Vizart

Otvoren Device_art 5.015: Festival koji slavi sinergiju tehnologije i umjetnosti

Foto: Luka Kirin/Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Otvoreno je peto izdanje festivala Device_art 5.015, najglasnija art minglaona šik robota i sound gadgeta koja je prvi puta oživjela zagrebački Gornji grad kao dio novog projekta Na Gornjem gradu kojeg u partnerstvu provode Galerija Klovićevi dvori, tvrtka Kupole – bolje od šatora i udruge Kontejner | biro suvremene umjetničke prakse i Gričevanje.

Projekt Device_art započet je 2004. godine s ambicijom stvaranja izložbe koja kombinira umjetnost i tehnologiju te poziva sve umjetnike koji u svojim radovima i promišljanjima spajaju romantičnu spregu izumiteljstva i umjetnosti. Prva regionalna izložba okupila je umjetnike iz Slovenije, Srbije i Hrvatske, a kasnije je transformirana u festival koji se održava svake tri godine i istovremeno je komparativan i razmjenski – nakon festivala u Zagrebu, hrvatski umjetnici idu u zemlju s kojom je te godine ostvarena suradnja. Nakon 11 godina i 4 trijenala, SAD-a, Japana, Češke, Slovenije i Austrije, ovogodišnji Device_art 5.015 osmislio je KONTEJNER, odnosno kustoski tim Ena Hodžić, Olga Majcen Linn i Tereza Teklić u suradnji s galerijama Eastern Bloc iz Montreala i Video Pool Media Arts Centre iz Winnipega koje su odabrale umjetnike kanadske novomedijske scene, prepoznatljive upravo po zvučnim skulpturama, performansima i interaktivnim instalacijama te atraktivnom dizajnu. 

David Rokeby definitivno je zvijezda kanadske scene. Dosta radi sa zvukom i interakcijom, a njegovi radovi dio su ogromnih projekata javne skulpture, vrijednih i po dva-tri milijuna dolara. Ovdje imamo instalaciju Tamna materija/Dark Matter koja omogućuje totalno fizičko iskustvo zvuka, poput zvuka pucanja leda, razbijanja stakla, škripanja metala, padanja kamenja ili rasplamsaja vatre. Kao drugu zvijezdu kanadske scene mogu istaknuti Billa Vorna. On će imati robotički performans u suradnji s Louis-Phillipeom Demersom naziva Inferno, u subotu i nedjelju, a radi se o nosivoj robotici koju će posjetitelji moći nositi na sebi i biti upravljani u jednom plesnom pokretu, bez mogućnosti da oni sami nešto rade. Taj projekt kombinira tehnologiju s čovjekom u negativnom smislu – ispituje koliko nas zapravo tehnologija parazitira.” – ističe kustosica Kontejnerova tima Olga Majcen Linn.

Foto: Luka Kirin/Ziher.hr
Foto: Luka Kirin/Ziher.hr

Prvi dan festivala započeo je predavanjem Billa Vorna Inferno i performativnost u robotičkoj umjetnosti na Fakultetu elektronike i računarstva koje tematizira njegov spomenuti participativni performans, nadahnut prikazivanjem krugova pakla kako ih opisuju Danteov “Pakao” ili Deset razina pakla u tematskom parku Haw Par Villa u Singapuru i drugi vjerski prikazi. Performans propituje stapanje čovjeka s tehnologijom, tj. koliko će joj čovjek dopustiti da ga odvede u unutrašnje krugove nekog stanja gubitka. Večer je obilježio hibridni performans La mariée mise à nue par le binaire/Nevjesta, ponovno skinuta do gola binarno kanadske umjetnice bugarskog podrijetla Nataliye Petkove. U njemu robotička struktura preuzima ljudski glasovni sustav kako bi stvorila kodirani govor, a čitav rad je rezultat istraživanja na temu pojedinca, identiteta, jezika i prijevoda medijskih transmutacija.

“Mi smo podnaslovili ovaj projekt najglasnija art minglaona šik robota i sound gadgeta i mislim kako je to upravo najbolji poziv publici. Device_art je koncipiran na način da zabavi publiku i u tom smislu nije pretjerano ni pretenciozan ni konceptualan, nego je vrlo otvorenog i interaktivnog tipa. Nakon što su pogledali postav, svi posjetitelji izađu onako malo više kao djeca.” – dodaje kustosica.

Festival traje do nedjelje, 4. listopada. Ulaz na cjelokupan program je besplatan, a raspored događanja možete provjeriti ovdje.


Be social
Što misliš o ovoj izložbi?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari