suba iz Hladnoga piva. Osim što su na pjesmi dečki imali pojačanje u vidu pratećeg vokala, novost je i to da se po prvi put u nekoj njihovoj stvari može čuti ukulele.

Neno Belan & Fiumens – Sanjaj!

Video ruho ovih je dana dobila i pjesma Sanjaj! Nene Belana & Fiumensa. Sanjaj! je jedna od desetak pjesama napisanih za potrebe mjuzikla “Čarobnjak iz Oza” u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Šibenik. premijerno postavljenog u lipnju 2016. na Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku pod redateljskom palicom Nine Kleflin. Tekst pjesme koja govori o neraskidivosti prijateljstva napisale su Ines Prajo i Arijana Kunštek. U spotu,  u ulogama Dorothy, Strašila, Lava i Limenog, sudjeluju glumci iz mjuzikla: Maja Kovač, Jakov Bilić, Matija Kačan i Ivo Perkušić.

Phaneron – Kreni dalje

Kreni dalje prvi je singl s nadolazećeg EP-a zagrebačke grupe Phaneron. Elektro-akustični rock bend Phaneron nastao je krajem 2013. godine i ubrzo nakon toga objavio svoj prvi EP “Memories”. Trenutačno rade na razvijanju novoga zvuka, ali i svu koncentraciju usmjeravaju na stvaranje glazbe na hrvatskome jeziku. Kreni dalje vrlo je obećavajući početak, a producirao ga je Luka Gabrić.

Električni orgazam – Istok, zapad, sever, jug

Uvjerljivo je najdužu pjesmu ovoga tjedna objavio Električni orgazam. Pjesma Istok, zapad, sever, jug traje 7:43 minuta, a osim po dužini posebna je i po zvuku trube koji je prisutan tijekom gotovo cijele pjesme. Sve samo ne obična pjesma Električnog orgazma ujedno je i treći najavni singl njihovog nadolazećeg albuma “Gde smo sad?”.

Strani noviteti
Pussy Riot – Straight Outta Vagina (feat. Desi Mo & Leikeli47)

Ovih je dana stigla još jedna glazbena reakcija na riječi Donalda Trumpa. Glavne su akterice punk rock ruske feministkinje poznate kao Pussy Riot, a za Trumpa imaju poruku Straight Outta Vagina. Pjesma se referira na razne šovinističke Trumpove ispade i njegove češte seksističke i mizogine izjave i Trumpa podsjeća da je i on sam došao iz vagine. Cure su pjesmu napravile u suradnji s Daveom Sitekom iz TV on the Radio, a na njoj gostuju  i Desi Mo i Leikeli47.

Bloc Party – Stunt Queen

Novi spot za ranije objavljenu pjesmu Stunt Queen ovih je dana predstavio izmijenjeni sastav engleskog indie rock sastava Bloc Party.  Pjesma je već objavljena na njihovom posljednjom studijskom albumu “Hymns”, a riječ je o prvoj pjesmi koju su zajedničkim snagama napisali i izveli originalni članovi Kele Okereke i Russell Lissack i noviji članovi Justin Harris i Louise Bartle.

Blood Orange – I know

Novim se spotom, ali i zavidnim plesnim (baletnim) vještinama može pohvaliti Devonté Hynes, poznatiji kao Blood Orange. Svoje je plesno umijeće pokazao u spotu kojega je sam režirao, a riječ je o spotu za pjesmu I know koja se našla na njegovom albumu “Freetown Sound”.

Muse – New Kind Of Kick

Aktivan je ovoga tjedna bio i Muse koji je objavio obradu pjesme New Kind Of Kick benda The Cramps. Povod obradi bio je Halloween, a kako izgleda kada se kompletni Muse obuče u kožu od glave do pete, najbolje da pogledate u spotu.

Novu glazbu ovoga je tjedna birala Anja Nežić. 

Be social

Komentari