Film

17. Motovunski Propeler pripao je Plemenu

Foto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Press
Foto: Press

Motovounski Propeler ove je godine dodjeljivao poseban žiri – žiri u egzilu kojeg su činili umjetnici i aktivisti koji su zbog svojeg djelovanja morali napustiti zemlje u kojima su rođeni. To su: redatelj iz Irana  Jafar Panahi, aktivistica iz Ukrajine Inna Shevchenko, redatelj i redateljica iz Bjelorusije Nikolaj Kalezin i Natalia Kaliada te aktivistica iz Sirije Ala’a Basatneh.

Glavna nagrada festivala pripala je ukrajinskom filmu Pleme (Plemya) čija je radnja smještena u internat za gluhe u kojem glavni junak pronalazi svoj put kroz hijerarhiju kriminalne organizacije. Posebno priznanje žirija osvojio je njemački film Policajčeva žena Philipa Gröninga koji je prošle godine nagrađen posebnim priznanjem u Veneciji. Nagrada Međunarodnog udruženja filmskih kritičara FIPRESCI pripala je švedskom redatelju Rubenu Östlundu za film Viša sila, komediju o ulozi muškarca u modernom obiteljskom životu. U kategoriji Motovunski kratki, prošlogodišnji pobjednik Christos Nikou najboljim je proglasio poljski film Arena, redatelja i scenarista Martina Ratha. Film prikazuje autostopera koji slučajno završi u izoliranoj planinskoj zajednici.

Posebne nagrade 17. Motovuna dodijeljene su Arsenu Dediću za 50 godina rada na filmskoj glazbi i ruskom filmašu Andreju Zvjagincevu kojem je dodijeljena nagrada Maverick za “filmske autore koji su se izborili za svoj osobni put”.

Festival je zaključen jučer navečer, a nastavlja se do 3. kolovoza u Buzetu s programom za djecu i mlade Buzz@teen te skorašnjim programom Motovun u Zagrebu. 17. izdanje Motovuna donijelo je najveći broj filmova dosad, među njima i laureata Pule Broj 55 Kristijana Milića i Djecu Tranzicije Matije Vukšića u dugometražnoj te  u kratkometražnoj konkurenciji Poklon predsjednika Nixona Igora Šeregija, Stol između Silve Ćapin, Pragove Dijane Mlađenovići i Igre, film nastao na Međunarodnoj filmskoj radionici Festivala tolerancije.

Be social

Komentari