Glazba

Komentar – Povratak u budućnost: INmusic festival 1974.

Vrijeme čitanja: 4 minute

naslov

Kad se upotrijebi superlativ ,,najveći” uz ,, festival na otvorenom u Hrvatskoj”, rijetko tko ne zna da je riječ o INmusic festivalu. Skoro deset godina na nekoliko dana svako ljeto, Jarun je dom eminentnim glazbenicima svijeta i Hrvatske. Britanski The Times uvrstio ga je na popis dvadeset najboljih europskih ljetnih festivala.

Ove godine, 2014, održat će se već deveti po redu, a najsjajnije zvijezde bit će The Black Keys, Pixies, MGMT, The Fratellis i Flogging Molly. Na službenim stranicama mogu se vidjeti program i galerije fotografija sa svih prethodnih izdanja festivala. Prvo izdanje ovog festivala održano je, s obzirom na dinamičnost suvremenih ljudi, sada već davne 2006. godine. Godina je to kad je Sanader još bio faca i sjedio s bivšim američkim predsjednikom George W. Bushom u njegovom bijelom domu. Te godine na neko gore mjesto otišli su Slobodan Milošević i Saddam Hussein. Od nepolitičkih stvari, održana je premijera Borata. Također, nogometno ludilo vladalo je i tog ljeta, na Svjetskom prvenstvu u nogometu održanom u Njemačkoj, a komercijalni hitovi koji su palili pripite navijače bile su pjesme poput ,,You’re beautiful” Jamesa Blunta, ,,Temperature” Seana Pula i ,,Hips Don’t Lie” od Shakire. Na tom prvom izdanju INmusic festivala, Hrvatska i njeni žitelji zasigurno nisu stavljali svoje samoslike s festivala na Facebook, jer je tad bio relativno mala mreža s tek 12 milijuna korisnika, napsram današnjih 1.3 milijarde.
Ovo su samo neki od dokaza koliko su se svijet i ukusi njegovih bahatih stanovnika promijenili u tih bijednih 8-9 godina. No, što bi se dogodilo kad bi ukrali sastojke iz Dumbledoreovog i/li Gandalfovog ormara i napravili INmusic 1974. godine?

 1974.

Deset godina prije one Orwellove, Ustav tadašnje SFRJ doživio je bitne promjene te su proljećari uspjeli ostvariti neke svoje namjere i šest je to godina prije smrti onog koji je Kazališnom trgu ukrao ime. Možda se nekom čini nebitno ovo spominjanje tada aktualnih političkih događaja, no važno je barem dijelom znati kakva je struja vladala u to doba. Ipak, kako kažu Rokeri s Moravu: ,, Joj, nemoj Mile ništa politički, joj, jer ćeš opet dobiti po… leđa. Pevaj nešto što nikog ne vređa.”
I te je godine održano Svjetsko prvenstvo u nogometu, u tadašnjoj Zapadnoj Njemačkoj. Prvo je to SP igrano pod nazivom ,,FIFA Svjetski kup”, jer se ranije igralo pod nazivom Kup Julesa Rimeta, po njegovom osnivaču. Zanimljivo je da su i te godine prvi meč odigrali Brazil i (tadašnja) Jugoslavija.

reklame

Glazba

Sedamdesete godine prošlog stoljeća bile su početak glazbenog pokreta zvanog Novi val. Nastao je po uzoru na britansku i američku verziju. Kao nesvrstana, Jugoslavija nikad nije bila dio istočnog bloka i uvijek je bila otvoren(ij)a zapadnoj strani, za razliku od drugih država sličnog uređenja. Novi val promovirali su zagrebački časopis Polet i beogradski Džuboks, kao i TV emisija Rokenrol. Naš imaginarni INmusic festival zasigurno bi svoju reklamno mjesto našao u tim časopisima, a možda i na nekom plakatu s reklamom izvrsnih Zastavinih automobila.

Te godine na listi top 100 pjesama našli su se tada relativno novi autori poput Eltona Johna ili Joni Mitchell. Elton John pozornost bi skrenuo sa svojom, u najmanju ruku rečeno neobičnom odjećom ili homoseksualnošću, koja je u to vrijeme u Jugoslaviji podlijegala kaznenom zakonu. Možda bi nekim čudom Elton uspio nagovoriti Lennona da kao velika zvijezda nastupi u Zagrebu. UDBAše koji bi koncerte pratili zbog potencijalnih prijetnji zapadnih sila oduševila bi Lenonnova ,,Working Class Hero”, dok bi sve pokvario s ,,Imagine” i riječima ,,Imagine there’s no countries”. Luku Bebića i ostale mlade članove Partije vjerojatno bi razjarilo Eltonovo dekadentno seksualno opredjeljenje. Joni Mitchell nastupila bi s jednako uspavljujućim Arsenom Dedićem, koji bi vjerojatno iskoristio priliku za recitiranje svoje pjesme u kojoj spominje Isukrsta i svetog Nikolu, za koje je već jednom dobio po prstima od države. Ogranizatori bi vjerojatno kao demonstraciju moći htjeli angažirati Stonese, koji bi kao već popularan bend sigurno odbili nastupati u malenoj Jugoslaviji. Njihovo mjesto sigurno bi rado zauzeli tek osnovani Ramonesi, koji bi oduševili mladog Davora Gopca. Prijehavši na Jarun (tj. kupalište na Savi, jer Jarun kao takav postoji tek od ’87.), Štulić bi naletio na djevojku iz Hrvaca, Stublić bi ostavio srce na cesti jureći da ne zakasni na koncert, Milan Mladenović na listićima bi bježao od savskih čudovišta, dok bi mladi Rundek pogledavao na djevojke u ljetnim haljinama. Članovi budućih Idola sprdali bi se na račun Eltona Johna riječima ,,retko te viđam s devojkama”, a Gojković iz Električnog orgazma plakao jer njegova bejbe nije tu.

Foto: facebook.com
Foto: facebook.com


Lifestyle

Sedamdesete su bile godine obilježene događajima popkulture poput raspada Beatlesa ili kreacije mini-suknje. Svi oni koji bi se odlučili ići na INmusic festival 1974, sigurno bi hitali noćnim vlakovima do Trsta kupovati traperice i šuškavce na tržnici Ponte Roso, dok bi oni jednakiji nosili kreacije Aleksandra Joksimovića. Studenti bi se opijali pivom koje se tada moglo dobiti na bonove, a onima kojima to ne bi bilo dovoljno, otkrivali bi raj i pakao onih malo težih supstanci.

Ovo su neke od ideja kako bi to sve moglo izgledati, a ostatak ostavljamo vašoj mašti..

Foto: facebook.com
Foto: facebook.com
Be social

Komentari