eurosongu
16. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 6 minute Loreen je praktički bila proglašena pobjednicom Melodifestivalena prije njegovog starta. Postavlja se pitanje zbog čega se uopće onda održavao nacionalni izbor ove godine i trošili silni novci koje su radije mogli sačuvati za organizaciju Eurosonga iduće godine.

pjesme
8. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 25 minute Naši ljubitelji Eurosonga, Patrik, Eva i Helena, poslušali su sve pjesme s ovogodišnjeg natjecanja i za vas sačuvali svoje dojmove.

Glazba

Nova glazba: Jinx, Kojoti, Mangroove, Sassja, Pavel, Detour i drugi

nova glazba
Vrijeme čitanja: 4 minute

Adventi napadaju sa svih strana, lampice svijetle svuda oko nas i križamo dane do omiljenog blagdana. Naravno, i Ziher je zahvatila božićna groznica pa naš Djed Mraziher dijeli poklone svakoga dana i nastavit će to raditi sve do Božića. Snijega negdje ima, negdje nema, baš kao i u našim odabranim glazbenim novitetima jer se nisu svi odlučili za prigodna izdanja. Do paljenja sljedeće svijeće na vijencu ostaje nekoliko dana koji se mogu skratiti dobrom Novom glazbom.

Domaća i regionalna glazba

Jinx – Easy

Njihov “Pogrebi i pomiriši“ definitivno je jedan od kandidata za album godine, a jedna od pjesama na njemu je i Easy. Klasična poruka o tome kako ne treba žuriti poslana je na Jinx način. Bendu se priključio i gudački kvartet koji je još dodatno “smekšao“ vrijeme. Mark Saunders (D. Bowie, Cure, N. Cherry…) miksao je ovu pjesmu, dok je spot režirao Ven Jemeršić s kojim su Jinxi već surađivali na video uradcima za Na zapadu, Da smo se voljeli manje i Maradona.

Kojoti – Nova riječ

Kojoti su se vratili, a tko ne vjeruje, može to provjeriti 9. prosinca u Tvornici kulture na njihovom velikom koncertu. Prošlog su nas tjedna oduševili singlom Mi ne pripadamo tu, a Nova riječ je stigla ovog tjedna. Druga nova novcata pjesma je, za razliku od prethofne, ljubavne tematike. Davor Viduka autor je glazbe, a u pisanju teksta mu se pridružio Alen Marin. Marko Petrović snimao je spot u režiji Dalibora Barića.

Sassja – Stube

Nasilje nad ženama još je uvijek veliki problem koji se neće riješiti sam od sebe. Podizanje razine svijesti i odgovornosti Sassja je napravila singlom Stube. Ujedno je najavila i izlazak novog albuma “No problemo” koji je u potpunosti objavljen prvog prosinca pa sada strpljivo čekamo datume koncertne promocije.

Pavel – Svi moji Božići

Pjesma Svi moji Božići predstavljena je još prošle godine kao singl, no za ovu su joj sezonu blagdana odlučili dati pravo vizualno ruho. Pavel i redatelj Boris Sekulić napravili su prigodan spot u kojem Djed Božićnjak ne putuje saonicama, možda zato što nema snijega, ali i to se može promijeniti. Čaroliju blagdana dodatno će uljepšati svojim nastupima na raznim adventima, pa ih pokušajte uloviti u nekom gradu.

Mangroove feat Remi – Ljubavi ni za lijek

Najavljena suradnja Mangroove i Remi napokon je predstavljena i glazbenim spotom u režiji Branka Pašića. Ljubavi ni za lijek pjesma je kojoj se možda ne bi nadali, no djeluje osvježavajuće jer se radi o izvrsno ukomponiranim izvođačima koji su ispričali lijepu priču o ne tako lijepim stvarima.

Detour – Bez tebe

Bez tebe je novi singl popularne grupe Detour. Ljubavna pop pjesma naći će se i na njihovom novom albumu “TourDetour” koji bi trebao biti objavljen sredinom iduće godine. Cijeli bend je aranžirao pjesmu, Nenad Borgudan je producirao, a Srđan Sekulović je bio zadužen za mix i mastering. Nastupe Detoura kojih ne manjka ovog prosinca moći će se uloviti u Zagrebu, Karlovcu, Šibeniku, Splitu, Osijeku, Trogiru i Umagu.

Maja Posavec – Kada ne bi imao strah

Pjevačica Maja Posavec ima spreman solo album, no do objave će pričekati veljaču 2018. godine. Kada ne bi imao strah njen je novi spot čiji je idejni autor Damian Nenadić okupio svoje kolege i skupa su napravili kolaž za ovu ljubavnu pjesmu.

Hladno pivo ft. Josipa Lisac – Soundtrack za život

Hladno Pivo obilježava 30 godina postojanja s kompilacijom “Greatest hits” objavljemom 4. prosinca. Na kompilaciji su se našle 23 pjesme po izboru benda od kojih je najveće iznenađenje pjesma Soundtrack za život koju je svojim glasom obogatila Josipa Lisac! Hladno Pivo i Josipa Lisac ovogodišnji su dobitnici nagrade HGU-a, 30 i 50 godina karijere. Hladno pivo proslavu će okruniti s dva koncerta u Domu sportova, 2. i 3. ožujka 2018. godine.

Sandro Bastiančić i Nina Romić – Bajka

Bajka je prva pjesma koja najavljuje kantautorski prvijenac Sandra Bastiančića. U pjesmi mu se pridružila Nina Romić, a pjesmu će zajedno izvesti na Zagrebačkom festivalu u siječnju. Baladu je napisao i uglazbio sam Bastiančić, a aranžman i produkciju obavio je Robert Funčić.

Gretta – Mali svijet

Zagrebački bend Gretta novim singlom Mali svijet najavljuju novi studijski album. Sam spot u režiji Doringa pomalo je neobičan, ali i dobrodošao. Početkom iduće godine izaći će “Gravitacija“, njihov peti album koji će koncertno promovirati diljem države, a već sada najavljuju i veliki zagrebački koncert u Tvornici kulture 24. ožujka.

Tomislav Goluban – Bo Bo Božić

Doringo se još jednom našao na današnjoj listi, ovog puta je zaslužan za spot za pjesmu Bo Bo Božić koja od prošle godine postoji kao audio singl. Tomislav Goluban svira usnu harmoniku, za što je i nagrađivan, a njeguje i kajkavski blues toliko da je prošle godine snimio album „Kaj blues etno“. Ove godine možemo uživati i u blues Božiću.

The Riverpool – Ne mogu biti sam

The Riverpool je rock bend iz Rijeke koji je već snimio nekoliko singlova, a najnovijim Ne mogu biti sam najavljuju i izlazak svog debitantskog albuma. Gitarist Erik Malnar autor je glazbe i teksta, režiju spota potpisuje Darko Duda, dok je Bruno Grgurić bio zadužen za snimanje.

Big Strip Gorila – Novi mjesec

Novi mjesec je posljednji singl zagrebačkog benda Big Strip Gorila s debitantskog albuma “Moment“ objavljenog prošle godine. Ovime su završili tu priču i najavili rad na novom materijalu. Toni Mijač redatelj je spota kojim ne vlada blagdanska groznica, a u kojem je sudjelovao i performer Marin Tudor.

EoT – Božić je

Karlovački bend EoT snimio je prigodnu pjesmu Božić je u punk rock izdanju. Vesela pjesma sadrži sve ono što treba i lako ulazi u uho pa se može pjevušiti već nakon prvog slušanja. Do kraja godine nastupiti će u sklopu karlovačkog Adventa 16. prosinca, dok su 30. prosinca u Rovinju.

Strana glazba

Morissey – Jacky´s Only Happy When She’s Up on the Stage

Morrissey u novom singlu objašnjava Jacky’s Only Happy When She’s Up on the Stage. U spotu je objašnjavajući i plesao, a sama pjesma se nalazi na njegovom jedanaestom albumu “Low In High School” objavljenom prošlog mjeseca. Ima stari Morrissey puno toga za pokazati mlađim kolegama.

Father John Misty – Leaving LA

S aktualnog albuma „Pure Comedy“ skinut je i novi singl Leaving LA. Father John Misty je crno bijeli spot snimao u studiju uz orkestar, jednostavno i s naglaskom na tužnu pjesmu. U jednom i jedinom pokušaju, kaže, oko jedan ujutro.

The National – Dark Side Of The Gym

Indie rockeri The National početkom rujna su objavili svoj sedmi album “Sleep Well Beast”, a sada su s njega predstavili singl Dark Side Of The Gym. Sanjiva ljubavna pjesma djeluje tužno, a ni spot ne sugerira optimizam na kraju.

Moaning – Don´t Go

Don’t Go novo je izdanje benda Moaning kojeg čine tri glazbenika iz Los Angelesa. Mračna pjesma izaziva pažnju i još čeka svoje mjesto na studijskom izdanju. Album prvijenac nosit će ime “Moaning”, a izaći će u ožujku sljedeće godine.

Dirty Projectors – Up In Hudson

Američki bend Dirty Projectors u pjesmi Up In Hudson kombinira višeglasje, indie rock i elektronske elemente. To sve skupa zvuči jako ugodno i dio je aktualnog albuma “Dirty Projectors”.

Novu glazbu ovog je tjedna birala Vlatka Semenčić.

(Visited 247 times, 3 visits today)
Be social

Komentari