Glazba

Otišao je Đorđe Balašević…

Đorđe Balašević
Foto: Službena stranica Đorđe Balaševića
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

Poznati srpski kantautor, pisac, redatelj i glumac, Đorđe Balašević, preminuo je danas u 68. godini života, pišu srpski mediji.

Balašević je bolovao od upale pluća uzrokovane koronavirusom, prije nekoliko dana primljen je u bolnicu u Novom Sadu, a njegovo stanje dodatno se pogoršalo i glazbenik je izgubio životnu bitku.

Rođen je 11. svibnja 1953. godine u Novom Sadu. Bio je član dviju grupa, Žetva, s kojima snima singl U razdjeljak te ljubim i s kojima postiže prvi veliki uspjeh, te Rani mraz, koju sam osniva nakon odlaska iz Žetve. Početak samostalne karijere bilježi 1982. godine s albumom „Pub” nakon čega sudjeluje i u televizijskim i radijskim serijama i emisijama poput serije „Pop Ćira i pop Spira” i „Vojnici”, a za mnoge je pisao i glazbu. Osim pjesama, pisao je i knjige, poznate su „Jedan od onih života”, „Tri posleratna druga”, „Kalendar mog detinjstva” i druge.

Tijekom karijere je objavio 16 albuma i nastupao diljem bivše Jugoslavije, od Beograda i Niša, Zagreba, Sarajeva, Ljubljane, pa do Skoplja. Bio je jedan od najpoznatijih regionalnih glazbenika, a uz njegova bezvremenska djela odrastale su brojne generacije.

Neke od najpoznatijih pjesama su Ringišpil, Djevojka sa čardaš nogama, Neki novi klinci, Ne volim januar, Priča o Vasi Ladačkom, Provincijalka, Svirajte mi jesen stiže, dunjo moja, Olivera, Oprosti mi Katrin i još mnoge mnoge druge.

Posljednjih je godina Zagreb uživao u njegovim tradicionalnim koncertima na Štefanje. 

 

Život?

To ti je, znaš ono na grobu,

pa kad piše godina rođenja i godina smrti.

E ona crtica između – to je život. 

– Đorđe Balašević (11.5.1953. – 19.2.2021.)

Be social

Komentari