Knjige

Orwellov roman 1984. ponovno aktualan

Foto: facebook.com
Vrijeme čitanja: < 1 minuta
Foto: facebook.com
Foto: facebook.com

Knjiga 1984. Georgea Orwella ovih je dana tražena roba. Naime, otkad je londonski Guardian otkrio da američka tajna služba NSA nadzire internet i elektroničku poštu cijeloga svijeta, jedna američka online kompanija  za prodaju zabilježila je porast potražnje za Orwellovom 1984. za čak 6000 posto.

Ono što povezujemo  s 1984. činjenica je da ta knjiga poprilično točno i pomalo proročanski opisuje nadzor i cenzuru za koje smo uvijek sumnjali da postoje, a sada je to i potvrđeno. Popularna knjiga izdana 1949. govori o životu pojedinca u totalitarnom režimu, a radnja je smještena u imaginarnu državu Oceaniju malo poslije Drugog svjetskog rata. Glavni junak je Winston Smith koji radi kao službenik u Ministarstvu ‘istine’ a  zadužen je za ispravljanje povijesnih činjenica.  Smatra se da je Orwell svojim djelom utjecao na ideju o popularnom Big Brotheru a iz romana 1984. preuzeta je rečenica : “Veliki Brat te promatra” .

Prevedena je na 62 jezika a po njoj je snimljen i film. Zbog Orwellovih insinuacija na staljinistički režim knjiga je bila zabranjivana u mnogim zemljama. Zahvaljujući 1984. po Georgeu Orwellu nazvan je i asteroid otkriven baš te iste godine koju nosi i naziv Orwellova romana.

Be social

Komentari