Film

Oscari 2016: Zna li se već pobjednik u kategoriji najboljeg stranog filma?

Foto: facebook.com/Son of Saul/Saul fia
Vrijeme čitanja: 3 minute

Upravo tako. To je ona kategorija u kojoj Akademija hladnokrvno nagura čak (!) pet filmova koji su, među skoro 200 djela, izabrani izvan američkocentrične orbite u protekloj godini. Potom, u većini slučajeva, dolazi redatelj na pozornicu i dobije ravno 47 sekundi za svoj govor koji je popraćen otužnim pljeskom velikih filmskih zvijezda koje za taj film nisu ni čule. Iako slučaj nije tako grozan, i ove je godine Akademija odlučila slijediti isti uzorak kao i u prethodne tri godine – tri su filma europske produkcije, dok su ostala dva mjesta predviđena za dašak egzotike u vidu Južne Amerike, Azije ili Afrike.

Dašak egzotike ovaj put donose filmovi iz Jordana i Kolumbije. Theeb je jordanski beduinski vestern Naja Abu Nowara, koji prati borbu za život mladog Theeba u pustinji Wadi Rum tijekom Prvog svjetskog rata. Theeb je imao premijeru na filmskom festivalu u Veneciji 2014. godine, kada je Nowar osvojio nagradu za najboljeg redatelja u podkategoriji Horizonti.

Foto: variety.com
Foto: variety.com

Embrace of the Serpent (El abrazo de la serpiente) kolumbijska je avanturistička drama redatelja Cira Guerre, koja se odvija u dva vremenska razdoblja – 1909. te 1940. godine. U oba slučaja je glavni lik Karamakate, posljednji preživjeli šaman iz svog amazonskog plemena, koji s dvojicom znanstvenika traži rijetku svetu biljku yakrunu. Spomenuti filmovi imaju gotovo nikakve šanse pored ostala tri filma europske (ko)produkcije.

Foto: dailymotion.com
Foto: dailymotion.com

Za obranu europskog tla pobrinuo se A War (Krigen), danski ratni film Tobiasa Lindholma. U fokusu su danski vojnici koji pokušavaju zaštititi afganistansko stanovništvo od napada talibanskih militanata. Krešimir Bobaš ga je u svojoj recenziji opisao riječima: Krigen je sve u svemu zanimljiv film od kojega se ne bi trebalo očekivati previše, no i osvježenje na polju ratne kinematografije koja se posljednjih godina, kao i sami ratovi koje tematizira, nalazi u svojevrsnoj dosadnjikavoj i jednoličnoj slijepoj ulici.”.

Foto: facebook.com/Krigen/A War
Foto: facebook.com/Krigen/A War

Ipak, sljedeća su dva filma glavni favoriti za osvajanje nagrade te pored njih A War će se morati zadovoljiti časnim mjestom među nominiranima.

Jedan od njih je Mustang tursko-francuske redateljice Deniz Gamze Erguven. Film je smješten u omanje tursko selo i prikazuje život petero sestara te njihove izazove pri odrastanju u konzervativnom društvu. Najveće je iznenađenje upravo činjenica da je ovo francuski kandidat za Oscara, što napominje i Valent Pavlić u svojoj recenziji: ”Film Deniz Gamze Ergüven svojom vizualnom poetikom sukobljava se s patrijarhatom ruralne Turske, međutim njegov prijem i promocija jednako tako ukazuju na politički i umjetnički uvjetovan ukus filmske elite u Francuskoj.”

Foto: www.zagrebfilmfestival.com/hr
Foto: www.zagrebfilmfestival.com/hr

Drugi je film mađarski Son of Saul (Saul fia) redatelja Laszla Nemesa, zasigurno najveći favorit za osvajanje ove nagrade. U središtu je priče židovski Sonderkommando Saul (Géza Röhrig), koji obavlja prljave poslove u Auschwitzu. Sirovi jad takvog života Lucija Klarić je opisala riječima: ”Dugi kadrovi koji su uglavnom ispunjeni centriranim Saulovim potiljkom ili en-faceom s natruhama ambijenta, nisu sredstvo zbližavanja sa Saulom – njegova perspektiva ona je lica koje je uspjevalo preživjeti, on je svojevrsni vodič kroz bezdušnost tog svijeta koja se očituje u sitnim užasima – u punome stolu hrane nacističkog generala i suhim tijelima trenutnih podanika.” Son of Saul je već osvojio niz nagrada (Zlatni globus, Grand Prix u Cannesu) te je u ovom trenutku zasigurno najizraženiji kandidat za osvajanje Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma.

Konačna presuda:

  • Pobjednik: Son of Saul
  • Moguće iznenađenje: Mustang
Be social

Komentari